dijous, d’agost 27, 2009

Dues Torredembarres (II)

En l’article del mes passat parlava d’un moment polític actual marcat per dues Torredembarres, dos blocs polítics molt definits i amb equilibris molt inestables a causa de trànsfugues i canvis d’aliances dels grups minoritaris. Aquest “status quo” actual és fruit d’un llarg procés que arrenca el 1979 amb la recuperació democràtica. Si fem un repàs als trenta anys de la darrera etapa democràtica podem comprovar que el “leitmotiv” de la política torrenca ha estat aquesta divisió per blocs excepte en moments polítics concrets i excepcionals que han escapat dels antagonismes i de la lluita d’egos que massa efectes beneficiosos no han aportat al progrés del nostre municipi.

Retrocedim trenta anys. Les eleccions municipals del 1979 van deixar un guanyador que va ser CIU, amb cinc regidors, seguida de l’Entesa –una colició d’esquerres que incloïa el PSUC, ERC, altres partits, sindicats i associacions de veïns- amb quatre representants. UCD (2), PSC (1) i una candidaura independent (1) –que no tenien res a veure amb el GIT actual- van completar un mapa polític inicial que va donar lloc a un dels típics governs d’unitat d’aquell moment polític excepcional, amb el cap de llista de CiU, Celeste Salort com alcalde. En els següents comicis, el 1983, CiU va rendibilitzar l’alcaldia i va obtenir un regidor més, mentre que la candidatura de le esquerres quedava amb tres representants, els mateixos que PSC. Aliança Popular completava el panorama amb un dos regidor. CiU i l’Unió Progrés Municipal –la nova denominació de la coalició d’esquerres- van pactar i el PSC i AP restaven a l’oposició.

El 1987 es produeix el primer gran trencament, quan Celestí Salort no repeteix com a cap de llista de CiU i lidera la candidatura independent GIT-FIC, que arreplega tot el vot dels partits d’esquerra que inexplicablement no es van presentar. Davant dels vuit regidors independents n’hi ha quatre de CiU i un del PDP. El 1991 queda pal•lès aquesta forta divisió de la política torrenca quan cinc forces polítiques diferents pacten per deixar el GIT, la força més votada amb cinc regidors, fora del govern. Santiago Segalà es converteix en alcalde al capdavant d’una amalgama de forces polítiques que van des del PP a ERC i el PSC amb el denominador comú d’apartar el GIT de l’alcaldia com a comú denominador. És el segon gran moment excepcional de la política torrenca amb un govern d’ampli espectro idelògic.

El 1995 CiU treu un gran rendiment de l’alcaldia ostentada al costat de grups polítics amb només un regidor -i que en alguns casos van acabar trencant amb el partit que representaven- i supera el GIT (sis a quatre regidors) i pacta amb el PP, deixant a l’oposició els socis d’esquerra (ERC i PSC). L’antagonisme Segalà-Salort arriba al seu moment màxim amb forts enfrontaments, però el treball de les forces d’esquerra conjuntament amb moviments veïnals resta protagonisme als independents del GIT.

En les eleccions del 1999 CiU manté per un vot els sis regidors i reedita el pacte amb l’unic representant del PP. El GIT perd força perd dos regidors, quedant equilibrada amb ERC –ara segona força política- i el PSC. El pacte conservadr només dura un any, fins que Santiago Segalà dimiteix i després de sis mesos de negociació es crea un ampli govern format per CiU, ERC i PSC. Ens trobem davant un tercer i darrer moment excepcional de la història política recent de Torredembarra en què es crea un gran govern de deu regidors. Però aquesta etapa dura només un any i mig fins que l’agost de 2002 el PSC abandona i passa a l’oposició.

Les eleccions del 2003 marquen l’inici d’una etapa molt convulsa a l’Ajuntament de Torredembarra, amb una atomització política a causa de l’aparició de dos nous grups independents. En aquest periode de sis anys hi ha hagut tres alcaldes i quatre governs diferents i sempre amb una mínima diferència respecte a l’oposició. Els grups d’esquerra no han pactat mai amb les forces de la dreta i el GIT ha passat a ser l’àrbitre de la situació –des del 2007 amb un únic regidor i compartint aquest rol des del 2008 amb la trànsfuga socialista Laura Pradeda-.

