dilluns, de maig 14, 2007

Sobre el cara a cara


La campanya electoral a Tarragona ha començat amb la controvèrsia entre CiU i PSC pel cara a cara proposat per un mitja de comunicació escrit entre Aregio i Ballesteros. Pocs dubten que un dels dos serà el proper alcalde de Tarragona i no és una mala idea que tots s'enfrontin en un debat en què només participin els dos. En molts països es celebren aquest tipus de debat que atrauen l'atenció de molts ciutadans i l'exemple més recent el tenim a França en el duel Sarkoy-Royal, amb unes audiències espectaculars. Però exemples històrics en tenim molts, com el Nixon-Kennedy del 1960 o el Gonnzález-Aznar del 1993.

En un cara a cara qui sempre hi té més a perdre és el que ha estat governant. A priori semblaria que a Aregio li interessaria menys el debat a dos que a Ballesteros, que ve d'estar a l'oposició. Però és a l'inrevés. El candidat convergent l'accepta i és Ballesteros qui no el vol. Però un cara a cara interessa més a qui va per darrera en les enquestes que qui va per davant. Serà això el que indiquen els sondejos dels partits?

Hem de veure ara quina imatge transmeten un i altre candidat amb la seva actitut. Ballesteros queda com un covard que s'amaga i li té por al seu principal rival? Aregio té una imatge de pesat que només insisteix en el mateix i no en té prou amb els debats a cinc? Tot depèn del cristall per on ho mirem. Tots dos porten ja uns quants anys en política i, si us fixeu, gairebé els mateixos anys de govern: Ballesteros (1983-1989 i 1995-1999) per Aregio (1995-2007). Són motxilles mot carregades que cal saber gestionar.

No vaig assistir al debat a cinc organitzat divendres pel Col·legi de Periodistes però la majoria de persones amb què he parlat apunten que Aregio va superar Ballesteros, encara que fos només als punts. Dimarts, a TV3, tindrem el segon assalt. Em comentaven avui la teoria Barça-Ballesteros. Segons aquesta teoria al cap de llista del PSC li passaria com a l'equip blaugrana en aquest final de lliga: era favorit, però s'ha anat desinflant poc a poc i el principal rival, encara que sigui per poc, li passa davant. Es complementa amb la teoria Aregio-Real Madrid. Tots dos han tingut grans problemes en gran part de la lliga-precampanya, però l'esprint final esplèndid els pot donar el títol. És una teoria i, a més inacabada: ni la lliga ha cabat ni les eleccions s'han celebrat.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Ballesteros no dona la talla i els que millor ho saben son els sociates. És el putxinel·li de Sabaté i Burgasé, que no tenen vergonya de tornar-se a presentar. Ja va fer un pobre paper al debat del col·legi de periodistes i no volen que es torni a repetir.

Amb Nadal se n'haurien d'anar els antinadalistes, i així la ciutat podria començar una nova etapa. Ara és l'hora de Joan Aregio (i de Sergi de los Ríos i Alejandro Fernández).

Anònim ha dit...

Jo diria que més aviat Ballesteros seria el Sevilla, un equip que des de la direcció esportiva s'ha anat construint poc a poc fins a conjuntar un equip sòlid que enguany pot aspirar a quatre títols...No crec que se li faci llarga...

Anònim ha dit...

I qui seria el Nàstic?

Anònim ha dit...

Fa dies que els comentaris contra Ballesteros, en aquest i altres blocs (entre ells el meu), estàn assolin un to de desqualificació personal que diu molt poc del nivell de discussió política i argumentativa d'aquesta ciutat. Quan s'entra en aquests nivells vol dir que hi ha molt nerviosisme i penso sincerament que qui està en aquesta situació hauria de recuperar el to de confontració sana d'idees. És pot ser àcid sense desqualificar, difamar o insultar. Confio en que puguem entre tots plegats recuperar el seny en aquest sentit per seguir donant qualitat democràtica a blocs com aquest.

Anònim ha dit...

Sobre el tema concret del post:

Ballesteros va acceptar el cara a cara abans de les eleccions. Aregio no es va dignar ni a contestar, ara, en plena campanya i per respecte a la resta de forces, el que toca és debats a cinc, amb totes les forces polítiques amb representació. Vull recordar que el mateix Aregio va ser qui va negar el 2003 un cara a cara Ballesteros-Nadal (llavors també abans de la campanya). Tots els arguments són lícits, així que em permetreu defensar que els nostres també.
Salutacions a tothom.

jordi salvat ha dit...

Bego,

No creus però que un cara a cara seria positiu per vosaltres visualitzant que hi ha dos candidats a l'alcaldia, dues alternatives clares i definides, i la negativa el PSC pot ser interpretada per alguns com un acte de "covardia" (posa-ho amb totes les cometes que vulguis). CiU apreta i apretarà molt per aquí. Ja veurem si arriba a la ciutadania.

Sobre els debats a cinc tinc els meus dubtes. Posem el límit de la representació municipal. És lícit? No tenen també dret a debatre la Martorell, representant de la FIC, que té regidors en molts ajuntaments, o Ciutadans, que està al Parlament. Problema: un debat a set o vuit tendreix a ser molt complicat i farragós per l'audiència.

