dijous, de novembre 27, 2008

Por a l'Índia

Avui, quan he posat la ràdio només aixecar-me, ja he vist que alguna cosa anava malament. Concretament a l'Índia. Entrevistaven l'eurodiputat de CiU Ignasi Guardans, de viatge oficial a Bombai. Parlava d'explosions, hostatges, assalts, terroristes... Ja hi tornem a ser! Des de fa ja uns anys, coincidint amb el canvi de mil·leni, cíclicament patim els sotracs del terrorisme multinacional. Ja sigui a Nova York, Madrid, Londres, el Marroc o Indonèsia. Avui li ha tocat a l'Índia. La multinacional del terrorisme -no sé si Al-Qaeda o alguna altra cosa que no ens acaben d'explicar- reparteix les seves macabres aparicions per tot el món.

El que ha passat avui a l'Índia ha estat un nou salt qualitatiu en el terrorisme internacional. Han exhibit una operativitat militar a l'hora d'executar les seves accions: una cadena d'atemptats i d'atacs contra hotels de luxe plens d'occidentals. Quan escric aquestes línies la policia índia encara està alliberant hostatges i ja hi ha un centenar de morts. Experimento sensacions semblants a l'11 de setembre de 2001, l'11 de març de 2004 o el juliol de 2005. És cíclic.

La lluita contra el terrorisme internacional sembla no avançar. A l'inrevés: s'està enquistant. De res serveixen mesures com els controls draconians als aeroports o les accions dels serveis d'espionatge occidentals. Els terroristes troben la manera de fer-se notar i estendre la por, que és el seu objectiu. S'alimenten de la pobresa, del no futur en molts països que genera un rebuig contra l'opulent món occidental. És un terreny adobat pels fanatismes religiosos i la situació continuarà igual si no hi ha un canvi real de rumb de nosaltres, l'autoanomenat món occidental, els països democràtics... El que cal és saber cap a on hem de fer aquest cop de timó, sense renunciar a la llibertat que tants segles ens ha costat aconseguir.