divendres, de juny 19, 2015

Joan Morros, la cuina és la seva vida

A en Joan Morros el van parir en una cuina. Ell mateix afirma esbossant un somriure. La restauració la porta a les venes. Li ve de família. Nascut el 1965, en Joan Morros Casasús va créixer enmig de fogons que s’encenien i s’apagaven i cambrers amunt i avall carregats de plats. Primer volent ajudar amb vuit o nou anys, fent més nosa que servei, i després convençut que de gran volia ser cuiner. El seu pare preferia que fes una altra cosa a la vida i en Joan va començar a estudiar enginyeria industrial. Però al cap d’un any va deixar-ho. La vocació podia més. El seu pare ho va acceptar, però amb una condició: abans d’estudiar hostaleria havia de treballar un any en un restaurant sense cobrar, coneixent l’ofici des de baix, netejant olles i pelant patates.

Dit i fet. Durant un any, en Joan va treballar al Finisterre, un dels restaurants de més prestigi de la Barcelona de mitjan anys vuitanta. Després va estudiar tres anys a l’Escola d’Hostaleria, on li va venir molt bé aquesta experiència d’un any al peu de canó. Molts processos bàsics ja els dominava i alguns professors i li encarregaven que supervisés els seus companys de classe mentre feien pràctiques. El perfeccionament el va fer dos anys a Tolousse. Allí va aprendre la gestió del negoci de restauració, pastisseria, tota mena de tècniques... Era una època  que França dominava sense gairebé contestació la cuina mundial, amb l’eclosió de la nouvelle cusine. Potser només el Japó i els països nòrdics s’acostaven a la cuina del país veí.

Acabada aquesta primera etapa de formació, va venir una època de tombar pel món, per a treballar i per seguir aprenent. Mèxic, el Japó, el Nord de França... A Mèxic va anar més enllà dels tòpics de la cuina d’aquell país, on hi ha, per exemple, cinquanta tipus diferents salsa de chile. Del Japó també en  va aprendre moltes coses i algunes les ha incorporat en els seus plats. El van impressionar els mercats, amb la gran quantitat de varietats de tonyina i de verdures que s’hi poden trobar. I també el tracte exquisit que reben els cuiners al país nipó. En Joan aposta per un gran futur de la cuina nipona i avisa que els propers anys se’n parlarà molt.

Després d’aquesta experiència internacional, va tornar a l’establiment dels seus pares, el Restaurant Morros. I al cap d’uns anys el va començar a dirigir. Els primers anys del seu retorn al restaurant més emblemàtic de la Torre van ser bons, però, amb l’arribada de la crisi econòmica, tot va anar cap a baix. El Restaurant Morros era d’un nivell alt, amb una clientela que es va veure molt afectada per la situació econòmica cada cop més complicada. S’havia acabat l’època que les empreses no estalviaven en despeses i els àpats van ser un dels primers capítols que van decidir retallar. O directament algunes empreses van desaparèixer.

L’ant 2010 tancava el restaurant Morros, que acumulava més de quaranta anys de brillant trajectòria, projectant el nom de Torredembarra per tot el país. En Joan explica que el tancament li va saber més greu pels seus pares que per ell mateix. Va agafar-se mig any sabàtic i va marxar. Però ha tornat a la Torre. Des de fa dues temporades treballa dirigint la cuina del Tennis Lounge Bar. Aquest local dels Munts ha passat de ser un espai per prendre una copa en bona companyia a un lloc on poder menjar amanides, carpaccios, vaporades i sobretot un bon arròs, l’especialitat d’en Joan. En la seva ment, però, està la idea d’obrir un nou negoci a la Torre, més petit que el Restaurant Morros però amb l’objectiu d’aprofitar la gent que el coneix.

Quins són els referents d’en Joan a la cuina? Ell va conèixer el Ferran Adrià de la primera etapa, quan a set o vuit fills de restauradors que preparaven un menú van rebre el l’assessorament del geni. D’això fa tres dècades, però recorda que en Ferran ja tenia una base de cuina “tremenda”, però que la seva evolució posterior no li ha agradat. En Joan s’identifica més amb la cuina de la Carme Ruscalleda o del desaparegut Santi Santamaria, perquè treballen amb producte de temporada i no amaguen el que és. Les esferificacions i les deconstruccions no l’acaben de convèncer. També reconeix que ha gaudit amb la cuina dels germans Roca.

A en Joan li agrada anar al mercat, veure quin producte hi ha i improvisar, combinant en els seus plats els productes de temporada. Reivindica la figura dels cuiners als restaurants, on creu que és el 70% de l’èxit d’un establiment. I un darrer consell: el cafè, la gran assignatura de molts restaurants, fins i tot dels de molt nivell. Recorda que el cafè és la majoria dels cops el sabor que s’emporta el client i pot deixar un mal regust o arrodonir un àpat, un conjunt que s’ha de cuidar de l’inici al final. 

Article publicat al Diari de la Torre