dissabte, de maig 19, 2012

En Puyal, el nou Diari de la Torre i el Baix Gaià Diari

A en Joaquim Maria Puyal li díem mestre. Ho és per tot el que ens ha ensenyat sobre la comunicació i la llengua catalana. És doctor en lingüística. Però també és un referent en l'univers simbòlic del nostre país. Aquest divendres Puyal va estar a Torredembarra i va tornar a fer una demostració de les seves habilitats estratosfèriques de comunicació. Va apadrinar la presentació de la nova etapa del Diari de la Torre i el naixement del Baix Gaià Diari, dos projectes en els quals hi estic implicat.
"La comunicació és fer atractives coses interessants per fer-les arribar a la gent". Oi què és fàcil aquesta definició que va fer en Puyal? Va ser el punt de partida de la seva intervenció. Va enviar missatges a tothom. També va dir que "quan els periodistes ens apropem massa al poder ens allunyem de la gent". Hem de fer menys cas de l’allau de notes de premsa institucionals i trepitjar més el carrer. Però si als mitjans cada cop hi ha menys gents com ho hem de fer? Tan complicat com necessari. També ens va avisar de la colonització que ens ve de fora, i que s'agreujarà sinó mantenim un sistema de comuniació potent a Catalunya. Al País Valencià ja no poden veure TV3 no aquí Canal 9 i tots formem part dels territoris de llengua catalana. Un contrasentit.
En Puyal va fer una defensa aferrissada de la comunicació de proximitat i va recordar que si no existeixen mitjans locals i no expliquen la quotidianitat, els grans mitjans no ho faran i només vindran quan hi hagi grans notícies, sovint males notícies. Va assenyalar que s'ha de trobar el punt d'equilibri entre els interessos de l'empresari de la comunicació i l’interès col·lectiu.
Ddt, l'evolució del Diari de la Torre quinze anys des de la seva creació, encaixa en aquest panorama que dibuixa el mestre i el Baix Gaià Diari que està naixent i que el mes de juny veurà la llum també vol contribuir a explicar la realitat del Bax Gaià des d'aquí, amb una feina diària, no només quan passen "coses grans". No vull acabar aquest post sense fer un reconeixement de la tasca de la familia Vilà-Marin en els catorze anys que ha estat al capdavant de Diari de la Torre i desitjar molta sort als nous capitans el vaixell, amb l'Antoni Batista i en Guillem Bargalló com a cara més visibles.