dimarts, d’octubre 12, 2010

Píndoles electorals (V): El Guadiana, els bons i la reducció de l’administració

El president de la Generalitat i candidat del PSC a la reelecció, José Montilla, ha assistit aquest dimarts a la celebració del Dia de la Hispanitat a Madrid i se l’ha pogut veure com un president més de comunitat autònoma veient com desfilaven tropes espanyoles. És una aclucada d’ull més de Montilla als sectors més espanyolistes del nostre país i que no tenen el costum d’anar a votar a les eleccions al Parlament. L’única possibilitat d’evitar una desfeta històrica és mobilitzar aquest vot refractari tradicionalment a aquest tipus de comicis.

Montilla ha estat absent però a dues celebracions de la Hispanitat (2008 i 2009) i en canvi si que hi va ser a la del seu debut com a president català, el 2007. Curiosa aquesta actitud de Montilla ja que en aquest tipus de llocs o s’hi va sempre o no s’hi va mai i jugar al “Guadiana’ és no tenir-ho clar o busca tacticismes polítics valent-se d’un càrrec institucional. Més llenya al foc.

Els darrers dies un altre tema ha acaparat molt atenció de mitjans i tertulians: la imminent emissió per part de la Generalitat de bons per finançar el deute galopant de les finances públiques catalanes. Aquest és el gran resultat del “magnífic” nou sistema de finançament: demanar diners a la soferta ciutadania perquè amb els impostor que ens queden després de passar per Madrid no n’hi ha prou. Cal recórrer a pràctiques dels anys vuitanta, quan la Generalitat començava a caminar. CiU ha carregat durament contra la mesura i és que vol deixar en evidència la mala gestió del tripartit.

I és que un dels grans eixos de la precampanya és la reducció de l’actual administració autonòmica catalana. El govern tripartit ha representat acontentar les aspiracions de tres socis –o més, si tenim en compte el ball de sigles d’alguns dels seus membres- i ha augmentat la presència d’alts càrrecs, amb sous elevats i amb tasques sovint poc clares. Un hipotètic govern de CiU ho té fácil: reduir conselleries i eliminar alts càrrecs. És el seu gran estendard i l’estan fent onejar foro. El contraatac des de l’esquerra, de manual: “El que volen aquesta és reduir les ajudes socials”. En les properes setmanes, uns i altres s’hauran d’explicar una mica més.