dimarts, d’abril 19, 2011

Orgia de llistes

Les espectatives s’han complert i, quan està a punt de tancar-se el termini oficial de presentació de candidatures a les eleccions municipals del proper 22 de maig, el número de llistes que concorren als comicis locals de Torredembarra ja arriba als dos dígits. Les darreres setmanes hem estat espectadors de batalles bíbliques a l’hora de confeccionar algunes candidatures, retirades de figures importants de la darrera dècada a la política torrenca, jugades d’escacs que signaria el mateix Kasparov i estratègies que deixen Maquiavel com un principiant. Tot això s’ha combinat amb una febre inauguradora que ha arribat a nivells esperpèntics: omplir piscines per buidar-les gairebé inmediatament i presentar la nova comissaria de la policia municipal quan pràcticament encara és una ferreteria.

Convergència i Unió ha apostat per la continuïtat en els dos primers llocs i ha fitxat el cap de llista del GIT el 2007, Santiago Ardèvol. L’encaix de les posicions capdavanteres ha allargat l’aprovació de la candidatura nacionalista. El Partit Socialista s’ha vist obligat a renovar radicalment la llista després de la retirada de Jiménez i Ripoll. L’alcaldable és Enric Grangel, regidor des de 2003, i el segon, Jordi Solé, independent que fa quatre anys va formar part de la candidatura de l’Agupació. El quintet inicial es completa amb dos fitxatges i la ja veterana Susanna Navarro, que cau del tercer al quart lloc.

Esquerra Republicana ha renovat a fons la candidatura, inclòs el cap de cartell, l’independent Eduard Rovira. Montserrat Gasull, que fa uns mesos tot indicava que podria ser l’alcaldable republicana, finalment repeteix en la segona posició. En la resta de la candidatura destaca l’alt nombre d’independents i de cares noves. L’Alternativa Baix Gaià repeteix cap de llista per tercer cop consecutiu, Lluis Suñé, tot un veterà de la política torrenca. Plega la regidora Iris Gual i es veuen noves incorporacions. També serà el tercer cop que Maria Dolors Toda lidera una llista a Torredembarra, l’Agrupació Democràtica Torrenca, i també la tercera vegada que canvia el seu número dos. Precisament el segon de la llista de l’ADT del 2007, Juan Pérez, és ara alcaldable per una nova formació, Fem la Torre (FLT), i intentarà rendibilitzar la seva visibilitat al capdavant de la regidoria de Serveis per mantenir-se en el ple.

Repeteix com a alcaldable de PP José Oviedo, que intentarà aconseguir per primer cop a Torredembarra un segon regidor popular. Ve d’estar al govern i pot aprofitar la pujada de vot conservador en els comicis del Parlament. També acudeix a les eleccions torrenques el Grup d’Independents per Torredembarra. Molts donaven per mort el GIT després del fitxatge de Santiago Ardèvol per CiU, però Celestí Salort ha tornat a fer una de les seves jugades mestres d’escacs i ha apostat per una renovació general, donant entrada a una nova generació, i Ignasi Duran serà el nou alcaldable.

També hi haurà una altra candidatura independent, la liderada per Laura Pradeda, qui en els comicis de fa quatre anys va ocupar el cinquè lloc de la llista del PSC però l’estiu de 2008 va votar a favor de la investidura del convergent Daniel Masagué com alcalde. En aquestes eleccions també hi participarà Plataforma per Catalunya, una formació xenòfoba que entre altres coses destaca per tenir una vot ocult molt important i imprevisible. A darrera hora també sembla que s’ha apuntat al carro electoral Els Verds-Grup Verd Europeu.

Aquesta amplíssima oferta electoral és el resultat de la cultura política torrenca, basada en els personalismes, portada en aquesta convocatòria a la maxima expressió, amb partits polítics incapaços d’evitar fugues de militants que funden llistes independents i obtenen representació. La governabilitat esdevé complicada i es paralitzen projectes importants, com ha passat en aquest darrer mandat. El panorama polític de Torredembarra després del 22 de maig encara pot ser més fragmentat i caldran dosis ingents de generositat pera aconseguir un pacte sòlid, que ha faltat els darrers anys, per treure el nostre municipi d’una situació de crisi i estancament.

Publicat al número d'abril de Diari de la Torre