dissabte, de setembre 15, 2007

Per què cremen les banderes?


En un dels darrers posts parlava d'una Diada Nacional diferent a la dels darrers anys i a mesura que van passant els dies queda més clar que alguna cosa és mou en la societat catalana (partint que la majoria dels ciutadans van passar l'11 de setembre a la platja, la segona residència o a la muntanya). Dijous a Girona vam veure un nou capítol d'aquesta espiral, d'un cert nou despertar nacional. I no ho dic només per la crema de retrats dels reis, que ho podríem equiparar a l'incendi de banderes espanyoles que tantes vegades hem vist, sinó pel que està venint després.

El rei va anar a Girona i el que no podia esperar és que tothom el rebria amb els braços oberts. Els empresaris i els càrrecs polítics potser sí, però els independentistes no poden veure amb masses bons ulls la presència del descendent de Felip V, que va sotmetre Catalunya a una repressió molt forta a partir de la derrota del 1714, dos dies després de la Diada Nacional que commemora aquest fet. Juan Carlos I és aquell monarca que, tot i ser "campetxano", afirma sense posar-se vermell que el castellà mai ha estat llengua d'imposició i és el fil conductor del règim franquista.

Mentre la Generalitat, amb l'ecosocialista Joan Saura al capdavant, mostra la submissió més total a l'Audiència Nacional (farà el mateix quan el Tribunal Constitucional trinxi l'Estatut), algunes veus denuncien que sigui un delicte (et poden caure fins a dos anys de presó) cremar una bandera espanyola o un retrat del rei. Jo estic amb Alfons López Tena, que tot i haver tardar a sortir de l'armari autonomista, almenys públicament, està dient les coses pel seu nom. Cada cop sóc més lopeztenista. Com trinen a Madrid, amb la Brunete Mediàtica al capdavant, amb un vocal del Consell General del Poder Judicial que defensa que Catalunya tingui un estat propi! López Tena ens recorda que als Estats Units no passa res si cremes la bandera de les barres i les estrelles. Per què aquí sí?

Aquesta setmana també hem vist un linxament de l'actor Joel Joan per compartir enemics amb Xirinacs. La Brunete Mediàtica no li va costar gaire malinterpretar les paraules de Joan i deixar anar que l'actor català també es declara amic d'ETA. Com a periodista sento vergonya de personatges com aquests, que balcanitzen l'opinió pública. Jo també comparteixo enemics amb el Xirinacs i el Joel Joan : aquells que s'emparen amb la Constitució per defensar que actuï l'exèrcit si democràticament les catalanes i els catalans decidim ser independents i abandonar l'Estat espanyol. I és clar que no sóc amic d'ETA, perquè les idees s'han de defensar sense recorrer a la violència.

El que han de fer a Madrid no és perseguir judicialment els nanos que van cremar el retrat del rei o Joel Joan per les seves manifestacions malinterpretades. S'han de preguntar perquè passen aquestes coses. Per què la bandera espanyola genera aquest rebuig? Per què la monarquia crea cada cop més anticossos a Catalunya? Però a la capital continuen amb el seu autisme espanyolista, inmersos en aquesta batalla a veure qui la té més grossa (l'espanyolitat).

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb sinceritat crec que una gran majoria - i això són vots - no està per pendre opcions polítiques radicals. La crema de banderes no ajuda en res, ben al contrari legitima els que van cremar-ne de catalanes a Reus quan el Real Madrid va guanyar la lliga.I si la dialèctica ha de ser aquesta, més val deixar-ho córrer.

El crític de televisió de LV l'altre dia es preguntava per què una serie tan carpetovetònica, tan "racial", tan rància, tan d'"espanyolada" era el programa de TV més vist a Catalunya amb diferència a l'alça respecte la resta de l'estat. Per a mi no és sorprenent: ja fa molt temps que la "catalanitat" és residual. D'aquí ve que la política a Catalunya sigui un desprpòsit continu.

Anònim ha dit...

Perdó, no ho he escrit: El programa a què feia referència era "Escenas de matrimonio"

Anònim ha dit...

patetic aquest programa i "casposo" com el que mès, de fet no podia esser d'altra manera, venim de la ma de el Jose Luis Moreno. De totes passades tota la TV5, fa pena, l'unic programa com cal i amb gran sentit de l'humor i blanc "camera cafè" i ho vam treure per possar-hi aquesta caspa, i lo del GH ja inombrable amb gent contractada d'agencies amb guió i utilitzant el morbo i sexe amb transexual inclòs per atraure audiencia, val mes mirar-se una peli porno que aquestes jilipollades amb la patetica Milà pseudoprogre.

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Felicitats pel post.

rafael ha dit...

Querido Jordi, yo pienso que quemar banderas, hablar mal de otros lugares y gentes, son sintomas de debilidad que perjudica a nuestro pais; Nos odian mas por lo que decimos, que por lo que queremos.Conozco muy bien Madrid, Cantabria, Asturias y casi toda España y he tenido ocasion de conocer la opinion que tienen nuestra, es mas..Si en la comunidad de Madrid se hiciera promociones turisticas de las costas nuestras, muchos dejarian atras, la costa levantina. Tenemos que vender mas la verdadera identidad catalana y mostrar lo mejor de nosotros mismos, alejarnos de muestras de fanatismo y hablar con propiedad de lo que este Pais realmente quiere; Otras maneras solamente valen para que cuatro politicos de tres al cuarto, saquen cuatro votos de cuatro jovenes que son utilizados, mientras ellos siguen mareando la perdiz y dando apoyos a politicos nacionales ( españoles) en nuestro Pais; Estos hacen muy bien su papel de hipocritas, utilizando la quema de banderas como avanzadilla y no cuadrandose diciendo..Hasta aqui hemos llegado. besitos

Anònim ha dit...

Fantasma, crec que els que van cremar la bandera són dels que no voten i tampoc crec que estiguin manipulats per polítics del tres al quart com dius. No. La cosa és més complexa. És tota una subcultura (amb valors, maneres de viure, mites, símbols propis i diferenciats), que té a veure poc amb la "realitat" i poc amb la "política".

Herois ha dit...

Foc!

Herois ha dit...

al bourbon!