dijous, d’abril 12, 2007

Vuit, nou, deu.. explosió de llistes a Tarragona


Aquest dimecres feiem conya alguns joves periodistes tarragonins sobre la presentació d'una llista electoral a Tarragona formada íntegrament per professionals d'aquest sector. Feiem córrer noms, vigilàvem complir la paritat i ens mostràvem convençuts d'obtenir representació. Un divertimento, una hipèbole del que està passant en aquesta precampanya electoral a Taragona, on surten candidatures a les municipals com a bolets. Per cert, així ho veia (en la imatge de dalt) el ninotaire Napi el fet que alguns periodistes es posin en política. No en una llista íntegrament formada per periodistes sinó referint-se al reportatge que he tret aquest dimecres al Més Tarragona amb els casos de tres professionals del sector -Francesc Farré, Carles Marquès i Begoña Floría- que acudeixen als comicis des de diferents candidatures.

Que està passant a Tarragona amb la proliferació de llistes electorals? La retirada de Nadal com alcalde després de 18 anys al càrrec deixa un escenari molt obert. Aquest factor s'uneix a un altre, que és el desgast -reconegut pels seus líders- dels partits tradicionals, un descrèdit creixent que prestigia les candidatures independents. A més de les cinc llistes tradicionals, l'exregidora popular Maria Mercè Martorell va ser la primera en fer un pas endavant i va buscar una marca ja creada, la Federació d'Independents de Catalunya (FIC). Té una certa lògica, ja que es presenta en moltes poblacions, com Reus, Torredembarra o Cambrils -per dir-ne tres-. Martorell està convençuda de mantenir-se a l'Ajuntament.

Des de Calafell, passant per una seu a Bonavista, ens apareixia la llista d'Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya (ADMC), encapçalada per Elena Blasco, infermera del CAP de Torreforta i que vol arreplegar vots als barris de Ponent. Una aventura bastant difícil de preveure. Amb un populisme que espanta a alguns a Calafell tenen 5 regidors i estan al govern. Però a Tarragona serà molt diferent. Ciutadans va marejar bastant la perdiu però fa un parell de setmanes va presentar el seu cap de llista, el gerent del Col·legi Mare Nostrum, Jaume Climent. Tampoc les municipals són les eleccions al Parlament. Aquesta setmana hem conegut que l'anomenada esquerra radical -aquell espai que hi ha a l'esquerra d'ICV i ERC- també es presenta, sota el nom d'Assemblea per a la Unitat Popular-Nosaltres Som. Repeteix com a cap de llista Héctor Álvarez, que el 2003 va liderar els dissidents d'EUiA, i reconeix que és gairebé impossible que entrin a l'Ajuntament. L'important és participar, que diu aquell.

I aquest dimecres apareix l'expresident del PP de Tarragona, Emili Mateu, també prepara una candidatura sota el nom d'Independents per a la Gestió Municipal (IGM), que ja es presenta en diverses poblacions del Baix Penedès. I es mostra convençut d'obtenir representació si tanquen els serrells que manquen per confirmar la llista. El 27 de maig tampoc ens faltarà l'inefable Partit Humanista. Conclusió: qui no voti serà per mandra i no per manca d'opcions. Però si la mandra s'estén, la participació és molt baixa i comencen a entrar al plenari algunes d'aquestes noves formacions podem trobar-nos un panorama divertit i distret.

21 comentaris:

2 x 2 = 4 ha dit...

Alguna cosa intrigant hi ha en la política municipal. No m'explico perquè resulta tan atractiva a tanta gent. És que està massa ben pagada o és que ho fan per amor a la ciutat?

Anònim ha dit...

Salutacions. Pel que sé, la coalició de la CUP amb Nosaltres Som i gent del grupuscle Partit Comunista del Poble Català (PCPC), no es presenten. En primer lloc són gent que està ficada en altres projectes dels Moviments Socials Tarragonins, i diria que han decidit de moment potenciar el que ja estàn fent per Tarragona i deixar-ho per d'aquí a 4 anys.

