dilluns, de març 23, 2009

Kosovo: del ridícul a una nova ensopegada diplomàtica

L'Estat espanyol va fer un ridícul espantós quan fa un any no va reconèixer la independència de Kosovo mentre tots els paísos de l'Europa democràtica si que ho fein. El govern espanyol s'alineava amb paísos “tan” democràtics com Rússia o fiables com Sèrbia i, a més, situava al mateix nivell de Kosovo els casos de Catalunya o Euskadi, amb un tant per cent de població cada cop més important que aspira a la independència perquè no es troba comòde dins un país cada cop més centralista i centralitzador.

Aquest cap de setmana hem conegut la notícia que les tropes espanyoles es retiren de Kosovo posant en perill les teòriques grans relacions entre Obama i Zapatero. Hem pogut veure un alt càrrec de la diplomàcia espanyola corrent cap a Washington a rebaixar l’emprenyamenta nord-americana just després que la ministra Chacón aparegués vestida de camuflatge menjant ranxo amb les tropes espanyoles després d'anunciar als soldats que marxaven del país balcànic. “Potser Bush tenia raó amb aquest Zapatero”, ha degut pensar més d'un demòcrata de la Casa Blanca. Qui sap si el mateix Obama. I es veu que Moratinos ja havia avisat que la retirada de Kosovo no sentaria massa bé als Estats Units i els seus aliats. Els problemes domèstics del govern espanyol contaminen la seva diplomàcia. Un despropòsit total.

Zapatero i Chacón han tirat pel dret. Un gest unilateral innecessari i que fa baixar un graó més la imatge internacional espanyola i que demostra el nerviosisme que els crea al govern espanyol l'aparició d'un nou país a Europa per la via democràtica mentre des de Madrid maltracten de forma indecent Catalunya i arriben al poder a Euskadi amb maniobres ben dubtoses. "No hi hem de fer res en un país que no reconeixem", diu la ministra Chacón. Que no el reconeixeu no vol dir que no existeixi i més tenint en compte el pes de l'Estat espanyol en el panorama internacional. Una mica d'humilitat i de sentit d'estat a vegades va bé.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

ridiculo no perdona, kosovo pertenece a la gran serbia, es una región, y ha ido a su bola, proclamándose independent, no tiene resolución ONU, son las formas, NO EL FONDO, ya te gustaría que el p.vasco o la gran estimada catalunya, fuese independent, pues no SERÁ ASÍ, A LO KOSOVO,

Anònim ha dit...

Obama diu que els EUA han de tenir una "estratègia de sortida" de l'Afganistan

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha insistit que la força militar per si sola no acabarà la guerra a l'Afganistan i ha suggerit que una "estratègia de sortida" dels Estats Units forma part d'una nova estratègia política que espera revelar a curt termini, segons ha declarat el president en una entrevista per al programa de la cadena CBS "60 Minutes". Tot i això, Obama ha avançat que a, diferència de l'estratègia de Bush, el seu enfocament posarà més èmfasi en el desenvolupament econòmic de l'Afganistan, la diplomàcia amb el Pakistan i una millor coordinació amb els socis internacionals.

Anònim ha dit...

Per què la Chacón pertany al PSC, no? Un partit que diu formar part d'un govern catalanista i d'esquerres, no? Doncs per què pren la decisió de retirar les tropes de Kosovo amb l'excusa de no reconèixer el país i així no enmirallar-se amb la situació de Catalunya i Euskadi? On és el catalanisme en el PSC? 25 diputats pressionant a Zapatero a favor de l'Estatut, això és catalanisme, però desgraciadament no es veu per enlloc.
L'únic de català que té el PSC és la C, la resta, és tan espanyola com l'Ibarra i el Bono.

jordi salvat ha dit...

La Gran Serbia!!! Uff quina por.I que us haig de dir: com ens tracta l'Estat espanyol és clar que m'agradaria que ens proclaméssim independents!

Ah i per aconseguir la independència has d'anar una mica a la teva bola perquè de qui t'independitzes no et donarà un copet a l'espatlla i et dir: 'Vinga maco, ja ets independent!'