dilluns, de maig 21, 2012

El nyap de la TDT

Aquesta setmana passada vam saber que Canal Català Tarragona tanca. Una nova mala notícia pel periodisme de casa nostra, que se suma al degoteig imparable i cruel d'anuncis d'acomiadaments i tancament de mitjans que s'està produint des de fa mesos. Tot el meu suport als companys que es queden sense feina i tristor per la desaparició d'una emissora històrica de les nostres comarques i en la qual hi havia treballat quan es denominava Més TV. Però mirem una mica més enllà. La baixada de persiana de Canal Català Tarragona és un símptoma més del nyap que ha estat la planificació del desplegament de la TDT al nostre territori.
Cinc comarques, vuit canals. Tres públics i cinc privats. Aquesta era la previsió inicial. Recordem que el Baix Penedès comparteix demarcació radioelèctrica amb l'Alt Penedès i el Garraf. Mitja dècada després, el panorama és desolador: dos canals privats tancats; un de públic que no emet; un altre de públic dirigit des d'un altre; i dos privats que no difonen cap mena de contigut del territori. En resum, només funcionen TAC12, Canal Reus TV i TDCamp, tot i que de la direcció se n'encarrega des de fa uns mesos TAC12. Una decisió que, per cert, cada cop veig més encertada.
El model de la TDT es va planificar la primera dècada del segle, en l'època de la bombolla immobiliària i l’emborratxament econòmic. Gairebé una dècada després aquesta planificació s'ha demostrat com a insostenible. No només al Camp de Tarragona, sinó també arreu de Catalunya, on el panorama és semblant o pitjor. El pastís publicitari és el que hi ha, amb un descens més que sensible els darrers anys, i la situació econòmica dels ajuntaments tampoc no és per fer volar coloms. Tenen altres prioritats que dedicar-se a fer televisió. I els mitjans privats no poden dependre de les subvencions públiques com en depenen ara.
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) hauria de començar a actuar per solucionar l'encotillament legal que provoca aquesta situació que només pot desembocar en nous acomiadaments i tancaments d'emissores. Ningú dubta ja que el Camp de Tarragona només pot sostenir un parell de canals de televisió local, tres a molt estirar i que el mapa actual és una bestiesa. Fer televisió és molt car i en un moment econòmic com l'actual esdevé insostenible i més quan depenen tant dels pressupostos públics. Ha arribat l'hora doncs d'arreglar el bunyol de la TDT.
Article publicat a Delcamp.cat