dimecres, de gener 30, 2008

El panorama es va aclarint. O no?


L’entrada de l’any 2008 ha servit per il•luminar una mica la complicada situació política torrenca. El govern segueix en minoria, però s’han creat dos nivells d’oposició. En el plenari en què es va votar el canvi d’usos dels locals del Port Esportiu, l’oposició va voler deixar clar que PSC, ERC i GIT formen un govern sen minoria. El canvi del pla d’usos pot tenir la seva lògica i en un altre moment es podria haver aprovat per gairebé per unanimitat, però com tants cops a la vida, la forma és més importat que el fons.

Un cop escenificat que el govern és dèbil i pot ser tombat en qualsevol moment per una oposició que s’uneix quan convé, arriba el torn dels pressupostos municipals per al 2008. Que els comptes per aquest any s’aprovin a mig gener ja és signe d’excepcionalitat, però que fossin tombats per l’oposició voldria dir que la situació és insostenible i una moció de confiança a l’alcade es faria gairebé obligatòria. Però això no ha passat gràcies a l’abstebció de dos grups de l’oposició: l’Agrupació i el Partit Popular.

Amb aquest vot –evidentment amb les seves corresponents contraprestacions i peatges- l’ADT i el PP es converteixen en un segon nivell d’oposició i candidats a entrar al govern properament, tot i que són grups que creen moltes reticències en certs membres de l’actual executiu municipal. Hem de tenir clar que l’abstenció d’aquests dos grups no ha estat gratuïta i que han negociat diversos canvis en els pressupostos municipals per poder-los lluir davant la ciutadania i els mitjans de comunicació.

En canvi, Convergència i Unió i l’Alternativa Baix Gaià resten en aquest primer nivell d’oposició, escenificant l’oposició absoluta –i valgui la redundància- a qualsevol iniciativa del govern. CiU ha assumit que no podrà obtenir l’alcadia compartida amb el PSC i ha descartat entrar el el govern en una gran coalició. El seu paper és plantejat una alternativa a l’actual govern de cara al 2011, perquè la moció de censura sembla ara per ara descartada. L’Alternativa Baix Gaià continua interpretant el personatge de l’exsoci emprenyat i la seva oposició és frontal.

CiU i l’Aternativa també han votat en contra de la concessió del concurs de la gestió de l’aigua a Aqualia. Els convergents han anat més enllà i ha parlat de greus irregularitats i de recórrer als tribunals. Són paraules majors. Esperem que ara no facin marxa enrera. L’alcalde no descartat ser ell qui recorri a la judicatura en nom del seu honor. Aquesta setmana el mateix alcalde Manel Jiménez i el seu antecesor, Miquel Àngel Lecha, visitaven els jutjats del Vendrell per una demanda relacionada amb el cas Muntanys. Estem assistint a una perillosa judicialització de la vida política torrenca.

L’aprovació de l’adjudicació del contracte de l’aigua a Aquàlia s’ha fet amb una curiosa combinació govern-oposició (PSC, ERC, ADT i PP), mentre que un membre de l’executiu, el GIT, s’ha abstingut i CiU i ABG han votat en contra. El vot a favor de l’Agrupació no ha sortit de franc i el govern ha hagut de passar per “l’haro” del compromís que es constituirà una comissió formada per veïns del carrer Antoni Roig i els grups municipals per decidir sobre una nova pavimentació de la via, on encara s'enllesteixen les obres de remodelació. Es tanca el conflicte de l’aigua i s’obre un nou capítol de les obres del carrer Antoni Roig. I tot això sense que estigui contemplada una partida pressupostària, en una època complicada pel descens de la construcció. És el que tenen els governs en minoria.

Article publicat al número de gener de 2008 del Diari de la Torre

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Un gobern en minoria te que arribar a pactes amb algun partit de l'oposicio per poder tirar endevant les seves propoestes, en democracia no es res estrany.
La cuestio es si l'oposicio amb aspiracions de gobern, pot permetres el luxe de no fer res constructiu per presentar a les proximes eleccions.

Anònim ha dit...

Me comentan que la nueva compañía de agua y el ayuntamiento pretenden ubicar la sede de la mepresa que nos gestionaráel servicio de agua en Sant Jordi, concretamente en las oficinas que son propiedad y ocupaban hasta hace poco los Sres. de Vicsan.

Me parece una barbaridad que un servicio que tiene que ser frecuentado por obligación por los vecinos de este pueblo se ubique fuera del centro del pueblo, obligando a los que tienen vehículo propio y a los que no a desplazarse hasta allí para tramitar sus gestiones. la pregunta es, cuando se hace esto, ¿se mira por el interés de los vecinos o se pagan favores a los poderosos como Vicsan? Sant Jordi es una magnifica zona para vivir pero un local comercial allí tien poca salida. ¿Qué suerte que te lo alquilen a precio de oro los de la nueva empresa del agua cn permiso del ayuntamiento! Lo que se ahorren de alquiler lo vamos a paga entre todos en gasolina y en tiempo perdido durante 25 años como mínimo. ¿Lo vamos a permitir?.

Propongo que para rematarlo las oficinas de Base se situen en Marítima Residencial y que los trámites de empadronamiento pasen a ubicarse en Els Munts. Sería magnífico para potenciar el Bus urbano ¿no?