Després de trenta anys hem vist com cada cop els governs s’han convertit en més compactes ideològicament i més minoritaris. Els periodes d’executius amplis i de concentració cada cop han estat més curts i l’últim es va desfer fa set anys. Aquesta situació política provoca que regidors independents o, com hem vist darrerament, clarament trànsfugues, fan caure governs i es crea una sensació d’inestabilitat política amb dos blocs –per una banda CiU, PP i ADT i per l’altra PSC, ERC i Alternativa Baix Gaià- que no pacten entre ells tot i que hi ha hagut força temptatives. És la configuració d’aquest sistema de dues Torredembarres, igual que a finals dels vuitanta amb la gran batalla Salort-Segala, amb forts personalismes i partits dèbils que pateixen escissions i regidors que van per lliure. Aquesta és la cultura política torrenca forjada durant trenta anys de governs democràtics.

Publicat en el número d'agost del Diari de la Torre

25 comentaris:

resnoesmesqui ha dit...

Felicitar-te. Un bon escrit, situa molt be a la gent i et fa pensa amb moltes coses.

Una abraçada

Jordi Solé

Anònim ha dit...

Voldria fer una pregunta al Sr. Jordi Salvat (periodista): ¿Si la Sra. Regidora Laura Pradeda no es declarada transfuga, considereu que són querellables les vostres afirmacions? ¿I si es la resposta afirmativa, fins quina indemnització creieu us prodria demanar.? Moltes gràcies, volia saber l'opinió d'un periodista.

Jordi Martínez -advocat-

jordi salvat ha dit...

Gràcies Jordi,

De tant en tant va bé fer un repàs a la història. Hi trobem les claus del present i qui sap si del futur.

Salutacions

jordi salvat ha dit...

Hola Jordi Martínez,

Crec que, en el meu caqs, qualificar Laura Pradeda com a trànfuga no és querellable. Els seus adversaris polítics potser fan servir el terme de trànsfuga -fins i tot l'han qualificat de tànsfuga total- com un insult amb ànim d'ofendre o atacar-la. No és el meu cas. Jo simplement intento descriure la seva situació política. Va anar de número cinc en una llista electoral en un sistema de candidatures tancades i bloquejades i el seu vot ha estat imprescindible per fer alcalde el número u d'una candidatura rival en què el seu grup va votar en contra. El tema està ara en la comissió del Congrés sobre transfuguisme. Si no la declaren tràsfuga ja buscarem una altra terme per descriure la seva situació.

Atentament,

Jordi Salvat

rafael ha dit...

Jordi el escrito no aporta nada nuevo...simplemente haces un poco de historia politica de nuestro pueblo, y res mes. Hay partes de ella, en las cuales tu escribes sin haberlas vivido, seguramente en ese tiempo, tu estabas jugando con tu patinete.....Y patinando sigues, con el tema de Laura Pradeda. Me gustaria que no te enfadaras por mi comentario, y si no te gusta lo eliminas, que esta muy de moda, yo no me enfadare. Creo que es muy facil y gratuito insistir el el termino Transfuga, cuando hablamos de Laura; Como periodista que eres, deberias informarte del porque, ella se marcho del grupo socialista, pero por boca de ella. Yo estoy seguro, que cualquier ciudado con un minimo de amor propio, fuese hecho lo mismo.
Esta mujer, esta haciendo una labor extraordinaria con nuestros mayores. Besitos

jordi salvat ha dit...

Amic Fantasma,

Amb el tema de la Laura Pradeda, amb tot el respecte, veig que no entens res. Ella va aconseguir l'acta de regidora com a integrant d'una candidatura en un sistema de llistes tancades i bloquejades. Si tinguéssim llistes obertes -cosa que seria molt interessant per a la política municipal- "otro gallo cantaria". Hi va haver un canvi en l'alcaldia i ella no va votar el candidat del seu grup sinó el d'una llista rival. Un altre tema és si ho està fent bé o no en les carteres que gestiona, que no he entrat a debatre-ho i també em consta que l'Associació de Jubilats estan satisfets amb la seva tasca.

Ja sé que el grup socialista era i és una olla de grills, però ella va decidir entrar-hi i no en pot sortir quan vol. Si vols no li díem tràsfuga però estic segur que el 99% de la gent que va votar el PSC no s'esperava aquesta maniobra de la número 5 de la llista.

I amic Fantasma, de tant en tant va bé repassar la història perquè s'hi troben moltes explicacions del present.

Salut!

jordi pla ha dit...

