dilluns, de novembre 30, 2009

Aeroport de Constantí

Ha tornat l'eterna i cíclica batalla de campanars entre Tarragona i Reus. Aquest cop el detonant és el nom de l'Aeroport de Reus. Uns demanen que passi a denominar-se Aeroport de Reus-Tarragona, seguin l’exemple de Madrid-Barajas o Barcelona-El Prat –invertint l'ordre, però- i els altres defensen el manteniment de la denominació actual. Tots els partits polítics i agents socioecoòmics fan pinya al voltant del tarragonisme i el reusisme respectivament, sense excepció, i a veure qui la té més llarga. I vinga a omplir pàgines de diari, igual que fa uns anys passava amb la cocapitalitat de la futura vegueria del Camp de Tarragona o on s’havia d’instal·lar el Corte Inglés, per posar dos exemples.

El qui escriu aquest article va néixer a Tarragona, viu a Torredembarra, ha treballat a Tarragona i Reus i ara desenvolupa la seva vida laboral a Valls. Aquesta setmana vaig participar en una jornada a Vila-seca i potser un dia d'aquests me'n vaig a sopar a Cambrils i després encara passaré a fer una copa a Salou. El qui redacta aquestes línies creu en el Camp de Tarragona, en aquesta àrea metropolitana que ha de ser la segona de Catalunya i ha d’aspirar a ser una referència en l’arc mediterrani. Poca cosa té a fer, però, si les dues principals ciutats es barallen per noms i no fan pinya exigint infraestructures necessàries i defensant projectes comuns.

Per molt que hi dono voltes no trobo una explicació lògica sobre el bunyol que és la ubicació de l’estació de l’AVE de Camp de Tarragona, lluny de les principals poblacions i mal comunicada. Ara es parla de grans projectes, com la estació intermodal, el Tramcamp o l'ampliació de l’aeroport de Reus. No oblidem que aquest aeroport depèn gairebé d’una sola companyia àrea i molt saludable no és aquesta dependència. És allò de repartir els ous en diferents cistells. I enlloc de preocupar-se per aquest fet i com canviar-ho, la prioritat és el nom. Com diu la saviesa popular “el nom no fa la cosa”, però l’exemple més clar de com contradir aquesta dita és universitari. Hi ha la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida però no la Universitat de Tarragona. Existeix la Universitat Rovira i Virgili. Va ser aquesta una gran victòria del campanar reusenc?

Tornem a l'aeroport. Servidor, amant de les terceres vies, té una proposta. I si li diem Aeroport de Constantí? Amb el nou pla director, en pocs anys més de la meitat de les instal·lacions de l’aeroport es trobaran en el terme municipal d’aquesta localitat i seria una bona manera de compensar-li tants anys d’oblit aquest municipi. Constantí és el nom d’un dels grans emperadors romans, amb tradició també a Grècia i arrel del nom d’una de les grans ciutats de la història universal, Constantinoble. Aeroport de Constantí, voleu millor nom? Tranquils, que estic fent broma. O no?

Publicat al diari digital Delcamp.cat

3 comentaris:

Anònim ha dit...

l'aeroport del camp de tarragona

Anònim ha dit...

"Aeròdrom per aeroplans i demès ginys voladors que ens arribin a aquesta zona de Catalunya"

Anònim ha dit...

" Aeròdrom de ginys voladors amb destinació a aquesta zona de catalunya" AGVZC