diumenge, d’abril 04, 2010

David Bisbal i altres misteris


David Bisbal actuarà a Torredembarra el proper mes d’agost. El cantant andalús, l’únic dels triunfitos que verdaderament ha triomfat –i valgui la redundància- en el món de la cançó, inclourà el nostre municipi en la seva gira mundial. En any electoral abunden aquest tipus de concerts amb estrelles del món de la cançó. Es troba en les primeres pàgines sels manuals de política municipal. En la retina dels fans –i dels no tan fans- estarà aquest megaconcert. A més, en el cas de Torredembarra, la regidora de Cultura trenca radicalment amb aquesta imatge lligada a les sardanes tan criticada per alguns. Un cop d’efecte important.

Però un concert d’aquest tipus també té una contrapartida en un moment com l’actual i és la despesa excessiva que pot comportar, encara més accentuada en un municipi de costa com Torredembarra, on el boom immobiliari ha frenat de cop. Els nostres governants haurien d’explicar quan arribi el moment, quan haurà costat portar a Torredembarra David Bisbal, descomptant les entrades. És a dir, quin és l’acord amb la promotora. El cost del concert de triunfito no hauria de ser un misteri sinó una xifra definida.

I és que darrerament estem vivint un ball de xifres desconcertant en algunes de les grans obres en marxa a la nostra ciutat. Això passa quan encara no s’han aprovat ni els pressupostos municipals del 2010 de Torredembarra, tot i que ja hem cobert gairebé una quarta part de l’any. Insisteixo que em costa molt d’entendre com es poden produir aquests endarreriments any rera any, tot i que el govern estigui en minoria. S’està convertint en un costum força discutible.

El pàrquing de Filadors està ja en el compte enrera de la seva entrada en funcionament. El recordarem com l’obra que el Pla Zapatero contra la crisi ens va deixar a Torredembarra, però possiblement també per un sobrecost més que destacable si les xifres denunciades pels socialistes en el darrer ple, i no desmentides (ni confirmades) per l’alcalde, acaben sent veritat. Un sobrecost de gairebé un milió d’euros sobre dos milions i mig d’euros de pressupost ho trobaria una “passada”. Esperarem però que es donin a conèixer les xifres definitives.

Les obres del teatre auditori ja fa setmanes que estan aturades i també assistim a un altre ball de xifres. La baralla política està entre l’acalde i l’exregidora d’Obres, Laura Pradeda. El desviament pressuposaria podria arribar als 1,7 milions sobre els 3 milions inicials. Torno a al•lucinar. L’altre dia em comentava un amic que no entenia com es podien produir desviaments pressupostaris com aquests en l’obra pública. A mi també em costa d’entrar al cap.Us imagineu que en unes reformes a casa us passés el mateix?

Però els problemes amb els números de l’Ajuntament no acaben aquí, ja que el PSC ha denunciat davant del Tribunal de Comptes que el consistori ha estat pagant factures a un arquitecte sense tenir contracte vigent. La xifra seria, segons el document presentat pels socialistes, de 22.000 euros. L'alcalde defensa que tot el procés s'ha fet de manera correcta, però caldrà esbrinar un altre misteri de números de l’Ajuntament de Torredembarra. Davant d’aquests desviaments pressupostaris caldria saber quin és actualment el deute de l’Ajuntament de Torredembarra. Es van fer molts esforços per reduir el monstruós endeutament de principis dels noaranta. No tornem ara enrera!

Publicat al número de març del Diari de la Torre

5 comentaris:

Vivian Segurana ha dit...

Fa un parell de dies vaig llegir el teu article al Diari de La Torre, sovint jo tampoc entenc als senyors del govern.

Enric Grangel Llop ha dit...

La deuda total del Ayuntamiento de Torredembarra entre capital e intereses, es de unos 31 millones de euros, así lo explico en mi blog, y como bien dices, no se presenta el presupuesto por que no cuadra en más o menos 1 millon de euros, añadele el desfase presupuestario en el teatro y el aparcamiento que puede llegar a más de 2 millones de euros.
Cabe preguntarse si el tema del Bisbal, del que no nos han dado cifras, pero que según los entendidos no cobra menos de 60.000 euros, ero lo más oportuno en estos momentos.

Anònim ha dit...

Enrique me sabe mal por vosotros pero en cultura y turismo os pasan la mano por la cara.
No sé que coste puede tener traer a Bisbal a Torredembarra, pero sí sé que Torredembarra se merece tener espectáculos de calidad que la sitúen en el primer nivel estatal, y del que se hable en toda España.
Como por ejemplo el anuncio de Matías Prats.
El endeudamiento del Ayuntamiento no se ha hecho por traer a Bisbal sino por la mala gestión en muchos otros temas.
Torredembarra y su comercio vive de que venga gente de fuera, y para que venga se tienen que hacer cosas de nivel. Lo que escuece es que no hayan las infraestructuras hoteleras necesarias.
Pero eso viene de muchos años atrás.

jordi salvat ha dit...

És evident que el concert de David Bisbal no arruinarà l'Ajuntament, però en un moment com l'actual caldrien els números ben clars. I un concert d'un artista del seu nivell pot ser positiu per a Torredembarra si se sap gestionar bé. L'operació "Matias Prats-Far de Torredembarra" està molt bé si realment no va costar res que ho digués a l'anunci.
Sobre el pressupost municipal del 2010, insisteixo que és al·lucinant que estiguem a l'abril i no estigui ni peesentat.

Guillem Bargalló ha dit...

Molt bon article, Jordi. Crec que Bisbal ve a mitges entre Cultura i Turisme. Aquí podríem encetar un altre debat, que és el de la promoció turística de Torredembarra...