Es pot consultar el diccionari i veure qui és trànsfuga. No és gaire complicat. Sona 'fort' però és la realitat. I no fa falta la confirmació de cap comissió política. Està molt clar.
En quan a les 'dos torredembarras' jo considero que ni ha 'altre' que es va amagar quan la recessió estava més que anunciada i que tornarà a intentar governar quan la truita es torni a capgirar, amb el seu anterior nom o creant-ne altre de nou. (Això no serà motiu de querella? oi?)

rafael ha dit...

Personalmente no me gusta que la llamen transfuga nadie, y mucho menos tu; La dignidad de cualquier persona, esta por delante de juramentos o leyes...y mas esta norma o ley, que esta colocada para eso precisamente, para que solo jueguen quienes quieren unos pocos. Es curioso y esto lo digo generalizando, que cuando ocurre a favor es muy digno y cuando ocurre en contra se le llama de esa menera. La libertad individual de cada uno de nosotros, esta por delante de la sumision o subyugacion. NO me salga tu ahora con suposiciones de listas abiertas...que no cuela; Yo tambien te puedo hablar de lo que se deberia acatar por tener un monarquia, y me mandarias a freir esparragos. Eso que muchas veces repito: De las tuyas a las mias, existe mucha diferencia, y para lo que no nos interesa, queremos otras reglas de juego. Estas un poco verde y el que no se entera eres tu, para ser periodista o melonero mayor.
besitos de buen rollo

jordi salvat ha dit...

Amic Fantasma,

Primer de tot, recorda que "ofèn qui pot i no qui vol".

La teva estratègia és sempre barrejar-ho tot i desqualificar a tort i a dret. D'alguna cosa t'ha de servir el suposat a anonimat.

Si entres en política has d'acceptar les regles del joc. Si formes part d'una candidatura has de ser fidel a ella i sinó o no hi vas o fas com la Toda o el Salort i muntes una candidatura independent. Jo sóc republicà però per imperatiu legal hauré d'acceptar-la si entrés en política. Laura Pradeda ha aprofitat les escletxes de l'actual sistema i s'ha convertit en una peça decisiva de la política torrenca fins el 2011. Hi ha qui ldirà trànsfuga o l'insultarà i hi ha qui la veu com una heroïna. La política municipal és així.

Besitos

jordi salvat ha dit...

Hola Jordi,

Com sempre estàs fi. He mirat però el significat de trànsfuga al diccionari i no m'acaba de quadrar. És un terreny molt pantanós...

rafael ha dit...

No pretendia ofenderte..te aseguro que de habermelo propuesto el escrito cambiaria mucho, pero bueno, hay pieles muy sensibles y para eso tenemos protectores solares de muy diversa graduacion...Lo siento en el alma!!.
Sobre que lo mezclo todo..sera tu opinion de "fabuloso" periodista yo lo dejo muy claro y lo he dicho infinidad de veces, que los socialistas, no perdieron la alcaldia por culpa de Laura Pradeda; Si quieres y no lo sabes, te digo como fue. Ya sabemos que Laura voto en contra, pero yo lo que te quiero decir y centrandeme en el tema...que sus razones tendria, y yo despues de oirla, lo que me extraña es....que aguantara tanta humillacion.
Mira me gusta hablar claro y no irme por las ramas y te lo digo con "Toda" claridad: Tu primer escrito sobre dos Torredembarras, patinastes con tu patinete un huevo, y este segundo escrito no aporta nada clarificatorio. Mira bonito!: Este pueblo esta desunido y existiran dos, tres o cinco Torrredembarras, mientras republicanos y otros por añadido no le den el mismo valor y respeto,aceptando las reglas del juego, a trescientos votos de la ADT o del PP, como a los trescientos votos de ERC, y otros por añadido. Y digo mas...Si en lugar de dedicarse a montar fiestas paralelas por grupos como por ejemplo ERC,( los tuyos) y otros por añadido, como manifestacion y en contra del actual gobieno...os sumarais a la participacion, colaboracion y ejecucion de la misma, otro gallo nos cantaria en este pueblo. Te he puesto un ejemplo ultimo, y me faltarian dedos para contar otros muchos mas, que son motivo, del porque tenemos tantas Torredembarras.
Para terminar y seguir centrandome como tu quieres, en el tema Tranfuga...yo he entrado en tu blog a defender a nuestra concejala, porque en la revista SOM-HI Nº 48, ya hay quien sin venir a cuento y en otro orden de cuestiones, nos aclara la famosa palabrita...Y como yo no creo en las casualidades, intervengo en tu blog, para parar el descabello y el corte de orejas que pretendeis.
Yo como escolapio que fui, conozco muy bien a los curas ¡OJO!, que no tengo nada en contra de ellos, pero el Dios rogando y con el mazo dando, lo conozco muy bien. Como se que no te caigo bien...quiero que sepas que es mutuo, pero tenemos que soportarnos, porque vivimos en el mismo pueblo, en una sociedad plural y en un estado democratico. Besitos

rafael ha dit...

