dissabte, de juliol 25, 2009

Reagrupament i el seu espai

El mapa polític català sembla que pugui entrar en un procés d’atomització i que el proper Parlament de Catalunya tingui algun grup més que la mitja dotzena actual. És comprensible que dins les formacions actualment representades a la cambra catalana hi hagi cert nerviosisme perquè fins que les urnes no dictin sentència tots els escenaris són possibles. Qui apostava el 2006 que Ciutadans obtindria algun diputat al Parlament? Gairebé ningú. Doncs uns participació baixa va portar Rivera, Robles i Domingo a la cambra catalana.

Està clar que Ciutadans, en una crisi profunda des de fa mesos, desapareixerà del Parlament en poc més d’un any i els seus escons se’ls pot emportar Unión Progreso y Democracia (UPyD), la formació liderada per Rosa Díez, que ocupa l’espai ideològic de l’anticatalanisme radical amb la fictícia discriminació de la llengua castellana com a gairebé únic argument. El PP, el PSC i ICV-EUiA s’han de preocupar per a la queixalada electoral d’UPyD. La ultradretana Plataforma per Catalunya vol fer el salt a la Ciudadella després de consolidar-se en diversos ajuntaments catalans gràcies a un discurs basat en la xenofòbia i el racisme, terreny adobat per la manca de valentia de la resta de fomacions catalanes a l’hora d’afontar el debat sobre la immigració. Una altra cosa és si ho aconseguirà.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha descartat presentar-se a les legislatives catalanes i vol seguir creixent municipalment. Una campanya a unes eleccions al Parlament és cara i un mal resultat pot afectar aquesta línia ascendent als Ajuntaments. Un respir per a Esquerra i Iniciativa fins la primavera del 2011 quan augmentaran les candidatures de la CUP a Ajuntaments, inclosos els de Tarragona i Reus. Qui si que sembla estar preparat per liderar una candidatura al Parlament és l’exconseller republicà de Governació Joan Carretero, al capdavant de Reagrupament.cat. L’última escissió d’ERC, el Partit per la Independència (PI) va fracassar rotudament als comicis al Parlament del 1999. Esgarraparà Rcat espai i escons a ERC?

Hem de partir de la premisa que en deu anys han canviat molt les coses i Esquerra porta sis anys governant al costat dels socialistes i el missatge independentista s’ha modul·lat. Reagrupament està molt més organitzada des de les bases que el PI de Colom i Rahola, dos líders mediàtics però sense gairebé suport en la militància. Les noves tecnologies també juguen un paper cada cop més important i l’equip de Carretero està apostant fort per la xarxa. Veurem doncs si Carretero –que ha vist com se li ha reobert un procés judicial de la seva època com alcalde de Puigcerdà- i Reagrupament poden entrar al Parlament amb aquest missatge netament independentista, quan CiU és més sobiranista que mai i ERC aposta per la centralitat i deixa el discurs independentista en un segon pla. Uns comicis apassionants –fins i tot hi acudirà Ariel Santamaría al capdavant de la CORI- i un Parlament de Catalunya que pot canviar molt en un any.

Publicat al diari digital Delcamp.cat

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com tu ben dius, el cas de Reagrupament no te res a veure amb el PI. Reagrupament és un moviment de patriotes que vol la regeneració de la vida política i la independència de Catalunya. Es a dir bastit des d'abaix, sense cap crida a escisions ni res que se li assembli, és una aposta personal de gent independentista, tant la que ha militat en partits que han deixat de ser-ho, o de gent propera a partits sobiranistes, tant com de persones que no havien militat mai en cap partit. Aquesta gent ha escollit com a cap visible el Dr. Joan Carretero, persona d'honestedat provada tant durant la seva època d'alcalde de Puigcerdà, com la seva etapa de Conseller de Governació.

Te dos objectius igual d’importants un que l’altre :

- La independència de Catalunya : Proclamant-la des del Parlament per una majoria absoluta de diputats

- La regeneració de la política : Cal assegurar transparència, ètica, austeritat i bona gestió per part dels representants públics ( llistes obertes, limitació de mandats etc.. )

Reagrupament es va presentar a Tarragona el passat 2 de Juliol omplint la Sala d'Actes de la facultat de Jurídiques de la URV

Si et vols informar de que és reagrupament pots consultat
www.reagrupament.cat