dilluns, de juny 11, 2012

Rajoy, el reactiu

Cap de setmana de rescat. Aquestes operacions es fan en cap de setmana. Ja siguin intervencions de bancs, rescats de països o retorns a antigues monedes. El que creia és que quan es produeix un fet d'aquest tipus, tan excepcional com inquietant, ha de ser el màxim responsable del govern qui aparegui davant dels mitjans de comunicació per donar explicacions i no delegui en el seu ministre d'Economia. És el que va passar dissabte a la tarda i les crítiques van ploure a milers sobre Mariano Rajoy, que estava preparant el viatge a Polònia per veure el debut d’Espanya a l'Eurocopa mentre Luis de Guindos atenia la premsa.
Diumenge al matí, de forma imprevista, s'anunciava la compareixença de Rajoy el migdia a la Moncloa just abans d'agafar l'avió cap a terres poloneses. Tornava a demostrar que és un president reactiu. Rajoy va vendre el rescat com una línia de crèdit en inmillorables condicions per als bancs que necessiten líquid. Rajoy treu pit i presenta el rescat com un triomf del seu govern i que sinó hagués estat per la seva magnífica gestió ara l'Estat espanyol estaria intervingut del tot. En resum, que només ens intervenen d'una apendicitis i no a cor obert, com Grècia, Portugal o Irlanda. Veure com acaba l’entrada al quiròfan de l'Estat espanyol. La premsa estrangera deixa ben clar que ens trobem davant d’un rescat perquè Europa haurà de deixar diners a l’Estat espanyol per reflotar el sistema bancari. I quan es deixen diners hi ha unes condicions i sinó et tanquen l'aixeta.
Hem tornat a trobar-nos amb un Rajoy que dissabte s'amaga, com aquella imatge al Senat de fa un parell de mesos, fugint dels mitjans de comunicació. I diumenge pel matí el president reacciona davant l'evidència i compareix amb un discurs triomfalista. La jornada no va poder ser rodona ja que Espanya no ha pogut passar de l'empat davant Itàlia a l'Eurocopa. La imatge del president espanyol celebrant efusivament el gol de Cesc és l'estampa que ens deixa el cap de setmana del rescat. Anem bé?