dimarts, de novembre 05, 2013

S’ha acabat la crisi?


En els darrers mesos m’estic cansant de sentir dirigents polítics i empresarials que escampen als quatre vents que la crisi ja s’ha acabat i que l’economia del nostre país torna a anar vent en popa. La tempesta ja ha passat. Aquests missatges optimistes deuen sortir de la interpretació de certes dades macroeconòmiques, però no de prendre el pols al carrer, on hi ha els qui fa temps que estan a l’atur o han vist empitjorar de forma alarmant les seves condicions de treball, combinat amb la pujada de preu molts serveis bàsics i la retallada de l’Estat del Benestar. O els emprenedors que troben encara tancada l’aixeta del crèdit de les entitats bancàries, que han rebut milions d’euros de les arques públiques.

I és que aquest continua sent el gran problema de nostra societat: ens mana una casta de polítics i empresaris, de polítics que salten al món empresarial o que fan el camí invers, allunyats de la vida real, dels problemes del carrer. Els serveis d’estudis de les grans corporacions i les institucions oficials detecten o han volgut detectar aquestes bones dades econòmiques i ara toca vendre triomfalisme. El pitjor ja ha passat. Què pot sentir qui no té feina i nul·les perspectives de trobar-ne? O qui no pot pagar la hipoteca i està a punt de perdre el seu habitatge? O el qui no pot fer front ni a la despesa dels llibres ni el menjador escolar dels seus fills?

És una obscenitat afirmar que la crisi s’ha acabat. Igual que va ser gairebé delictiu negar la crisi i admetre-la tard. O la venta de fum oficial amb aquells brots verds del 2010 que es van acabar marcint i deixant pas a un hivern gèlid. L’atur continua marcant registres tristament rècords i si no arriba a xifres més elevades és perquè desenes de milers de persones s’han retirat d’un mercat laboral que no els dóna cap esperança per tornar-hi o que han decidit marxar a l’estranger a provar sort.

Torna la cançó dels brots verds a l’agenda informativa a través dels altaveus oficials i l’amplificació dels mitjans de comunicació. Però la realitat de la majoria de la societat és que la crisi continua incrustada en el dia a dia i dels brots verds només se’n beneficien els grans empresaris i els qui tenen més diners. Haurem d’esperar a què aquests brots verds floreixin perquè es noti de veritat una recuperació econòmica i les paraules de ministres, consellers, banquers i empresaris no ens semblin una presa de pèl. I sembla que encara queda molt per aquesta florida. Durant aquest període demanem una mica d’empatia als que ens manen i vegin més enllà de dades macroeconòmiques que no tenen la seva traducció en el dia a dia de la ciutadania i frenin certs discursos que s’acosten a l’obscenitat.


Article publicat al setmanari NotíciesTGN