dilluns, de març 02, 2009

El PSOE s’estavella a Galícia i el PNV guanya a Euskadi

El Partit Popular tornarà governar a Galícia després d’obtenir 39 escons, la majoria absoluta, en les eleccions d’aquest diumenge. Només han estat quatre anys de govern bipartit entre els socialistes gallecs i els nacionalistes del BNG. El bipartit no ha convençut i els populars tornaran a governar Galícia en el postfraguisme. El PP agafa aire mentre Zapatero rep una de les clatellades més importants des que és president del govern. No hi ha més a dir.

Zapatero i el PSOE miren cap a Euskadi on sumant els escons del PSE, el PP i UPD (la formació de Rosa Díez) poden convertir el socialista Paxi López en lehendakari. Ens estan bombardejant mediàticament -i el que queda- amb què López és el guanyador de les eleccions i que s’obre la porta al canvi amb un govern constitucionalista o del bloc espanyolista, depèn com es miri. Però no oblidem que el vencedor clar i inapel·lable de les eleccions basques ha estat el PNB i el seu cap de llista, Ibarretxe, que li ha tret sis escons d’avantatge als socialistes.

Només la no reedició de la coalició amb Eusko Alkartasuna -que ha patit una gran desfeta- i la no participació de l’esquerra abertzale -el que molts considerem una adulteració de les eleccions- en els comicis deixen el PNV amb un perill evident de perdre la lehendakaritza. Aralar, formació clarament independentista, ha pujat d’un a quatre escons, però Ibarretxe no en té prou per aconseguir els 38 escons. Li en manca un. Només un.

Haurem d’estar atents a com van les negociacions a Euskadi. Pactaran socialistes i populars en aquesta comunitat mentre es tiren els plats pel cap a la resta de l’Estat? Recorreran també a la UPD de Rosa Díez, donant-li un protagonisme no merescut? Sacrificarà el PNV Ibarretxe per mantenir-se en el poder amb un pacte a l’alemanya amb el PSE? Complicada la papereta que té Patxi López i també Zapatero, que ja va fer de les seves a Navarra fa un any i mig. No oblidem que el PNV té un paper important a Madrid. Interessant panorama.

2 comentaris:

La casa de Pinel ha dit...

y el pueblo hablo despues de tanto silencio!!

La casa de Pinel ha dit...

perdon un saludo