dilluns, de juliol 30, 2012

L’estiu a Valls comença amb la Firagost



La Firagost és una de les dates marcades en vermell en el calendari vallenc. Els Tres Tombs, la Gran Festa de la Calçotada, La Candela, Sant Joan, Firagost, Santa Úrsula són les festes que marquen el pas del temps a la capital de l’Alt Camp. Sant Joan, la Festa Major de Valls, assenyala el final de la primavera, però fins que no arriba la Firagost, la ciutat no entra de veritat a l’estiu. Les cinc o sis setmanes que transcorren entre les dues festivitats són una mena de terra de ningú temporal, d’espera d’un dels moments que la ciutat exhibeix múscul com una de les grans capitals de la Catalunya rural, tot i tenir un dels polígons industrials més extensos del país i anar explotant poc a poc el sector serveis. Les arrels agrícoles agafen força a Valls enmig de la canícula estiuenca.

He viscut tres Firagosts treballant a la capital de l’Alt Camp i he pogut submergir-me en aquesta festa que enorgulleix les vallenques i els vallencs, que ha viscut alts i baixos des de la seva creació, però que en ple segle XXI disposa una salut de ferro quan arriba ja a la 58a edició. La Firagost converteix Valls en la capital del camp català. Exhibició i venda de productes -vins, caves, cerveses, oli, pa artesà, dolços fruits secs...- i maquinària agrícola, curses de portadors de saques d’avellanes, d’arrossegament de trineu, mercat de tracte equí, mostra d’arts o oficis, conferències i xerrades, castells de les dues colles vallenques, concerts, festa... i tradicions tan arrelades com anar a comprar sabates a Cal Mallorquí. Cada públic troba la seva Firagost, sigui pel matí, a la tarda o la nit.

Després de l’explosió de la Firagost, Valls es buida. La ciutat s’amanseix, entra en una letargia que durarà tot el mes d’agost. Els comerços tanquen per vacances, les famílies deixen la ciutat i se’n van cap a les masies… tot queda pel setembre. Llavors toca pensar en Santa Úrsula, una altra d’aquelles fites en el calendari que tot vallenc i tota vallenca té marcada en vermell. Però la abans cal viure la Firagost, la Fira del Camp Català. T’hi animes?

1 comentari:

Jordi ha dit...

M'agradaria saber on es van fer els concerts, perquè a la programació no deia res dels que es feien des de fa molts anys a Mas Miquel... Es van buidar les butxaques amb els Catarres l'any passat?