dilluns, de novembre 03, 2008

El clima ens avisa

Tenim un país que no sap ploure. Aquest fet el tenim comprovat des de fa molts anys. Podem estar mesos sense veure una gota d’aigua i en menys d’una hora quedar submergits per una tromba 50 litres per metre quadrat. És una característica del clima mediterrani que tenim (o patim). Des dels anys vuitanta ha augmentat les pedregades i calamarsades que cauen arreu de Catalunya però amb l’arribada des noaranta hem assistit a l’aparció de nous fenòmens metereològics que fins llavors només veiem a les pel•lícules. El 1994 vam quedar gairebé impressionats per les imatges d’un tornado que es va passejar per l’Espluga de Francolí. Uns quants anys més tard inquietants cucurulls cada cop són menys escadussers. Aquest diumenge hem vist com a Salou volava la coberta sencera d’un pavelló poliesportiu i esclataven vidres de finestres o a Reus centenars d’arbres eren arrencats pel vent.

També Cabra del Camp, a la comarca de l’Alt Camp, han patit aquesta matinada la visita d’un fenomen metereològic que arrencat almenys un centenar d’arbres, uns quants fanals i ha fet volar teulades. A la muntanya que envolta l’urbanització Miralcamp es podien observar torres tres o quatre d’alta tensió doblegades. He pogut comprovar personalment els efectes del fenomen i el panorama era dantesc. La sensació que tenia és que pot passar a qualsevol lloc i pot fer encara més mal.

El nostre planeta està experimentant un canvi climàtic i negar-ho és d’indocumentats o d’interessants. Els fenòmens metereològics extrems, ja siguin interminables sequeres o bíbliques trombes d’aigua, cada cop són més normals al nostre país. Els qui poden s’haurien d’esforçar una mica més a posar remei a aquest canvi del nostre clima que ja veurem com acabarà. Encara hi som a temps. O no?

Publicat al diari Aquí el 3 de novembre de 2008

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei Llaneras!!

Veig que també fas veure que saps de climatologia! És el que té ser periodista, has de parlar del que sigui per vendre ...

A part de mirar i quedar-te amb el famós documental de l'Al-Gore, com a periodista hauries d'estudiar-te diferents estudis científics europeus dels últims cinc anys abans de realitzar segons quines afirmacions.

Ay Llaneras, Llaneras, sempre tant bocamoll ...

La casa de Pinel ha dit...

ostras hey llaneras..
que pasote de los pasotes, noooo..
ya se que no me importa y esta no es mi guerra pero que tono mas hostil y tan solo hablamos del clima nooo.
el derecho a la libertad de expresarse tanto como bloger, como seguidor de blogs deberia prevalecer, un buen dialogo aunque con diferentes puntos de vista deberia ser una buena forma de llegar a enrriquecer los conocimientos de cada ser.
no se pero creo que quizas lo de lumbreras al igual sobra.
no te ofendas anonimo.
un saludo

jordi salvat ha dit...

Hola Pinel,

L'amic anònim apareix de tant en tant pel meu blog. Jo el trobo divertit. És com una mena de follonero. Jo li dic gregari. Per cert, tota la meva admiració cap a Joan Llaneras, un dels millors esportistes dels Països Catalans dels últims temps.

I gràcies pels teus comentaris Pinel.

La casa de Pinel ha dit...

gracias jordi, tan solo un llamamiento ha que quizas en otro post pues el comentario podria tener cabida, pero en el tema del clima al igual me equivoco pero no veo la relacion, ya se que soy un poco,bastante corto, pero no veo el tema y sigo diciendo que cada uno puede expresar lo que piensa, pero un poquito de por favor.
un saludo