diumenge, de maig 24, 2009

Cròniques de l'altra banda (LVI): Una mica d'espeologia a Figuerola

Una cosa que sempre repeteixo sobre l'Alt Camp és que és una comarca amb moltes sorpreses i divendres en vaig experimentar una altra. Aquest dia vam organitzar una visita amb la premsa a la Cova del Gat, a Figuerola del Camp, on els darrers anys s'han trobat restes humanes d'enterraments de fa 4.500 anys en una petita galeria a l'entrada mateix. La cova fa molts anys que es coneix i va ser refugi durant la Guerra Civil pels dos bàndols. L'agutzil de Figuerola ens va fer de guia -i per cert, molt bé- i vam poder endinsar-nos en les diferents sales d'aquesta cova. Mai havia fet espeologia tot i que és una activitat que sempre m'havia atret una mica.

I aquest divendres en vam poder fer una mica d'espeologia i la veritat és que és una petita aventura pujar i baixar per enmig de cavitats per on sembla que no hi passes. Però hi acabes passant. O t'arrossegues com si fossis una serp. És una petita aventura molt recomanable. La foscor, el silenci, la humitat, les inscripcions deixades per altres visitants... és un ambient especial. La Cova del Gat, situada a uns quants quilòmetres del nucli de Figuerola del Camp, direcció a Fontscaldes, està protegida per una valla, camuflada enmig d'un bosquet. Podeu demanar la clau a l'Ajuntament si teniu ganes d'entrar-hi.

La setmana ha estat molt més completa. Dimecres vam presentar al Consell Comarcal Cultura i paisatge a la Ruta del Cister, una revista anual de molta qualitat de la qual ja us n'he parlat anteriorment. La presentació que en va fer l'historiador Joan Papell va ser molt entrayable. Dilluns, junt amb la DO Tarragona, vam organitzar una presentació dels vins de l'Alt Camp a regidors i consellers comarcals. En aquest acte es van donar a conèixer les principals dades de la DO i també es va parlar del present i el futur dels seus vins.

Acabo destacant dues iniciatives que hem presentat aquesta setmana. Una és Eines per la crisi, un projecte trasversal, eminentment pràctic, amb la participació de quatre àrees del Consell per ajudar els ciutadans a afrontar l'actual crisi econòmica. L'he trobat molt interessant. També és una proposta molt recomanable la sisena Jornada de reflexió ambiental, que se celebrarà el 5 de juny al Consell Comarcal de l'Alt Camp, amb la influència en el medi i en el paisatge de la producció i consum de productes locals, ecològics i lliures de transgènics com a tema de debat. Podria continuar però em sembla que ja n'hi ha prou per avui.

1 comentari:

jordi pla ha dit...

No pares! I que bé que t'ho muntes. Salutacions.