dilluns, de setembre 29, 2008

Alcaldes (i alcaldes)

Quan jo era petit l’alcalde era l’alcalde. Que vull dir amb això? Doncs que l’alcalde -d’alcaldesses n’hi havia poquíssimes- estava envoltat d’una aura especial. Al meu poble, Torredembarra, el primer alcalde de la democràcia va durar dotze anys; el segon, nou; el tercer, quatre i mig; el quart no ha arribat a quatre… Cada cop duren menys. Potser és que Torredembarra ja no és un poble. Els alcaldes d’abans només abandonaven el càrrec per una causa de força major –problemes de salut, familiars o per anar a una altra administració-. Els anys 90 es van posar de moda els relleus a mig mandat, ja fos Maragall per Clos a Barcelona o Nadal per Pagans a Girona.Una epidèmia que en el nou segle ja està més que consolidada. I que me’n dieu d’una altra tendència cada cop més estesa que és compartir l’alcadia entre de candidats que molts cops no han estat els més votats? Les mocions de censura cada cop estan més a l’ordre del dia. I quan es combinen diferents circumstàncies ens trobem el cas de Roda de Barà on en 16 mesos han tingut tres alcaldes.

Els plens municipals es converteixen molts cops en petits parlaments, amb personalismes gens recomanables i on la picabaralla política interfereix en la governabilitat. L’alcalde deixa de ser aquell punt de referencia de ciutadans a causa de la sensació d’interinitat. Un regidor d’un grup independent amb interessos personals o ideologies ben estranyes quan no és un trànsfuga té masses vegades la clau de la governabilitat. No ens hauríem de plantejar algun tipus de la llei electoral que regeix els Ajuntaments? No és normal ni aconsellable la quantitat d’acords antinaturals, pactes trencats, mocions de censura, governs en minoria i altres històries que omplen les pàgines dels diaris (bons titulars, això sí!). Algunes solucions s’haurien d’estudiar perquè cada som més els que pensem que en la política municipal alguna cosa no acaba d’anar massa fina. Una idea seria reforçar la figura de l’alcalde amb l’elecció directa per part dels ciutadans o una altra introduir les llistes ofertes. S’admeten propostes.

Publicat al diari Aquí el 29 de setembre de 2008

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Què ha passat amb el Saló dels Penjats?

jordi salvat ha dit...

Doncs ja fa uns quants mesos que s'ha deixat d'actualitzar. L'Octavi Saumell, Ivet Batet, el Miquel Codolar i jo mateix -perdiferents raons- havíem deixat el Saló dels Penjats els darrers mesos i els qui es van quedat no van continuar el projecte. Crec que és una pena pq era un blog molt seguit, però tenia uns problemes estructurals, fruits de la mateixa professió, que el van acabar fent desaparèixer.