dimarts, de juny 16, 2015

Torredembarra tanca el cercle i ja té un alcalde republicà

El ple de constitució de l’Ajuntament de Torredembarra d’aquest dissabte ha investit Eduard Rovira com a nou alcalde de Torredembarra. Rovira és el primer alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Torre des de la Segona República, gràcies als vots dels regidors del seu partit i dels representants del Partit Socialista i Alternativa Baix Gaià, que formaran el nou govern d’aquesta convulsa població de la costa tarragonina. Molts tenen posada l’esperança que aquest govern posarà fi a gairebé dues dècades d’inestabilitat política a en el consistori torrenc.

Amb la investidura del republicà Rovira, Torredembarra tanca el cercle iniciat en la nit de les eleccions municipals de 1999, quan Esquerra va anar a dormir havent assolit tres regidors, a punt de negociar un govern de coalició amb els dos representants socialistes i dos dels independents del GIT per desbancar de l’alcaldia el convergent Santiago Segalà, molt contestat els darrers anys del mandat, i situar com a nou alcalde Josep Bargalló. Però la recuperació d’un vot nul de CiU en el recompte a la junta electoral del Vendrell va donar el sisè regidor als nacionalistes i va deixar amb dos els republicans. Convergents i populars van tornar a pactar i Esquerra va quedar a l’oposició momentàniament, perquè un any després Segalà dimitia i al cap d’uns mesos els republicans entraven en un govern tripartit amb CiU i PSC i el convergent Miquel Àngel Lecha com a alcalde.

Torredembarra ha vist des de llavors alcaldes de diferents colors polítics que s’han succeït sense completar un mandat sencer, governs de tots tipus, dimissions, mocions de censura i, com a colofó, la Guàrdia Civil entrant a l’ajuntament i enduent-se detinguts l’alcalde i diversos regidors. Fins i tot ja es va viure un govern d’esquerres entre els anys 2004 i 2008, encapçalat pel socialista Manuel Jiménez i amb la participació del PSC, ERC, ABG i el GIT. El final va ser bastant lamentable i molts esperen que no es repeteixin els errors que van acabar amb la dimissió de Jiménez. L’escenari, set anys després, és molt diferent. Té ben poc a veure.

Però tornem al 1999. Potser molts ja no recordin qui era aquell tercer regidor d’Esquerra que va durar només unes hores. Es deia Lluís Suñé. Els republicans l’havien “fitxat” com a independent després del seu lideratge de la plataforma per la gratuïtat de l’autopista AP-7. Suñé no va digerir bé l’entrada d’Esquerra al govern l’any 2001 i va marxar, creant Alternativa Baix Gaià, al capdavant de la qual s’ha mantingut fins ara, esdevenint el regidor més veterà i sent decisiu en l’elecció d’un alcalde republicà per a Torredembarra. És la quadratura del cercle polític a Torredembarra després de setze anys marcats per la inestabilitat endèmica. Estem ara davant d’un canvi de cicle o només serà un nou capítol en la imprevisible política torrenca? Ho sabrem durant els propers quatre anys.

Publicat al setmanari Notícies TGN