diumenge, de gener 25, 2009

Cròniques de l'altra banda (XL)

De la meva feina actual m’agraden moltes coses però una de les que em satisfà més són les visites a pobles o nuclis de la comarca. Et permeten conèixer llocs gairebé desconeguts per mi i tractar cara a cara amb gent del territori. Dimarts va anar amb la presidenta del Consell Comarcal, la Carme Mansilla, i la tècnica de Turisme Sara Mestre al Pla de Manlleu, nucli que pertany al municipi Aiguamúrcia però que està a la frontera amb les comarques del Baix i Alt Penedès. El Pla de Manlleu té entre 120 i 130 habitants, gairebé la meitat en masies diseminades pel terme.

La trobada tenia el seu origen en la presentació del vi ‘El nou de +500’, de la qual ja en vaig parlar en aquest post. El programa va ser molt complet i estimulant. Vam començar amb una trobada en l'Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu en el seu local. Al voltant d'unes coques delicioses i cafè amb llet per fer passar el fred, ens van fer arribar les seves demandes i vam trobar molts punts de coincidàència amb els objectius del Consell. Col·laborarem molt els propers mesos. Després vam visitar un forn de llenya com els d’abans que hi ha al Pla de Manlleu. El pà és boníssim. Us ho puc garantir perquè l’he pogut provar. Després vam agafar els 4x4 i vam fer una ruta per diferents punts del terme on hi ha grans vistes. Vam quedar enamorats del poble deshabitat de Celma -en la imatge-, situat a uns 750 metres d'alçada i envoltat de vinyes. És d’aquells llocs màgics, com Selmella. S’hi podeu aneu-hi.

Vam acabar la jornada a l'allotjament rural ‘Les Torres de Celma’, al voltant d’una taula, amb un foc de llenya escalfant-nos i fent un aperitiu a base d’embotits boníssims -el·laborats també artesanalment al Pla de Manlleu- i un vi que és el primer any que surt al mercat, ‘El Nou de +500’ però que promet. Ara ens queda molta feina per fer per potenciar turísticament i econòmicament aquesta zona encara desconeguda per molta gent.

El turisme combinat amb l’agricultura amb valor afegit és la clau perquè l’Alt Camp tiri endavant. Dijous vam presentar a la Casa de Cultura el número de febrer de la revista Descubrir Catalunya, que dedica el seu dossier central a la comarca de l’Alt Camp. Va venir el director de la revista, en Joan Morales, i una de les autores d’un dels articles del reportatge, l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta. Un nou impuls perquè l'Alt Camp guanyi punts turísticament. Gràcies a tots.