ACLARACION: Para evitar el corte de orejas y el descabello. mas besitos

Anònim ha dit...

Sr. Salvat: Desearia que usted me dijera en que Universidad obtuvola titulación de Periodista, porque usted más que un Periodista parece un junta-letras.
P.D. Tengo curiosidad por lo de la Universidad porque mi hijo quiere cursar esa carrera i como es lógico le mandaria a una Universidad distinta a la que usted se licenció?
Gracias i besitos dode usted quiera.

Anònim ha dit...

Quins fantasmes que corren pel teu blog Jordi.

No els facis ni cas. Només busquen la provocació i demostren ser uns covards de campionat

rafael ha dit...

De nuevo hago otra aclaracion:Jordi, el comentario anonimo de las 12:05, no es mio. Y sobre lo que insunuas que digo lo que digo, porque me escondo tras el seudonimo del fantasma del castillo...te equivocas, cuando quieras conocerme me lo dices en mi correo, y quedamos para tomar un zumito. besitos

jordi pla ha dit...

Quin diccionari consultes?
"Tránsfuga. Real Academia Española:
2. com. Persona que con un cargo público no abandona este al separarse del partido que lo presentó como candidato."
"Trànsfuga. Gran Diccionari de la Llengua Catalana:
m i f 1 Persona que passa d'una banda a l'altra.
2 Persona que abandona el seu partit i es passa al partit contrari."
Trobo el concepte molt evident. Està clar que desprès venen les 'catalogacions'. Salutacions!

jordi salvat ha dit...

Hola Jordi,

Jo havia mirat només la segona definició i coincidiràs amb mi que no era massa exacta. La primera s'escau més amb la situació de la Pradeda. El problema rau -a Torredembarra i molts altres municipis on hi ha hagut mocions de censura i episodis de transfuguisme- en els partits que busquen independents per ampliar la seva base de vot i els fitxatges surten malament.

Com sempre, fas comentaris constructius.

Gràcies

jordi salvat ha dit...

Amic anònim de les 12:05, ets força patètic. Espero que el seu fill hagi sortit a la mare perquè sinó millor que es dediqui a una altra cosa.

Vaig anar a la Universitat Autònoma com milers de grans professionals de la comunicació d'aquest país i recomano d'anar-hi igual que foguejar-se abans d'acabar la carrera en mitjans de comunicació.

Amic Fantasma,

No estic ofès ni molt menys. Recorda que ofèn qui pot i no qui vol. Més aviat em diverteixo. Mira com estic que et convido a venir a parlar de blogs a Ona la Torre. I despés si vols anem a prendre un zumito o el que caigui.

Besitos Fantasma,

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
jordi salvat ha dit...

No m'agrada suprimir comentaris, però els insults no els admeto, siguin contra mi o contra una altra persona,

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Un aclariment: ERC en la festa alternativa no hi va participar. Qui hi vagi participar va ser a titol personal i no amb representació del partit.

Anònim ha dit...

El fantasma només sap la versió de la Pradeda perquè si sabes l'altra no parlaria tant. I ara segueix la mateixa tònica, però hi ha qui la controla i de molt aprop.
To i així, qui li va sulfatar els pins de casa seva, per les orugues pagant l'Ajuntament???
Qui li va tirar endarrere un contracte de 18.000€ amb una empresa, quan és podia fer i és va fer per 4.000€???
Quans contractes va fer sense tenir ja les competencies, i sense pressupostos a altres empreses, i els va entrar amb dates atraçades per registre???
"Para muestra un botón"

Víctor ha dit...

L'últim anòmim té raó, la Pradeda és una joia, que ha anat fardant de "carreres" i "despatx a barcelona", fins i tot entre els jubilats, que són força impresionables. Però la culpa màxima és del PSC torrenc, que deixa entrar a qualsevol, sense contrastar-ne experiència ni competència, a seure en una cadira del consistori i treballar privativament amb el temps pagat per tots els vilatans. No perdis la pista a aquesta aprenent de Toda, Jordi

Anònim ha dit...

Fantasma,

El Salvat te ha hecho una invitación. La aceptas? Así te podremos oir la voz