dimecres, d’abril 25, 2012

Adéu a Ona Valls

Aquest Sant Jordi 2012 ha estat una gran diada. Els carrers i places del nostre país es van omplir de llibres i roses i els catalans i catalanes vam tornar a fer una demostració que som una nació molt gran. Però al vespre vam tenir una mala notícia per el món de la comunicació de les comarques tarragonines. I plou sobre mullat. Bé, més aviat sobre un terra inundat de pessimisme. Ona Valls (107.6 FM) deixava ahir d'emetre després que l'Ajuntament ho comuniqués als dos treballadors de l'emissora municipal de la capital de l'Alt Camp. Les mostres de sorpresa i rebuig a les xarxes socials han anat in crescendo fins a una protesta aquest dimarts davant de l'emissora.
Precisament quest dimarts hem conegut les raons del govern vallenc per posar punt i final a 14 anys d'existència d'Ona Valls: l'elevat cost de 100.000 euros anuals i l'aposta per les tecnologies 2.0 i la televisió digital. Un comentari molt repetit amb companys de professió és que els governs de la capital de l'Alt Camp mai han cregut en la ràdio municipal. El tancament no és un rampell, sinó el trist final d'un llarg procés,aprofitant la difícil conjuntura econòmica. Només que l'emissora pengés des de l'inici de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPE) i no directament d’alcaldia o d’una regidoria de comunicació és una evidència d'aquesta manca d'aposta pel mitjà des del consistori.
Els darrers anys han estat molt complicats, marcats per problemes tècnics i la manca de suport institucional i també per la professionalitat d'en Lluís, en Ramon i la Montse i el treball dessinteressat d'una trentena de col·laboradors, la clau en aquest tipus d'emissores. Precisament la ràdio ha trobat en internet un aliat que la complementa de forma formidable a través de l'emissió per la xarxa, el podcast i les xarxes socials però cal destinar-hi un mínim de recursos i a Valls no ha estat el cas.
La ràdio municipal viu un moment d'alts i baixos al nostre país. Algunes viuen reduccions radicals de plantilla i altres tanquen, com Ona Valls i alguna de propera també està a punt de baixar la persiana. En canvi, altres com Altafulla Ràdio o Ona la Torre viuen un gran moment. Les dades d'audiència acompanyen i els governs aposten fort per aquest mitjà de comunicació. Precisament Ona la Torre celebra ben aviat els cinc anys d'existència i una taula rodona reflexionarà l'11 de maig sobre la ràdio local i la situació actual. Ben segur que el tancament d'Ona Valls planarà sobre aquesta jornada.