dimecres, de novembre 29, 2006

Apunts sobre el nou govern

Finalment, després de dies i dies d'especulacions i d'un ball de molts noms, ja sabem els components de l'anomenat Govern d'Entesa. No hi ha hagut masses sorpreses. Una dada a comentar és la manca absoluta de paritat de sexes. Només hi ha quatre dones davant d'onze -comptant el president- homes: tres socialistes i una d'Esquerra. Iniciativa continua aportant Joan Saura i Francesc Baltasar i aparcant la igualtat amb què tant s'omplen la boca. ERC només ha confiant en una dona, Carme Capdevila, i el PSC en té tres, el millor percentatge. Però com jo mai he estat partidari de la paritat per la paritat sinó de la presència de dones i d'homes per la seva vàlua i preparació no m'extendré més en aquest aspecte, tot i que crec que hi podrien haver perfectament més dones a l'Executiu català

Qui són els homes forts d'aquest govern? Pel PSC està clar que Antoni Castells, que veu reforçada encara més la seva cartera d'Economia, és una peça clau, igual que Joaquim Nadal, que manté Política Territorial i Obres Públiques tot i que ja no és portaveu. L'exalcalde gironí ha superat perfectament la crisi del Carmel. Molts en voldrien la recepta. Montserrat Tura segueix en l'Executiu quan fa uns dies semblava més fora que dins. Canvia Interior per Justícia. Les presons són un "marrón", però en mans de Tura es poden convertir en un camp d'acció molt fructífer. Marina Geli continua al capdavant de Salut i els metges catalans ja han posat el crit al cel.

Esquerra ha col·locat el seu bicefalisme dins l'executiu català. Carod és el vicepresident -un càrrec creta especialment per a ell, però que és el mateix gairebé que la conselleria en cap-i Puigcercós el conseller de Governació, amb molta feina sobre la taula: nova llei electoral, nova divisió territorial, relacions amb els Ajuntaments... La tercera via, Josep Huguet, es manté al govern amb una superconselleria de nom complicat però carregada de contingut: Indústria, Turisme, Universitats... Carme Capdevila s'encarrega de Benestar i Família, que també ha canviat de nom -despesa amb el canvi del segell del departament- i Joan Manuel Tresserras és el flamant conseller de Cultura i Comunicació. Un independent sempre llueix i més quan és un dels ideòlegs de la formació.

L'altre home fort del govern és Joan Saura, que ara gestionarà Interior. Dormirà menys i es desgastarà més. Una prova de foc pel líder dels ecosocialistes. Francesc Baltasar continua a Medi Ambient i Habitatge però d'Energia només tocarà les energies renovables. Tornem a la quota socialista perquè dins també hi ha la quota maragalliana, amb l'Ernest "Tete" Maragall com a conseller d'Educació. Seguint una tradició no escrita de fa anys, Agricultura recau amb un representant de les comarques lleidatanes, el pallarès Joaquim. Treball -sense Indústria- és per a una dona, Mar Serna.
Ara toca veure com funciona aquest nou govern tripartit. Perdó, d'entesa. Hi ha sis nous consellers, un altre que torna i una que canvia de cartera. La resta continuen. Almenys ja no hi ha l'Estatut pel mig que entorpeixi l'acció de govern. Les àrees de les conselleries han estat redistribuides i s'han canviat noms, però el resultat final és el que importa. Jo, almenys, estic expectant. Altres ja no donen ni els cent dies de gràcia.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El nou diseny es més ordenat, endavant amb el blog!

Lluís Suñé