En tot cas, cap la possibilitat que Nosaltres Som es presentin ells sols com ja van fer fa 4 anys. Però això és només una aclaració, la Assemblea d'Unitat Popular o Candidatura d'Unitat Popular en cap cas es presentarà.

Ho dic per que tinc informació de primera mà. salut.

Anònim ha dit...

Mmmmmmm I es pot saber qui formava aquesta candidatura de periodistes???

Unknown ha dit...

Pau Roig, lamento contradir-te però estàs molt mal informat. Jo formo part de la candidatura (Assemblea d'Unitat Popular) i la coalició amb Nosaltres som es ferma, i ja està presentada a la junta, per tant hi serem a les eleccions. Per cert, no hi ha cap grupuscle del PCPC, la coalició és formada exclusivament per la AUP i Nosaltres SOM (i els membres de totes dues formacions formen part de diversos moviments socials).

Espero que hagi quedat aclarit.

Per cert la coalició és diu:
Nosaltres som - Assemblea d'Unitat Popular

Salut!

Anònim ha dit...

Quien habla de comunismo? ha estas alturas y en Europa es de memos, de soñadores, Coreanos,Cubanos,Bolivianos,
Venezolanos, y este tipo de jente como puede ir por el mundo?.

Anònim ha dit...

al del ultim post.

a aquestes altures, i unicament des del punt de vista material (evidenment no des del punt de vista egoista dels rics), el comunisme és més possible que mai: només amb la producció mundial d'arròs i pollastre tenim per un vol d'arròs i una pota d epollastre per persona al dia, però està clar, mentres 365 persones tinguin la meitat de diners del món i les universitats d'economia segueixin plagades de gent que repeteix constanment la doctrina d'Adam Smith que "el problema és la escassetat"... ja veus tu. Els humans sóm un animal que s'ho monta molt malament.

Anònim ha dit...

PS: per cert sóc el Pau (el d'aqui dalt), i pel que fa el post no sé si donar-li credibilitat, en primer lloc per que el link que posen no va a cap lloc, en segon per que hi ha gent que es diverteix intoxicant: crear mals entesos és un dels més vells que hi ha a internet. si és així perdeu el temps. En tercer lloc a la web de la CUP no hi ha cap vincle amb tarragona (http://www.cup.cat). Finalment, concedeixo el benefici del dubte a qui vulgui dir veritats en comptes de treure'n algun partit extrany. A mi el post no hem convenç havent parlat amb gent de tgn.

Per altre banda, els del PCPC o ex-PCPC estàn vinculats al Nosaltres Som, és a dir, que pot ser que hi hagi gent similar.

En fi, si algú té alguna cosa a dir, que posi un link, que parlar anonimament es parlar al aire i molt còmode per intoxicar.

Anònim ha dit...

http://oscaradria.blog.com/ visiteu aquest blog, us aclarirà qui és la cup

Unknown ha dit...

Pau Roig: suposo que el teu comentari deu fer referència a la ciutat de Reus, on la Cup s'ha creat però es presentarà d'aqui a 4 anyets.

A Tarragona la Cup encara no s'ha constituit i de moment s'ha fet la coalició AUP-Nosaltres Som, que penso que tot i que no sortiran si s'ho treballen bé i fan una Cup d'aquí a 4 anys poden tenir alguna possibilitat seriosa, vist el desgast dels partits tradicionals.

Unknown ha dit...

Pau, Sento molt dir-ho d'aquesta forma i no poder-t'ho explicar cara a cara, però jo formo part de la llista, i evidentment sé millor que tu qui forma la candidatura, i en que es basa. Per tant, res més a dir, només et pregaria que abans de dir les coses t'informessis per fonts més fiables.
A la web de la cup, evidentment que no hi ha cap enllaç, perquè torno a repetir, NO som una CUP, si no una coalició entre Nosaltres SOM i l'AUP. I aquesta coalició serà la llavor de la futura CUP de tarragona, repeteixo FUTURA.Però això no ens impedeix defensar el programa polític de la CUP en les properes eleccions i sota aquesta coalició, doncs com abans deia, la nostra aspiració és convertir-nos en una CUP en un futur pròxim.

Unknown ha dit...

