diumenge, de setembre 14, 2008

Cròniques de l'altra banda (XXIII)


Aquesta setmana ha estat curta però intensa. Tòpic? Doncs no. L'agost queda enrera i tot torna a la normalitat, que es tradueix en molts i variats fronts oberts. Per exemple, el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona. Dimarts al vespre, a la Cambra de Comrç de Valls, els consellers i alcaldes de l'Alt Camp van rebre informació detallada sobre l'aprovació inicial d'aquest document i la conclusió és que la Generalitat no ha fet massa cas als suggeriments del Consell Comarcal i els Ajuntaments. Ara toca redactar al·legacions. Molts municipis veuen limitat el seu creixement a causa de les zones protegides de la comarca, que són moltes. Tampc les infraestructures que planifica la Generalitat satisfan la comarca.

Dimecres vam donar a conèixer a la premsa les novetats i troballes del Castell de Selmella després de les tres setmanes de treballs arqueològics en aquest magnífic espai del Pont d'Armentera, del qual ja us n'he parlat més d'un cop. Després d'aquesta sisena campanya d'excavació dirigida pel Ramon Serra i la Monica López podem comprendre una mica mes la història i l'estructura del castell. Ara ja sabem on hi havia l'entrada principal del recinte sobirà -la zona més noble- i diverses coses més. També s'estan donant passos importants per a la rstauració de l'esglesia de Sant Llorenç, que forma part del conjunt que formen el Castell i el poble deshabitat de Selmella. A veure quan hi veiem els operaris treballant-hi!

I un altre front obert aquesta setmana està a Figuerola del Camp. Aquest petit poble al peu de la serra de Miramar viu amb intensitat la Diada Nacional amb actes molt diversos, com la inauguració d'una biblioteca amb 700 volums dedicats a l'arqueologia i l'art i una exposició que recorre la numismàtica catalana des de l'època que els grecs van arribar a les costes gironines fins la Guerra Civil. També s'estan donant a conèixer les troballes a la Cova del Gat, d'inicis de l'Edat del Bronzem cap allà l'any 2.000 abans de Crist. La comarca de l'Alt Camp és un pou de sorpreses.