dilluns, de desembre 08, 2008

'Rabassa morta', un drama rural tarragoní

Aquest cap de setmana llarg l'he aprofitat per acabar de llegir la novel·la 'Rabassa morta', d'Anselm Aiguadé (en la imatge signant exemplars). Llegir el llibre d'un autor que coneixes personalment sempre és una experiència diferent perquè encares la lectura amb una predisposició especial. I més quan saps que aquesta és la seva primera obra. Ets més benevolent. Fent un esforç de prendre distància, us puc dir que 'Rabassa morta' és un un bon llibre, molt recomanable.

L'Anselm Aguadé, que fa gairebé dues dècades m'ensenyava informàtica al Col·legi Antoni Roig, ha escrit un drama rural ambientat en el darrer tram del segle XIX en un poble indeterminat que ell mateix em va situar al Baix Penedès. M'ho he passat molt bé llegint-la, amb una arrencada aprofitant un viatge amb tren a Barcelona, una continuació amb petites dosis a causa de la feina que he tingut aquests dies i una rematada final aquest cap de setmana.

L'Anselm defineix molt bé el caràcter dels protagonistes del relat, on no trobem bons molt bons ni dolents mol dolents. Disfrutem de les contradiccions que tots tenim en uns personatges d'una època ja pretèrita en la qual l'autor ens hi submergeix d'una manera magistral. Rabassaires, senyors, mossos, criades... es van interelacionant en les 270 pàgines del llibre. És un drama rural que fàcilment es podria adaptar al teatre. És una idea que deixo a l'aire.

Es d'agrair a l'Editorial Cossetània que aposti per autors locals, com l'Anselm Aguadé, nascut a Vilabella i professor de secundària a Torredembarra. La presentació del llibre fa unes setmanes va ser multitudinària. Espero que tots els que van venir a l'acte no ho fessin només per compromís sinó que hagin llegit el llibre Val la pena. Com ja li vaig dir a l'Anselm fa uns dies, quan estava a mig llegir 'Rabassa morta', espero ja la seva segona novel·la. El llistó, però, l'ha posat força amunt.