dimecres, de juny 13, 2012

Els sous dels polítics

Quan es parla dels sous que reben els càrrecs polítics s'entra en un terreny adobat per a la demagògia més fàcil. Jo ho tinc ben clar des de fa anys: hi ha polítics que cobren massa i altres que cobren poc. També considero imprescindible en una democràcia avançada que el que perceben cada mes els polítics siguin dades públiques i fàcilment accessibles per a tothom. En les darreres setmanes una formació política amb representació en algunes ciutats del Camp de Tarragona, la CUP, ha iniciat una croada sobre els sous dels membres del govern dels seus municipis. És el moment ideal per a fer-ho i no desaprofitaran l'ocasió oi? El que passa és que algun d’aquests regidors ha caigut de quatre potes a la trampa i encara ha afegit més benzina al foc.
Les xifres que perceben els càrrecs públics són en un moment com l'actual considerablement altes. Ho són 80.000 euros i ho són 130.000 euros a l'any. Siguin bruts o nets. Són uns emoluments que estan molt per sobre de la mitjana dels mortals. És una manca de visió política preocupant presentar declaracions de renda i entrar en una batalla de xifres. En política, a més, el que cal és cuidar tots els detalls, exhibir austeritat, ser exemple i no intentar maquillar números i sous. La realitat és la que és.
Com deia abans, hi ha polítics que cobren poc. Dediquen moltes hores a gestionar i representar el seu municipi, el seu govern i la seva institució. Han d'assistir a actes de tota mena perquè l'associació de veïns o l’entitat de torn està convençuda que és la més important del país o del municipi. Els costa conciliar la vida familar amb la política. Reunions a hores intempestives, agendes sobrecarregades i molts maldecaps. Alguns guanyarien molt més a l'empresa privada, però senten una vocació política i de servei públic.
Però també hi ha persones que es guanyen molt bé la vida en política des de fa molts anys i defensen el seu càrrec amb ungles i dents perquè fora de la política ho passarien molt malament i els seus ingressos a finals de mes baixarien en picat. Aquests són els que fan de la política el seu modus vivendi, la seva professió. De vocació política i de servei públic, ben poca. Capacitat de donar cops de colze i estar en totes les conspiracions possibles per mantenir el cadirot o guanyar-ne un de millor, molta. Són els que denigren la política i la converteixen els polítics i les polítics en un els grups més menys valorats de la societat actual. Sí, cobren massa.
Publicat al setmanari NotíciesTGN