dimecres, de novembre 28, 2007

L'imperi dels eufemismes


Fa uns anys ningú parlava de sobiranisme i no perquè no hi haguessin catalans que aspiressin a formar part d’un estat separat d’Espanya sinó perquè tothom feia servir el terme independentisme. Des de fa un temps sembla que faci por declarar-se independentista i, en canvi, sobiranista -que crec que significa més o menys el mateix- està molt més estès. Recordo també que fins fa uns mesos l’autodeterminació era l’objectiu compartit d’un gran nombre de catalans. Però ara ha sortit el ‘dret a decidir’, terme molt més eteri i còmode per polítics com Artur Mas, que també ha encunyat un concepte com ‘La casa gran del catalanisme’. Hi ha una casa petita? I una mitjana?

El llenguatge ens permet fer jocs de paraules que s’acaben popularitzant i ningú reflexiona fredament que són una gran bestiesa. Tothom s’omple la boca parlant de la societat civil. En teoria els seus integrants seríem els que no som militars. Doncs no! Es tracta dels qui no som polítics. En canvi, governador civil -el mateix adjectiu- tenia mala premsa i va ser substituït pel de subdelegat del govern amb els pactes de CiU amb el PP el 1996. També en les ideologies polítiques hem inventat curiosos conceptes com l’ecosocialisme a l’hora de parlar dels integrants d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds. El comunisme ja no ven si no és per fer por des de la dreta i ara són socialistes amb l’’eco‘ al davant. Els del PSC no són ecologistes? I la dreta encara és la dreta? O és el centre reformista? Uf!

Publical al diari Aquí el dimecres 28 de novembre

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Els del PSC no són ecologistes?
Muntanyans II
Tens ja, la resposta?,Jordi.

Anònim ha dit...

Sí pot ser cert que CDC és el partit dels botigueres i tietes. Ara bé, m'admetràs Jordi, que podem definir independentista tot aquell qui votarà Sí el dia del referèndum per la Independència, oi? Doncs bé, tots els votants de CiU que conec, sense cap mena de dubte el dia que encarem un referèndum votaran que Sí.
No hauria de sobtar-te que les bases que votaran Sí, estiguin acomodades amb uns líders que no fan avançar cap al referèndum.
És normal. La gent, així parlant en general és seguidista de la situació vigent en cad moment, no és emprenedora.
Els emprenedors normalment són uns poc (els líders, segons en Xirinacs)i aquests fins ara són els que han fallat.
En Mas segueix fallant, però no culpis a les bases ni als votants pq aquests no tenen cap culpa. Culpem els qui han volgut anestesiar la societat fins al punt que no sorgeixin líders.
El real problema es que sigue la casa de tots,amb cuansevol llenguatge.

Octavi ha dit...

Estic d'acrod amb tu, el tema és acontentar tothom sense que ningú s'enfai. Deu ser la política del tampax, jejeje!!!

Anònim ha dit...

Si et declares independent immediatament has de dir de què o de qui, i a més vol dir que no en vols saber res dels altres. Sobiranista suposa, o ho sembla, autoafirmar-se, tenir voluntat pròpia i , en principi, no excloure pactes de tu a tu. No ho se potser només m'ho sembla a mi...

tafaner ha dit...

Què és una nació lliure? Una nació lliure és la que posseeix un control absolut sobre tots els seus recursos i poders interns, i que no té cap restricció en la seva relació amb totes les altres nacions amb les mateixes circumstàncies llevat de les restriccions imposades per la natura.
És aquest el cas dels Països Catalans? La resposta és: no. Malauradament, cap dels estatuts d’autonomia permet que el poble català controli els seus recursos i disposi de poder efectiu per traçar les infraestructures (transport, comunicació i energia) que l’ajudin a articular-se i progressar de forma sostenible amb el seu entorn.
eufemismes,INDEPENDENCIA¡¡

Anònim ha dit...

M'agradaria saber si al món hi ha alguna nació lliure. Penso que , si és el cas, s'hauria de reivindicar el dret a ser depenents de qui es vulgui ... Visca la dependència lliure

mossèn ha dit...

cacao mental o cacao maravillao ??? ... salut

Anònim ha dit...

parles de tots els partits (tots eh!) menys ERC, podries dir també que ERC ja no es ni republicana ni d'esquerres, si no de centre. Bé si vols, es q si no se't nota massa que ets d'ERC.