dimecres, d’agost 19, 2009

Samuel Eto'o: dos gols, dos 'Champions'

Amb la idealització que caracteritza el pas del temps crec que és d'aquesta manera com hauríem de recordar el pas de Samuel Eto'o pel Barça. En les cinc temporades que va vestir la samarreta blaugrana, el davanter camerunès va guanyar dues Copes d'Europa i va ser capaç de marcar un gol en cada una de les finals, convertint-se en el primer jugador de la història barcelonista a aconseguir-ho. És una simplificació del davanter africà vestit de blaugrana, perquè ha significat molt més. Minuts abans de l'inici del Barça-Manchester City, del Gamper 2009, em ve de gust reflexionar sobre el pas d'Eto'o pel Barça i us convido també a fer-ho.

Samuel Eto'o va ser, és i serà un jugador polèmic, egoïsta com tots els grans golejadors mundials. Però també carismàtic, magnètic per a molts. La seva relació amb amb els companys de vestidor ha estat complicada i tampoc no ha estat molt fluïda la seva connexió amb l'afició, que li ha reconegut la seva qualitat golejadora però li ha trobat a faltar l'aura dels grans mites del barcelonisme. Ha estat protagonista de declaracions incendiàries i en la celebració del Triplet històric del 2009 hem pogut veure gestos que denotaven que la seva etapa al Barça se li acabava.

Eto'o ha marxat en el moment ideal del Barça, després d'una temporada en què ha renascut després d'un estiu en que ja el donaven per mort com actiu blaugrana. Ronaldinho no va aconseguir-ho. Ha donat els seus millors anys al Barça i el club barcelonista li ha permès convertir-se en una estrella mundial. Ha marcat gols, molts gols, tot i que la seva obsessió amb el gol no li ha permès assolir títols inividuals -pitxixi, Bota d'Or-. Però el futbol són títols col·lectius i Eto'o ha estat protagonista d'anys darats pel Barça. El punta africà ha aconseguit també un contracte multimilionari amb l'Inter de Milà, on amb Mourinho a la banqueta, intentarà situar-lo en l'elit europea, on fa dècades que n'està apartat. El trobarem a faltar a Can Barça? Com sempre, si la pilota no entra alguns s'enrecordaran d'Eto'o. Sort Samuel! Excepte quan juguis amb el Barça, és clar.

4 comentaris:

Octavi ha dit...

Completament d'acord amb tu. El temps i la història acabarant fent justícia al 'killer' més gran que ha tingut mai el Barça. El caràcter, la força i la pressió en primera línea que oferia Eto'o seran difícils de substituir. Se'l vam carregar per les declaracions, fora de lloc, que va fr a Vilafranca, però amb la perspectiva del temps s'ha demostrat que no anava tant desencaminat. Espero que li vagi molt bé a l'Ínter! Eto'o, Eto'o...

Anònim ha dit...

Ahir durant el Gamper, em va decebre l'actuació del substitut d'Etoo. Sé que és molt aviat, i que era el primer partit però em sembla que aquest any patirem! I per postres el Podrit guanya 5-0!

jordi salvat ha dit...

Octavi,

Sempre ens quedarà la final de París que vam viure tancant el Més Tarragona i menjant pizza. Va ser molt gran el gol d'Eto'o!!!

El Barça va jugar ahir amb un munt de jugadors del filial. I el Madrid jugava amb el Borussia, que no és que estigui a l'elit europea. I recordeu que estem en pretemporada. Ah, i jem descobert un gran jugador que ha sortit gratis: Pedro.

Xavier Pete Vega ha dit...

A l'Eto'o sempre li va acompanyar un caràcter singular, molt propens a la polèmica i a les manifestacions explosives. Encara ressonen les seves paraules de 2007 quan va arremetre contra el seu ex company Ronaldinho i el propi entrenador, llavors Frank Rijkaard, al que va qualificar de "mala persona" per acusar-li de negar-se a jugar. El Barça s'ha desprengut d'un futbolista que va marcar 121 gols en els 177 partits disputats amb la samarreta blaugrana en els últims cinc anys. La resposta a això.. sens dubte cal buscar-la en els aspectes extra-esportius, ja que el seu rendiment sobre la gespa és inqüestionable!