divendres, de gener 02, 2009

Pròxim Orient... bons i dolents?

En escriure un post sobre el conflicte bèl·lic que actualment viu el Pròxim Orient el més còmode seria posar-me al costat d'un dels bàndols, el palestí, i criticar amb duresa els israelians. Ja us aviso que no ho faré. No em considero ni sionista ni projueu però cada cop em cansa més el papanatisme anti-israelià que exhibeixen molts sectors d'esquerra i centreesquerra i també una gran part dels mitjans de comunicació. En conflictes com el que viu el Pròxim Orient des de fa dècades s'ha de fugir de maniqueïsmes i escoltar totes les parts.

Davant de l'ofensiva israeliana d'aquests darrers dies hem de tenir clar que té un punt de partida que és la no renovació d'una treva per part del bàndol palestí, concretament de Hamàs, una organització terrorista que té com a punt número u del seu ideari la desaparició de l'Estat d'Israel. Es tracta d'un grupúscol minoritari? Docs no. Va guanyar les darreres eleccions a Gaza i manté un enfrontament que ha arribat a les armes amb Al-Fatah, el partit del president palestí, Mahmut Abas. Posant-me a la pell d'uns israelià comprenc l'ofensiva impulsada pel seu govern. Lluiten per la seva supervivència.

Ara podríem retrocedir al 1948, quan Israel va obtenir la independència, o fins i tot abans, però la gran majoria dels israelians i les israelianes només tenen consciència d'un Israel independent, envoltat de països hostils i d'atemptats per part de terroristes palestins. Tampoc no hem d'oblidar que Israel és una democràcia mentre que els seus veïns àrabs tenen règims dictatorials i pels que creiem de veritat en la democràcia, això pesa. Els anys 90 va ser quan més a prop vam estar de la resolució del conflicte árab-israelià amb les converses de Madrid i el lideratge de Rabin i Arafat. Des de llavors hem tirat enrera per culpa de les dues parts.

Evidentment que Israel està causant molts danys i sofriment sobre la població civil de Gaza i les víctimes palestines tenen tot el meu suport. Però Hamas està responent amb míssils contra població civil israeliana. Fa un parell de dies veia una escola israeliana arrasada per un projectil llençat per Hamas. Sort que no hi havien nens i nenes. Sinó estaríem davant d'una massacre per part dels "bons" segons molts. La població civil israeliana també té el meu suport. M'agradaria que quan acabeu de llegir aquest post s'hagi declarat un alto al foc i les parts enfrontades se sentin a negociar. Però tinc la sensació que serà complicat i que estem dacant d'una guerra amb tots els ets i uts. Comencem malament l'any.

El conflicte àrabo-israelià ens l'hem de mirar amb la distància necessària i per això il·lustro el post amb una imatge de satèl·lit de la zona.

6 comentaris:

Lazarillo en América ha dit...

Feliz 2009 // Joieux 2009 // Happy 2009 // Feliç 2009 http://www.lastfm.es/music/Rain%27s+Embrace

La casa de Pinel ha dit...

proximo oriente muerte en el nombre del bien dicen, en el nombre del bien.
un saludo y feliz año 2009

Anònim ha dit...

Suposo que el conflicte se superarà quan se n'adonin que no hi ha cap bàndol innocent: abans de la creaciço de l'estat d'Israel hi havia grups terroristes sionistes que van fer una massacre a l'Hotel King David. I l'exèrcit jueu el 1948 va fer fora de la seva casa a molts palestins, amb el recurs a la violència, la por i el terror. No han estat millors els palestins quan s'han aliat amb impresentables com Idi Amin Dada o amb els integristes de tot el món. O quan envien als "tontos del poble" amb un cinturó ple d'explosius a immolar-se davant dels jueus ... i darrerament a les dones, perquè al cap i a la fi ja se sap que són inferiors...
Em sembla terrible que morin nens innocents, però també és terrible que en el fons el líder de Hamàs se n'alegri perquè són màrtirs que tindran una vida millor a l'altra món. Qui es va carregar, però, el procés d'Oslo ?

Anònim ha dit...

ya habeis visto al sabate del psc? para el 2009 algunos tienen de aprender hablar haber si nos damos menos verguenza porque da asco ver los politicos que tenemos

os meto el enlace es para morirse salio en la tele3 parece que hiba borracho el personage

http://www.youtube.com/watch?v=_lq9rTlrLZs

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

¿Es que no saben arreglar sus diferencias sin tener las manos manchadas de sangre?

Jesús M. Tibau ha dit...

potser no es tracta de bons i dolents, sinó de dolents i més dolents