dimarts, de febrer 03, 2009

És el Baix Penedès el Camp de Tarragona?

Aquesta és una pregunta que em faig sovint, sobretot quan visito alguna població d’aquesta comarca. És el Baix Penedès el Camp de Tarragona? La majoria de polítics del Camp de Tarragona semblen tenir clar que sí, però molts dels càrrecs institucionals dels del Baix Penedès aposten per una vegueria que també inclogui l’Alt Penedès, el Garraf i l’Anoia, un moviment que també està arrelant en l’anomenada societat civil. I la població? Sincerament, crec que mira més cap a Barcelona que cap a Tarragona i cada cop més. Molts habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona han anat a viure al Vendrell, Calafell o Cunit i tenen com a referència la capital catalana i no Tarragona. Una gran part de la població activa es desplaça cada dia a treballar a la capital catalana. Hi ha experts en demografía que afirmen que el Vendrell és ja àrea metropolitana de Barcelona i en situen el límit a Torredembarra, que ja és comarca del Tarragonès. Potser tenen raó. Aneu a primera hora del matí a l’estació de tren torrenca i veureu desenes de persones encarant la seva jornada laboral cap a Barcelona.

Per què el Baix Penedès se senti Camp de Tarragona cal alguna cosa més que traçar una línia des d’un despatx de Barcelona o Tarragona i dir que el Baix Penedès ha de continuar sent Camp de Tarragona. Cal analitzar els fluxos de població, el transport, l’oci, les rutines laborals, on van a comprar… I què en treu un ciutadà del Baix Penedès de formar part del Camp de Tarragona, l’àrea metropolitana de Barcelona o una vegueria pròpia? A un vendrellenc o una vendrellenca li deuen quedar molt lluny les baralles de campanar entre Tarragona i Reus per la capitalitat (o cocapitalitat) del Camp de Tarragona. I més quan el campanar més alt és el de Valls.

Publicat al diari Aquí el dilluns 2 de febrer

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És difícil parlar de límits aplicats a àrees metropolitanes, llevat de si parlem de límits administratius d'ens metropolitans. El que podem trobar son dinàmiques metropolitanes, molt variables en temps, espai, intensitat, etc. I això en un context de Catalunya metropolitana. Barrejar, aquí, les qüestions d'unes futures vegueries que no se sap com seran ni, sobretot, per a què hauran de servir -i això és bàsic per a saber com han de ser- encara ho complica més. Que s'hagi instrumentalitzat la gent proposant "una vegueria pròpia" només demostra la lleugeresa amb què s'aborden debats com el de l'organització territorial, amb els quals -com amb la llengua o el fútbol- tothom s'hi atreveix.

Anònim ha dit...

Has posat els peus al Penedès? Has parlat amb algú que defensa la Vegueria Pròpia?. Informeu-vos, perquè els motius que fem servir no són vanals com ho planteges.

Visita les següents pàgines, a la web de la Plataforma pots veure les adhesions del 90% dels Ajuntaments, i tots els arguments que ens avalen.

http://www.vegueriapenedes.cat/
http://vegueriapenedes.blogspot.com/
http://www.boscverd.org/
http://www.jerc.cat/altpenedes/vegueria

Per una política territorial democràtica.