dimecres, de maig 27, 2015

Les lliçons de les eleccions a Altafulla

Els resultats de leseleccions municipals a Altafulla haurien de ser analitzats per les localitats veïnes i no tan veïnes. Mentre a tot arreu els plens municipals s’atomitzen fins al límit de la governabilitat, Altafulla ha reduït els grups municipals a la meitat: dels 8 del 2007 als 4 del 2015. Quina és la causa que la localitat altafullenca vagi a contracorrent en aquestes eleccions? La trobarem analitzant el paper del govern i l’oposició aquests darrers quatre anys.

Les tres forces polítiques que han format el govern altafullenc aquest mandat -Alternativa Altafulla, l’EINA (hereva de SI) i CiU han passat de set a deu regidors. El ple en té onze. Tots tres han incrementat un regidor.  La ciutadania premia l’estabilitat, el dia a dia d’un govern sense estridències i que ha sabut vendre els projectes que ha tirat endavant i les fites que ha aconseguit. Tot això no ha capitalitzat únicament l’alcalde, l’ecosocialista Fèlix Alonso, sinó que Jordi Molinera i Pere Gomés –al capdavant de l’EINA i CiU- han augmentat vots i regidors.

L’oposició d’aquests darrers quatre anys, en canvi, ha estat escombrada del ple. IDEAL i PP han pagat car haver dimitit de les seves funcions fiscalitzadores del govern durant aquesta darrera part del mandat.  El càstig ha estat cruel per part dels veïns i veïnes altafullencs aquest 24 de maig, sobretot amb IDEAL, que ha quedat a dos vots d’obtenir representació i ha perdut els dos regidors que tenia. El Partit Popular, absent del ple d’Altafulla el darrer any per la dimissió dels seus dos regidors a mig mandat i la incapacitat de reemplaçar-los per altres membres de la llista, també s’ha quedat sense representants municipals.

La novetat és Ciutadans, que aprofita l’onada  a nivell estatal per entrar amb un regidor al ple altafullenc. En canvi no ho han aconseguit ni Altafulla si pot-sorgida del Cercle Podem i encapçalada per l’excap de llista de CiU Joan Albert Spuch- ni la Llista Oberta d’Altafullla -la marca blanca del PSC liderada per l’incombustible Fonxo Blanch-. Costa molt entrar quan ets fora.