dimecres, d’octubre 17, 2007

Mercats medievals?

Aquest cap de setmana hem vist com se suspenia el Mercat Medieval de Tarragona després de la dimissió en bloc de la junta organitzadora a causa de la negativa dels firaires a traslladar-se al Camp de Mart i les queixes per l’alt preu dels estands. Aquest certamen arribava aquest any a la seva onzena edició i en lloc de consolidar-se ha entrat en una crisi que n’amenaça la supervivència. El mercat medieval tarragoní és una de les desenes d’activitats d’aquest tipus que s’organitzen al nostre país. Els catalans patim una gran fascinació per l’Edat Mitjana i reconec que jo també experimento una certa atracció per aquesta època, molt mitificada per llibres i pel·lícules.

Des dels anys vuitanta i noranta han anat sorgint com bolets ofertes d’aquest tipus impulsades des dels Ajuntaments i també la iniciativa privada. Algunes com la Setmana Medieval de Montblanc s’han convertit en referència i pocs em negaran que, en canvi, el Mercat Medieval de Tarragona està lluny encara de ser-ho. I més si es trasllada al Camp de Mart! Els carrers de la Part Alta conformen un marc molt més ideal per a una activitat que intenta recrear aquesta època passada.

O no? Potser el més important en aquest tipus d’activitats és fer negoci i la recreació històrica és el de menys. Vestits amb una túnica o una cota de malla però calçats amb bambes. I si es veu el rellotge Casio, no passa res! Un amic que va passejar-se pel Mercat Medieval de Tarragona va veure una sèrie d’objectes, fins i tot de plàstic, que ben poc tenien d’artesanals. Un era un artilugi anomenat ‘orgasmotron’. Es feien servir aquest tipus d’objectes a l’Edat Mitjana? Em sembla que no, perquè als propietaris els haurien cremat ràpidament a la foguera després d’un d’aquells judicis ràpids que acostumava a fer la Inquisició.

Publicat al diari Aquí el dimecres 17 d'octubre

7 comentaris:

CAGARRO ha dit...

ENTREU AL NOSTRE BLOG I COMPROVAREU QUE CAMBRILS ÉS UN REFERENT EN BRUTÍCIA! ENTREU A CANBRILS CANBRUT! UN BLOC MOLT PUDENT!

Herois ha dit...

Aquest matí t'he llegit en paper al bus... però ara continua assaltant-me el mateix dubte: Què és un orgasmotron????

Anònim ha dit...

Avui en dia a tot n'hi diuen medieval i artesanal. Aviat vindrà la fira de Nadal amb les paradetes dels artesans, seria bò que algú fes un reportatge preguntan als paradistes si han fet ells el que venen o ho han fet uns artesans que es diuen Made in China. Per cert, aprofito per llençar una pregunta, per Nadal, aquesta fira d'artesans i la de Santa Llúcia on la faran? Les muntaran i desmuntaran els dimarts i dijous per posar-hi el mercadet? L'ajuntamnet asfaltarà el parc de la ciutat per posar-hi aquestes fires?

Sherlock Holmes ha dit...

Que m'heu cridat?...ja soc aquí.
veig que hi ha més competencia i a sobre tenim un cagarro.

Anònim ha dit...

Ei justiciera

No tens cap bloc. A veure si treballes una mica.

Anònim ha dit...

Doncs, n' hi ha molts més. Si fos medieval de veritat no hi hauriem de trobar res fet amb cacau, (xocolata no), ni tampoc patates o tomaques. I em sembla més que dubtosa l'ambientació musical a base de bongos i percusió africana.

Ara el colmo del colmo va ser veure el meu veí de tota la vida amb una caputxa i un hàbit vagament de frare, fent-se passar per endeví amb tècniques "transilvanes". Suposo que no va fer ni un duro.

Al costat venien la cervesa artesanal "Cap d'Ona", amb un ampli assortiment de gustos. Està força bé, però resulta cara. Els íbers ja consumien cervesa, però el producte, com tota la fira, no es donava contextualitzat.

En fi , per mi pot reposar en pau.

Anònim ha dit...

Mi nombre es Jorge Salvat Pelufo (hablo medianamente el catalan y también puedo leerlo, pero escribirlo no), mi padre era originario de Montblanc y en abril de este año tuve la posibilidad de asistir al Mercat medievals de San Jordi en Montblanc. Fueron unos muy gratos momentos que pasamos con mi esposa y mi sobrino -que vive en Cubelles- y tengo muchas fotos y filmaciones de ese día. Todavía estoy saboreando las cocas y cerveza artesanal.
Actualmente vivo en Mendoza, Argentina, Y esas cosas por aquí no se ven.
Un abrazo grande a mi homónimo. Y por cualquier cosa mi email es: jsalvat@prestamos-sa.com.ar