divendres, de gener 23, 2009

Obamamania i una recomanació 'manga'

La setmana que hem deixat enrera ha estat marcada per l'Obamamania. Com cada 20 de gener de cada 4 anys, aquest any 2009 va prendre possessió en nou president dels Estats Units. Però amb la 'coronació' de Barack Obama s'ha desfermat una febre mundial al voltant del primer president negre (de part de pare) de la gran potència mundial. Els mateixos 'progres' que tan denostaven tot el que era nord-americà durant l'Era Bush ara els cau la baba amb el nou inquilí de la Casa Blanca. Obama té un carisma gegantí, un discurs diferent, la cursa electoral va ser apassionant i per ara -portem tres dies!- està complint les espectatives, tancant Guantánamo o congelant els sous dels alts càrrecs. Però no n'estem fent un gra massa!

M'he mostrat escèptic davant aquesta 'obamamania'. El nou president dels Estats Units és un advocat brillant, senador demòcrata per Illinois, el paradigma del somni americà. No és un 'mesies' ni un socialista com l'extrema-dreta més radical pregonava durant les eleccions. En el recent conflicte a Gaza alguns ja s'han mostrat decebuts amb el paper d'Obama. Ho farà millor que Bush? I és clar, el llistó està molt baix. Estem vivint un moment històric? Crec que sí. Obama és una cosa una mica diferent dels que fins ara han ocupat el despatx oval, començant pel color de la seva pell. Obama ha generat unes grans espectatives i ara les haurà de complir. Agafem lloc i observem la jugada.

Per Nadal em van regalar el primer volum d'un 'manga' japonès força especial: 'Eagle, la forja de un presidente'. Aquest còmic de Kaiji Kavaguchi ens situa en l'any 2000, quan un senador demòcrata d'avis japonesos, Kenneth Yamaoka, inicia la cursa a la Casa Blanca enfrontant-se al vicepresident sortint, Al Noah, que comparteix nom i altres punts en comú amb Al Gore, que també va aspirar a ocupar el despatx val després de ser el número dos de Bill Clinton.

Aquest manga el vaig trobar molt profètic. Està escrit fa set o vuit anys. Enlloc d'un afro-americà hi trobem un asiatico-americà, però els dos són candidats que inicien la cursa presidencial com uns desconeguts que poc a poc van fent-se lloc entre els favorits. Us recomano aquest manga als fans de 'The West Wing' i als que voleu aprendre més de la política nord-mericana d'una manera lúdica.

1 comentari:

La casa de Pinel ha dit...

i con obama llego la esperanza, esperemos pues que obama ahora homnipotente cumpla lo prometido y con el canvie el mundo para mejor.
un saludo y queda pendiente el cafetito epp.