dissabte, d’octubre 27, 2007

Montesquieu ha mort (o almenys està a l'UVI)


A l'escola em van ensenyar que hi havia un concepte, la divisió de poders, que és bàsic en el sistema democràtic en què vivim. El primer que en va parlar va ser Charles Louis de Secondat, Señor de la Brède y Barón de Montesquieu, un il·lustrat francès. De la separació dels tres poders (legislatiu, executiu i judicial) se n'omplen la boca els nostres polítics, però pel que estem veient darrerament, a Montesquieu se'l passen pel forro.

La divisió entre les dos primers poders (legislatiu i executiu) sovint, i més quan hi ha majories absolutes, és més que dubtós, però el judicial era el que semblava anat més per lliure, tot i alguns episodis que indicaven el contrari. Però en els darrers mesos ha canviat la truita i en el Tribunal Constitucional estem veient un rosari de recusacions per part del PSOE i el PP. L'objectiu dels populars és aconseguir una majoria de magistrats conservadors, alguns encallats en l'època predemocràtica, perquè aquest òrgan judicial actuï de tercera cambra legislativa i converteixi l'Estatut de Catalunya en un formarge gruyere (per la retallada que l'hi aplicaran).

El PSOE sembla voler-ho impedir amb el mateix mètode: la recusació de magistrats. La coseqüència és que al Constitucional ja no hi ha quòrum per decidir sobre l'Estatut. Anem ajornant una decisió que jo la trobo molt discutible democràticament: l'opinió d'una colla de jutges passa pel davant de la voluntat de milions de catalans que han votat en un referèndum. Alguna cosa grinyola en el sistema democràtic espanyol, que sembla que ha enterrat a Montesquieu o almenys l'ha deixat en coma profund.

9 comentaris:

Waipu Joan ha dit...

penós, aquí tothom remena i el ciutadà a aguantar-se.

Octavi ha dit...

Això també passa en el cas del Fortí de la Reina, on s'intenta que un conseller de la Generalitat influeixi sobre una resolució judicial en ferm.

Anònim ha dit...

Tant de reivindicar el català i ara em fas l'enllaç a la wikipèdia en castellà ? T'estiraran les orelles ! Jo no, però.

Crec recordar que els il·lustrats no estaven gaire d'acord amb la divisió de Montesquieu, perquè consideraven que el poder judicial era una rèmora de la noblesa. Seria interessant aprofondir per aquesta banda.

Crec que el problema és el sistema de partits, que no toleren, que no permeten persones independents, amb criteri propi. Abans de pensar amb grans arquitectures constitucionals, convindria posar en qüestió els partits.

Anònim ha dit...

SÍ, PERÒ QUAN ES TRACTA DE SALTAR-SE LA LLEI PER FER REFERÈNDUMS IL·LEGALS ALESHORES DIUS QUE CAL SUPERAR LA LEGALITAT.
CATALUNYA SEMPRE SERÀ ESPANYA PERQUÈ LA MAJORIA DE CATALANS SE SENTEN ESPANYOLS

Jobove - Reus ha dit...

El pobra Montesquieu, ja no sel creu ningú, per guanyar-se la vida haurà de donar el nom a un cava o xampan

salutacions

mossèn ha dit...

uvi ??? ... uvi geller ??? ... salut

Anònim ha dit...

29-10 MANIFESTACIÓ PLAÇA SANT JAUME. PER DIGNITAT
PROCLAMA DE UN MUNT DE CIUTADANS I CIUTADANES DE CATALUNYA FARTS DE QUE ENS PRENGUIN EL PEL. DEMOSTREM QUE NO SOM UN POBLE VENÇUT

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Jordi,

En aquest post hi ha una cosa que hauries d'aclarir:

"...l'opinió d'una colla de jutges passa pel davant de la voluntat de milions de catalans que han votat en un referèndum..."

Teòricament estem en una democràcia constitucional, per tant, el que diguin els membres del Tribunal Constitucional ha de passar per sobre de qualsevol referèndum. I això té a veure amb Montesquieu.

Com bé diu l'Octavi, imagina't que ara féssim un referèndum per veure si s'ha de derribar el Fortí o no (crec que malauradament guanyaria el no). Aleshores el referèndum passaria per sobre del TC? Seria una mica "bananero" no?

Jo crec que l'enunciat del post és molt correcte. A Espanya fa més de 20 anys que Montesquieu és mort, però això no s'arregla amb referèndums sinó reformant el Poder Judicial. Si el que vols denunciar és que el TC no és més que una extensió no democràtica del poder legislatiu tens raó, però aquesta darrera frase crec que sobra, ja que va en contra de la resta del post, en el meu parer.

Espero la teva resposta.

jordi salvat ha dit...

Joan Miquel,

El problema és que aquest Tribunal Constitucional totalment polititzat i desnaturalitzat ha de decidir sobre un Estatut refrendat pels ciutadans de Catalunya. Potser que ho féssim a l'inrevés. Primer que passin el ribot i després el votem.

Si el TC fos un òrgan despolititzat llavors podria tenir una certa autoritat, però com està ara no. Per tant, crec que aquest Constitucional no pot passar per sobre d'un referèndum. I recordem que per sota dels tres poders hi ha la sobirania popular.