dimecres, de setembre 24, 2008

Sensacions d'un canvi d'alcaldia a Valls

El Dia de la Mercè 2008 serà recordat a Valls com una jornada política a marcar en vermell: la de l'anunci de l'adéu de Dolors Batalla de l'alcaldia. Després de cinc anys i amb només 39 anys, Batalla plega com alcaldessa al·legant motius personals i la rellevarà en el càrrec Albert Batet, deu anys més jove però amb cinc anys d'intensa experiència de govern. Quan comences a veure ministres de la teva "quinta" i alcaldes més joves vol dir que t'estàs fent gran. Això és una de les sensacions que em queden de la jornada d'avui.

Me'n quedem d'altres de sensacions. Una és d'agraiment a la Carme Mansilla, que ha renunciat a ser la segona alcaldessa de Valls i ha optat per seguir presidint el Consell Comarcal de l'Alt Camp. Tenia el legítim dret, com a número dos de la llista de CiU el 2007, a succeir Batalla, però continua al capdavant del Consell. Gracies, perquè encara hi ha molta feina a fer. Alguns n'acusareu de pilota -els qui em coneixeu de veritat sabeu que no sóc així- però no dic cap mentida: Valls perd una bona alcaldessa i la comarca continua tenint una bona presidenta. Porto sis mesos treballant amb ella i sé del que parlo. A l'Albert el conec menys, però em transmet bones sensacions i pot ser un bon alcalde. És massa jove? No arriba a la trentena? Ell mateix em recordava avui que Pujals, Macias o Recoder van ser alcaldes amb menys de 30 anys. I jo afegeixo que també ho van ser Albert Pereira o Francesc Baltasar -per dir altres noms i colors polítics- arribaven aquesta xifra mitificada quan van accedir a l'alcaldia.

Més sensacions? La que Valls era avui l'epicentre informatiu del Camp de Tarragona. A la roda de premsa de les sis de la tarda hi havia una dotzena llarga de mitjans i una gran expectació. A la taula hi estaven Batalla i Batet sols i, darrera dels periodistes, els altres vuit membres del grup de CiU. Imatge d'unitat. En les intervencions dels professionals de la informació n'han destacat dues de Pere Toda, fotògraf del Diari de Tarragona i vallenc de pes. Una, la pregunta punyent preguntant a Batalla sobre els problemes interns a Convergència i la relació amb la seva dimissió. L'altra, una afirmació rotunda dirigint-se a tots els periodistes presents: Aquí teniu el titular! Ho deia després que Batalla anunciés que mai més es presentaria com alcaldable de CiU. Pere Toda és molt gran!

Ha estat una jornada intensa que he viscut des de la barrera, com una mena d'observador, sabent des de ben aviat que no seria víctima de danys colaterals en forma de dominó polític. La sensació és que el 24 de setembre ha estat un dia històric per a Valls, amb l'anunci de la retirada d'una alcaldessa jove, la primera de la història de la ciutat i, amb els conseqüents llums i ombres, haurà marcat un abans i un després en la política vallenca. Batalla ha dit que no podia continuar d'alcaldessa perquè no podia garantir rendir al cent per cent i això l'honora com a poítica. Ha acabat un cicle en la seva carrera política però crec que no és, ni molt menys, una política amortitzada.

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Tota la raó en el tema generacional... jo també he pensat el mateix.

Malauradament, però, càrrec jove no vol dir exactament gaire cosa doncs cal mirar quina polítca fa.

No sóc de Valls, però desitjo sort als vallencs d'orígen o en adopció laboral!

Salut!

Anònim ha dit...

Ei Llaneras!

A veure quan et fas alcalde!

Jordi ha dit...

Si el problema del Batet no és la seva joventut!! el problema és q té massa interessos pel mig! ja ho entendreu amb el temps...
Per altra banda, no em puc estar de comentar que la Dolors no ha estat una bona alcaldessa per Valls, hi ha hagut un evident retrocés democràtic i mostra d'això és que ningú del poble en parla bé (les formes també formen part de la política!). I la Carme? D'acord amb tu sobre la seva competència, però un matís: la van posar al Consell Comarcal perquè no molestés...
Gràcies per deixar-me opinar lliurement!!!

Anònim ha dit...

De res Llaneras!

Anònim ha dit...

Quina fixació tio amb el retrocés democràtic però quines mires més curtes que tens. Que jo sàpiga a Valls en els darrers 5 anys no s'ha tancat a ningú a la presó per dir en veu alta el que pensa. Deu ser que tens molt poca feina i la llengua molt llarga.
La Dolors ha estat el millor alcalde/ssa que ha tingut mai Valls i l'Albert serà un molt bon alcalde per la ciutat.

carme ha dit...

Gràcies Jordi, de debó.

jordi salvat ha dit...

Gràcies a tots,

En sis mesos d'immersió vallenca ha pogut comprendre la complexitat de la política en aquesta ciutat. Els comentaris de dalt ho demostren.

Amic anònim primer, si torno a la competició i necessito un gregari (tot i que en el ciclisme en pista no es porta gaire) ja t'avisaré.

Jordi ha dit...

Anònim últim,
Quina familiaritat!! Que ens coneixem? Perquè dir-me "tio"...
Només volia insistir en què quan parlo de "retrocés democràtic" no penso en xous mediàtics i judicials com l'EGUNKARIA, hi ha altres mesures per demostrar una afirmació així, com la falta de debat intern a l'equip de govern (alguns regidors penso que ho podrien dir si poguessin, no pas jo), la falta de relació amb certa part de la població vallenca (no voler-se reunir amb segons qui...), posar els plens al migdia (més igual si ho fan a d'altres poblacions, no facilita el que la gent hi vagi, oi? treballem!!), la no resposta de moltes preguntes de l'oposició, tirar pel drets en certs temes claus pel futur del poble (Pati, Museu Casteller, Ruanes...) sense consultar-ho ni buscar consensos... I paro perquè us avorriré i em sap greu.
Una abraçada.