He flipat una mica amb lo de la llista d'Emili Mateu.

Ja són ganes, no?

Anònim ha dit...

Com que m'han censurat el missatge a Torrebandarra, el blog que fa d'amagat Francesc Mercadé, un exemple de democracia i participacio el posso aquí perquè si us plau me'l publiqueu.
Hi ha un personatge als Simpsons, secundari, com és el cas, que en un capítol es dedica professionalment a estafar els veïns d'Springfield amb el monorail. Calcat.
Francesc Mercadé=Estafador del monorail

Waipu Joan ha dit...

I qui paga tantes campanyes?

jordi salvat ha dit...

Sempre he trobat molt curiosa la tendència de l'esquerra a dividir-se i dividir-se i barallar-se. Trobo curiós que es presento AUP-Nosaltres Som a Tarragona (Sí, Pau, es presenten) i et reconeixen que no tenen possibilitats d'obtenir representació i estan preparant-se pel 2011. Però si treuen 1000 o 1500 vots els prendran a ICV i ERC i potser es perd (la llei d'Hondt és persversa) imprescindible per l'anomenada majoria d'esquerres.

Però encara és més curiós que ara a la dreta li passi el mateix, amb candidatures com les de Martorell i Mateu.

Tarragoona viu un moment històric i que encara fa creixer més a nadal com a figura política de primer ordre.

Anònim ha dit...

Bones, sóc altre cop jo! Ei! hem sap greu el malentés!!! okok, jja he mirat la vostra web!

http://oscaradria.blog.com

endavant amb la coalició!!!

Pel que fa el que dius Jordi del que passa a l'esquerra, que es divideix, penso que és per que sempre és més culte, i per tant, té inclinacions. O anarquistes, o reformistes, o...

Això a l'esquerra no li passa per què sí. Durant els ultims anys hem vist com se li tapava la boca amb diners al moviment obrer, i ara que aquest està ja molt desarticulat, començarem a patir-ne les contrapartides. No e spot ser d'esquerres en un sistema de dretes. És molt més complicat d'explicar, ho sé, però hi ha veritats de calaix com que els patrona, amos, jefes o propietaris (diguels-hi com vulguis), et roben en nom de la empresa que s'han oblidat. Acabarem amb el robatori i de pas amb els sectors més margionals o ens tornaràn a tapar la boca amb diners?

No ho sé. La història és un procés molt llarg i lent. Salut!

Anònim ha dit...

Això de què les esquerres són més cultes, deu ser broma, no?

Unknown ha dit...

En tot cas hi ha de tot a tot arreu, però -i també en tot cas- l'amica Esperanza Aguirre és d'allò més culta. recordeu lo de xarel 10.

Anònim ha dit...

em sembla que va ser la Ma Teresa Campos

Anònim ha dit...

No us equivoqueu: no és només el desprestigi dels partits tradicionals allò que fa que surtin noves candiadatures. És el pastís urbanístic i la posibilitat d'obtenir informació de primera mà i saber des de dins qui demana llicències, a on, com, quan ... encara que estiguis a l'oposició.

Anònim ha dit...

Quina gràcia ... les esquerres resulta que són més cultes ! Durant anys els he sentit dir que l'important és el treballador i la seva opressió i que els intel.lectuals eren petits burguesos idealistes ... i que la cultura oprimia al poble ... i que hi havia una autèntica cultura obrera .... Sempre m'he preguntat perquè els tècnics , els que saben com va el cotarro no apareixen gaire a les llistes de l'esquerra ... Recordeu els problemes que van tenir els del tripartit per trobar tècnics que volguessin assumir càrrecs ! Crec que històricament des de posicions d'esquerra no s'ha valorat el treball intel·lectual. Altra cosa és l'explotació política de quatre llocs comuns carregats d'ideologia més o menys esquerranosa ...

Unknown ha dit...

Penso que tot és cultura, i que no es pot afirmar taxativament qui és o deixa de ser més culte.

Bonos, Ibarras, Acebes, Esperanzas Aguirres, etc... també tenen la seva cultura.

Malgrat siguin males persones, és clar. Jejejejejejje