dijous, de novembre 20, 2008

Ja fa 33 anys

Avui em fa una mica de mandra escriure però tinc ganes de buidar una mica el pap, pel boc gros. No espereu massa lluïment estilístic. Som 20 de novembre de 2008 i, per tant, fa 33 anys que va morir Francisco Franco. Expirava al llit un dictador sanguinari i aquesta mort donava l'estocada final a un règim antidemocràtic agonitzant. Després va venir l'"exemplar" transició, la "magnífica" transició, la "sagrada" Constitució... i des de fa uns anys els intents de recuperar la memòria històrica.

Potser perquè 33 no és un número massa rodó aquest any no hem tingut massa reportatges sobre la vida i la mort del dictador. O potser pel ridícul espantós del jutge-vedet Baltasar Garzón, que semblava que deixava de mirar cap a les dictadures argentina i xilena i se centrava en l'Estat espanyol però finalment s'ha declarat incompetent (je je je) després de comprovar que Franco està mort i envia el "marrón" als tribunals territorials.

Però aprofitem una mica l'efemèride. Tinc la sensació que les generacions que han vingut després de mi amb prou feines es poden fer la idea de qui va ser Franco: un assassí que va allargar la Guerra Civil per a practicar un brutal genocidi al bàndol republicà; un dictador que es va perpetuar en el poder gràcies a un contect internacional favorable. El seu anticomunisme va trobar aliats tan potents com els Estats Units. I va estar gairebé quatre dècades manant. Ah... i no oblidem que el seu successor com a cap d'Estat és qui ell va designar: el rei Juan Carlos. Però tenim el país que tenim.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

sense comentaris pero tenin allo que ens mereixem no creus? els nostres pares varem tancar els ulls a tot allo que va pasar,no varen lluitar per la seva propia llibertat i lo pitxor de tot que que amb tots els racons els nostres pobles encara ara trobaras petits i grans franciscos franco i no cal anar gaire lluny mira cap a creixell(equip de govern) PP i el traidor al nostre pais ERC i ja saps per la "mostra un botó"

Octavi ha dit...

Completament d'acord, mestre. El nostre 'estimat' i 'democràtic' Rei va ser escollit successor del monstre. I, a Catalunya, per desgràcia, no tenim el país que ens mereixem, ja que encara no tenim país.

La casa de Pinel ha dit...

octavi discrepo sobre lo que dices, cataluña es un pais que forma parte de otro pais.
aunque como ciudadano del mundo que soy yo no creo en ningun pais, si no en el mundo mundial.
un saludo salvat