dijous, de desembre 20, 2007

El Nadal globalitzat


Pot semblar un títol tòpic, però tinc ganes de compartir amb vosaltres algunes reflexions sobre el Nadal. L'altre dia em preguntaven en una tertúlia radiofònica si m'agrada el Nadal. La qüestió és complexa i no crec que admeti un sí o un no rotund. D'aquestes festes m'agraden algunes coses i altres em fan gairebé fàstic. Jo sóc dels que crec que els llums que animen els carrers s'haurien d'encendre el cap de setmana just abans de Nadal i no que puguis veure operaris penjant aquests artefactes lumínics -alguns cops francament horribles- a finals d'octubre. Però aquests llums són elements bàsics de l'orgia consumista que s'engega al voltant del Pont de la Puríssima Constitució. De la tradició catalana dels Reis i el Tió hem passat al Papa Noël, Santa Claus o com li diguin a aquest invent de la Coca-cola. Pels centres comercials veus gent estressada perquè no sap què comprar-li a la sogra o la tieta que només veu per aquestes festes.

Però hi ha una cosa que pot amb mi aquests dies. I és veure aquests Papa Nöel de peluix penjats dels balcons de moltes cases. Són molt cutres ! I és símptoma d'un gregarisme preocupant. Això sí, permeten fer un gran negoci als basars xinesos gràcies a una tradició anglosaxona adoptada pels catalans. És la globalització del Nadal. Però aquestes dates tenen coses bones, com els lots que ens obsequien als periodistes institucions i empreses o els àpats familiars, o fer el pessebre i guarnir l'arbre de Nadal. I els regalets sempre fan il·lusió. Però li sobren tantes coses al Nadal del segle XXI...

Publicat al diari Aquí el dimecres 19 de desembre

5 comentaris:

Octavi ha dit...

Estic completament d'acord amb tu. Cal que pels carrers i els comerços ens matxaquin amb villancicos durant cinc setmanes? L'esperit de Nadal ha deixat pas a la febre consumista. Que acabi ja!

Jobove - Reus ha dit...

tenim un post de no fà gaires dies en el cual donavem un tomb fotogràfic per aquest petits dimonis que escalan cases

salutacions

José Oviedo ha dit...

Des d'aquest blog, aprofito per a felicitar-vos les festes i desitjar-vos un feliç i positiu any nou

Tertulià ha dit...

Bon Nadal i bones festes,i que els teus, desitjos es facin realitat.

Anònim ha dit...

Al meu barri hi ha barbaritat de ninos vermells penjats als balcons. I una cosa m' ha passat: després d' identificar el nino Noel a un balcó determinat amb el seu inquilí, sovint la meva opinió sobre aquella familia ha canviat, a pijtor. jo també he pensat "Òndia a ca la Roseta també penjen el nino !, que cutres, i no ho hagúes dit mai..."