L’Oriol Pijuan va començar a fer cervesa amb un kit per a
produir 25 litres que va comprar per internet i menys d’una dècada després
produeix milers d’ampolles a l’any i està al capdavant d’una de les fires de
cervesa artesana de referència a nivell de Catalunya. Però l’Oriol és guanya
les garrofes fent jardiner. La producció de cervesa no li genera gairebé
beneficis. El que guanya ho reinverteix. Però viu amb passió l’elaboració i la
promoció de l’Estraperlo, una cervesa molt lligada a Torredembarra.
Després de fer primer de BUP al recent estrenat IES
Torredembarra, l’Oriol Pijuan Santacana va continuar els seus estudis a Camp
Joliu. Aquest centre educatiu situat a l’Arboç estrenava a començament dels
noranta un nou sistema docent que combinava quinze dies intern i quinze dies
treballant en una empresa. L’escola buscava potenciar la formació en unes comarques
penedesenques abocades a la viticultura i l’enologia, però també atreia alumnes
d’altres zones. La primera empresa on va fer pràctiques l’Oriol va ser a Cal
Ratxet, dedicada al cultiu d’horta i planter a Torredembarra des de fa unes quantes
generacions. Al tercer curs, va escollir tirar cap a la branca de la
jardineria.
I ja fa gairebé dues dècades que fa de jardiner, dissenyant
espais i parcs. L’Oriol va començar a treballar en un viver dedicat a la planta
ornamental a Bellvei, però ben aviat va començar a treballar pel seu compte. I
va seguir formant-se, en administració
financera i màrqueting. També ha cursat un postgrau sobre espais verds.
Mai ha deixat de formar-se. Parlar amb ell de jardineria et permet aprendre
molt. Gaudeix explicant que s’ha de tenir en compte, per exemple, a l’hora de
crear un parc urbà. No és el mateix que estigui situat en un barri ple de
parelles joves amb nens que en un amb molta població jubilada. O el valor
afegit que dóna tenir-hi arbres amb molta fulla, que retenen la pols i, per
tant, la contaminació.
Al món de la cervesa hi va arribar jugant. Amb en Roger
Núñez van adquirir per internet un kit de 25 litres per produir aquesta beguda.
Van començar a fer proves, es van engrescar i va néixer l’Estraperlo, un nom
que evoca el passat contrabandista de Torredembarra, amb una etiqueta molt
torrenca, amb el Roquer com a gran
protagonista. Les primeres produccions les van fer a una planta de cervesa
artesana a l’Hospitalet de Llobregat, fins que l’octubre de 2010 van invertir
en maquinària pròpia i van instal·lar un centre propi de producció en uns
baixos al carrer Baix de Sant Pere. Curiosament, en el primer pis de la finca,
uns anys abans assajaven els Ni folla,
un grup de música del qual l’Oriol en formava part, “fent veure que tocava el
saxo”, com recorda ell rient.
La presentació en societat de l’Estraperlo va ser el juliol
de 2008 en ple casc antic de la Torre, entre Cal Serafí i l’Església de Sant
Pere Apòstol. Ho van fer acompanyats d’una big band i enmig de la Festa Major del
Quadre. En aquella època, a Catalunya només existien una quinzena de productors
de cervesa artesana. Actualment en trobem deu vegades més i el fenomen s’ha
escampat per la Península Ibèrica i han sorgit cerveses artesanes a Euskadi,
Madrid o Sevilla.
Un any després van néixer la Fira de la Cervesa Artesana de
Torredembarra, que l’Oriol i el Roger van voler fer a l’octubre per intentar
oferir una activitat que pogués atreure gent a Torredembarra fora d’una
temporada turística cada cop més curta. El risc hi era, però la fira va atraure
gairebé 200 persones i, any rere any s’ha anat consolidant, com un esdeveniment
on la gastronomia, amb la col·laboració dels establiments del cas antic
torrenc, hi té un pes cada cop més important, complementant les conferències i
la música en directe. Ja se n’han celebrat sis edicions -el 2013 no es va realitzar-
i s’ha hagut de limitar a quinze els expositors, tot i la gran demanda, perquè
l’espai de la plaça del Castell és el que és. El públic que assisteix a la Fira
de la Cervesa Artesana és molt heterogeni, amb parelles joves amb nens, grups
d’amics o gent de més edat. A l’Oriol el sorprèn el nivell d’expertesa de cada
cop més assistents, capaços de diferenciar, per exemple, els tipus de llúpol de
cada cervesa que tasten. Fa pocs anys, això era impensable.
La producció de la Cervesa Estraperlo continua sent
limitada, amb coccions periòdiques d’uns 180-200 litres. On es pot trobar
l’Estraperlo? Evidentment en diversos establiments de Torredembarra, però també
en altres locals de poblacions entre Vilafranca i Cambrils. L’Oriol assenyala que
aquesta era l’àrea per on es movien els torrencs a començaments del segle
passat. També se’n pot tastar a Barcelona. L’Estraperlo ha rebut diversos reconeixements
en els seus set anys d’existència, com el primer premi en la darrera Fira de la
Cervesa Artesanal Catalana a l'Arboç, després d’aconseguir el segon lloc un any
abans. En aquest certamen, que ja és un clàssic del calendari de fires
cerveseres, són els mateixos visitants els que escullen la cervesa preferida.
Està clar que l’Estraperlo agrada.
Des de fa un parell anys vola sol en aquesta aventura, després
de la sortida del Roger de l’empresa. L’Oriol es planteja nous projectes per a
l’Estraperlo, que ben aviat anirà desvelant i que reforçaran Torredembarra com
un dels punts importants en el mapa de la cervesa artesana catalana. El que va
començar com un joc ara és una marca reconeguda, amb un prestigi creixent dins
del sector.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada