dimecres, d’octubre 28, 2015

Oriol Pijoan, el jardiner que fa cervesa

L’Oriol Pijuan va començar a fer cervesa amb un kit per a produir 25 litres que va comprar per internet i menys d’una dècada després produeix milers d’ampolles a l’any i està al capdavant d’una de les fires de cervesa artesana de referència a nivell de Catalunya. Però l’Oriol és guanya les garrofes fent jardiner. La producció de cervesa no li genera gairebé beneficis. El que guanya ho reinverteix. Però viu amb passió l’elaboració i la promoció de l’Estraperlo, una cervesa molt lligada a Torredembarra.

Després de fer primer de BUP al recent estrenat IES Torredembarra, l’Oriol Pijuan Santacana va continuar els seus estudis a Camp Joliu. Aquest centre educatiu situat a l’Arboç estrenava a començament dels noranta un nou sistema docent que combinava quinze dies intern i quinze dies treballant en una empresa. L’escola buscava potenciar la formació en unes comarques penedesenques abocades a la viticultura i l’enologia, però també atreia alumnes d’altres zones. La primera empresa on va fer pràctiques l’Oriol va ser a Cal Ratxet, dedicada al cultiu d’horta i planter a Torredembarra des de fa unes quantes generacions. Al tercer curs, va escollir tirar cap a la branca de la jardineria.

I ja fa gairebé dues dècades que fa de jardiner, dissenyant espais i parcs. L’Oriol va començar a treballar en un viver dedicat a la planta ornamental a Bellvei, però ben aviat va començar a treballar pel seu compte. I va seguir formant-se, en administració  financera i màrqueting. També ha cursat un postgrau sobre espais verds. Mai ha deixat de formar-se. Parlar amb ell de jardineria et permet aprendre molt. Gaudeix explicant que s’ha de tenir en compte, per exemple, a l’hora de crear un parc urbà. No és el mateix que estigui situat en un barri ple de parelles joves amb nens que en un amb molta població jubilada. O el valor afegit que dóna tenir-hi arbres amb molta fulla, que retenen la pols i, per tant, la contaminació.

Al món de la cervesa hi va arribar jugant. Amb en Roger Núñez van adquirir per internet un kit de 25 litres per produir aquesta beguda. Van començar a fer proves, es van engrescar i va néixer l’Estraperlo, un nom que evoca el passat contrabandista de Torredembarra, amb una etiqueta molt torrenca, amb el Roquer com a  gran protagonista. Les primeres produccions les van fer a una planta de cervesa artesana a l’Hospitalet de Llobregat, fins que l’octubre de 2010 van invertir en maquinària pròpia i van instal·lar un centre propi de producció en uns baixos al carrer Baix de Sant Pere. Curiosament, en el primer pis de la finca, uns anys abans assajaven els Ni folla, un grup de música del qual l’Oriol en formava part, “fent veure que tocava el saxo”, com recorda ell rient.

La presentació en societat de l’Estraperlo va ser el juliol de 2008 en ple casc antic de la Torre, entre Cal Serafí i l’Església de Sant Pere Apòstol. Ho van fer acompanyats d’una big band i enmig de la Festa Major del Quadre. En aquella època, a Catalunya només existien una quinzena de productors de cervesa artesana. Actualment en trobem deu vegades més i el fenomen s’ha escampat per la Península Ibèrica i han sorgit cerveses artesanes a Euskadi, Madrid o Sevilla.

Un any després van néixer la Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra, que l’Oriol i el Roger van voler fer a l’octubre per intentar oferir una activitat que pogués atreure gent a Torredembarra fora d’una temporada turística cada cop més curta. El risc hi era, però la fira va atraure gairebé 200 persones i, any rere any s’ha anat consolidant, com un esdeveniment on la gastronomia, amb la col·laboració dels establiments del cas antic torrenc, hi té un pes cada cop més important, complementant les conferències i la música en directe. Ja se n’han celebrat sis edicions -el 2013 no es va realitzar- i s’ha hagut de limitar a quinze els expositors, tot i la gran demanda, perquè l’espai de la plaça del Castell és el que és. El públic que assisteix a la Fira de la Cervesa Artesana és molt heterogeni, amb parelles joves amb nens, grups d’amics o gent de més edat. A l’Oriol el sorprèn el nivell d’expertesa de cada cop més assistents, capaços de diferenciar, per exemple, els tipus de llúpol de cada cervesa que tasten. Fa pocs anys, això era impensable.

La producció de la Cervesa Estraperlo continua sent limitada, amb coccions periòdiques d’uns 180-200 litres. On es pot trobar l’Estraperlo? Evidentment en diversos establiments de Torredembarra, però també en altres locals de poblacions entre Vilafranca i Cambrils. L’Oriol assenyala que aquesta era l’àrea per on es movien els torrencs a començaments del segle passat. També se’n pot tastar a Barcelona. L’Estraperlo ha rebut diversos reconeixements en els seus set anys d’existència, com el primer premi en la darrera Fira de la Cervesa Artesanal Catalana a l'Arboç, després d’aconseguir el segon lloc un any abans. En aquest certamen, que ja és un clàssic del calendari de fires cerveseres, són els mateixos visitants els que escullen la cervesa preferida. Està clar que l’Estraperlo agrada.

Des de fa un parell anys vola sol en aquesta aventura, després de la sortida del Roger de l’empresa. L’Oriol es planteja nous projectes per a l’Estraperlo, que ben aviat anirà desvelant i que reforçaran Torredembarra com un dels punts importants en el mapa de la cervesa artesana catalana. El que va començar com un joc ara és una marca reconeguda, amb un prestigi creixent dins del sector.