dijous, d’abril 08, 2010

Cròniques de l'altra banda (LXXIV): Neix un nou mitjà de comunicació a l'Alt Camp

Aquest dijous he assistit a la presentació d'un nou mitjà de comunicació de la comarca de l'Alt Camp. Es tracta de Vilaweb Valls. Sempre és una bona notícia l'aparició d'una nova finestra informativa i mes quan encara no fa ni any que se'n va tancar un altre, l'edició en paper del Pati, qua ara ha restat en la seva versió d'internet. Vilaweb Valls l'impulsa un grup de joves aplegats en la nova Associació Ramon Barnils. Neix del voluntarisme i d'un periodisme popular. He pogut parlar amb alguns d'ells i comencen amb força, amb ganes i amb un projecte sòlid, amb el suport de Vilaweb i dels seus 15 anys d'experiència.

La presentació, que ha comptat amb la presència del director de Vilaweb, Vicent Partal, ha estat una lliçó sobre l'evolució del periodisme amb l'aparició de les noves tecnologies de la comunicació. Partal ha demanat que ningú apagui els mòbils -tal com demanava el cartell de l'entrada- sinó que els mantingués encesos i aprofités per enviat tweets. Tenia tota la raó. Com canvia la tecnologia!

Però també ha fet una reflexió sobre els principis que han de regir la professió. I coincideixo amb Partal en l'honradesa com a principi bàsic i també que no es pot agradar tothom. Malament aniríem sinó, També hi ha hagut un moment pel record al gran Ramon Barnils, lligat a l'Alt Camp a través de Figuerola. Barnils em transporta a la meva època d'estudiant, quan l'escoltava al Postres de Músic. El seu discurs sobresortia entre la resta de tertulians. Era un paio clar, transparent, punyent... i ens aniria tan bé tindre'l ara entre nosaltres!

Partal ha justificat perquè no es poden fer comentaris a les notícies publicades a Vilaweb amb els insults i la manca de respecte que es generen. Discrepo. Els comentaris regulats, fins i tot amb identificació amb nom i cognoms com ara fa l'Avui.cat, generen una bidireccionalitat interessantíssima en els diaris digitals. Jo he mantingut intercanvis de comentaris enriquidors des del respecte i la discrepància. S'ha de respectar, però, la filosofia de Vilaweb, un model consolidat i amb 350.000 lectors. Ara comença una nova aventura a Valls i ben segur que sumarà alguns centenars més de lectors. Felicitats i sort en aquesta aventura!