diumenge, de setembre 15, 2013

Bioko: disfrutant d’una novel·la d’aventures de les de sempre, però diferent



Un bon estiu sempre ha de tenir un llibre de referència i aquest 2013 també ha tingut el seu: Bioko. És el segon títol que llegeixo d’en Marc Pastor després de L’any dela plaga. La sinopsi del llibre ja em feia venir ganes de llegir-lo: una novel·la d’aventures ambientada a finals del segle XIX a l’Àfrica colonial espanyola. No en corren masses d’aquestes i si està escrita per en Marc Pastor estava clar que em quedaven per davant més de 400 pàgines per a disfrutar.

A Bioko trobem la base d’una novel·la d’aventures clàssica, que es desenvolupa en un marc geogràfic llunyà al nostre i en una època passada. Fernando Poo. Em sonava de quan col·leccionava segells, de la caixa que vaig heredar dels meus avis. Durant les pàgines del llibre hi apareix Jules Verne. Un homenatge al mesttre. Pastor beu dels referents dels anys vuitanta i a Bioko hi afegeix altes dosis de misteri i també elements de ciència-ficció que configuren un còctel que manté l’interès fins al final. I quin final! No farem però spoiler ara...

Com a protagonista, l’autor hi posa Moisès Corvo, un d’aquells malparits simpàtics que sempre donen tan de joc i te’ls acabes estimant, patint per les òsties que rep. L’envolta de personatges plens de conflictes, que es van creuant amb el protagonista i van establint trames que submergeixen el lector en una atmosfera tan escalfada com el clima de l’illa tropical on es desenvolupa la novel·la. Una petita joia literària de Marc Pastor. És un autor que aniré seguint i recomano fer-ho. Mentre no publiqui una nova novel·la encara me’n queden d’anteriors per llegir..