Tens raó que hi ha molts nervis en aquesta campanya i els comentaris cada vegada són més durs i descarnats. Estem en un final (o començament d'etapa) i us i jigueu molt.

Són diverses reflexions "al bote pronto"

rafael ha dit...

Jordi, no te lo tomes malamente, sigo y leo todos tus escritos, no hay dia que yo no mire tu blog, pero donde vives, en la Torre o en Tarragona?. besitos

Anònim ha dit...

Quina llàstima ens quedarem sense veure debat de tu a tu. Crec que qui perd és Ballesteros, com creu que la gent entendrà aquesta por.

jordi salvat ha dit...

Fantasma,

Visc a Torredembarra, però no hi passo tantes hores com voldria. La veritat és que visc molt la campanya tarragonina però tb estic atent a la de Torredembarra i crec que el debat de divendres serà molt interessant. Han confirmat l'assistència els set alcaldables. Prometo la setmana vinent fer un article sobre Torredembarra

Anònim ha dit...

Jo vaig anar al debat a cinc de jurídiques. l'Aregio va guanyar a Ballesteros de carrer. La cara d'en Sabaté quan va fotre el camp era per veura-la. No sóc de cap dels dos partits, però si hagués de triar...sens dubte l'Aregio

Anònim ha dit...

¿Que debate? ¿Qué viernes y dónde? No quisiéramos perdernoslo, pero acabamos de llegar de viaje y quisiéramos ponernos al corriente. ¿Sería alguién tan amable de decirnos día y hora del "debate"?? MUCHAS GRACIAS

Anònim ha dit...

Eso de que Aregio se come a Ballesteros habría que verlo.

Yo creo que para que Aregio tenga delante a alguien de su nivel y experiencia, lo único que le quedaría seria debatir con alguien de las juventudes socialistas, y que lleve poco tiempo en la organización, porque como lleve más de 6 meses le pasara por delante solo con decir buenos días.

Le ofrecieron a Aregio debatir antes de iniciarse la recta final de campaña, y se negó, como se negó hace 4 años a que debatiera Nadal, pues bien, ahora que sabe que lo más posible es que su mejor resultado sea una derrota no "humillante", ahora si quiere debatir, que pasa necesita insultar también a la cara, pues es lo único que hace.

He ido a 2 dos debates, y el Sr. Aregio, además de un cabreo constante (debería hacerse mirar lo del estreñimiento, esa cara y ese carácter solo se pueden deber a eso, lo único que hace es insultar una y otra vez a los socialistas en general y a Ballesteros en particular...

Por otro lado toda la culpa de lo que el Ayuntamiento ha gestionado mal, o es de la oposición o es de otra administración, ellos nunca tienen culpa de nada, ellos son muy buenos.

Sabeís que os digo que Aregio no tendría que ganar porque es mal gestor, pero por encima de eso, porque gobierna con el PP, la derecha, nacional-católica, más rancia de Europa junto a la polaca.
Esa derecha que ha insultado a Catalunya y los catalanes tantas veces... aunque claro eso es lo que hace convergencia en Tarragona, insultar a sus ciudadanos, engañarlos y echar la culpa a otros.

El ha sido Eta de Acebes, por el han sido los Socialistas de Aregio y Nadal.

Anònim ha dit...

Mira Alejandro (Caballero Madrid):

Si el debatidor de la JSC has de ser tú, potser que repeteixis la secundària obligatòria. És evident que ets un digne fruit de la reforma educativa que ens (us!) van endinyar els socialistes i que pagarem durant molts anys.

L'Aregio ha acceptat tots els debats, a cinc, a dos i al que faci falti, i ho sap tothom. No és Ballesteros qui s'ha negat al cara a cara: son el Sabaté, la Bego i el Burga que no volen que hi vagi, perquè saben que no dóna la talla. Nomès val per ensenyar-lo: a la que obre la boca, "s'acabó".

El Pep Felix és un titella dels que remenen les cireres a del PSC a TGN, que no hi ha manera que deixin la política i es renovin una mica. No és gratis que la de TGN sigui la única alcaldia important que el PSC ha perdut i no ha pogut recuperar mai. Té dos causes:

1) Joan Miquel Nadal i CiU, que van treure la ciutat del seu ensopiment i grisor i la van posar on és ara, capital indiscutible del Camp i en camí de ser la segona capital de Catalunya.

2) L'estupidesa i prepotència dels dirigents socialistes Sabaté i Burgasé, i el seu escolanet Ballesteros, que el 1979 ja hi eren, i al 83, i al 89, i al 95 quan van pactar amb el Nadal que era el dimoni (deien), i al 99 i al 2003. Al Nadal li deien "alcalde provisional" al 89, i els enterrarà a tots.

La gent de TGN ha tingut clars els punts 1 i 2, i per això sempre ha confiat més en Nadal i CiU que en els altres. I ara ho tornarà a fer amb Aregio, perquè és millor polític i té les idees més clares, sap el que la ciutat necessita i ho defensarà on calgui i contra qui calgui.

Si Ballesteros és incapaç de plantar-se davant del seu partit per fer un debat que li convé acceptar, com s'ha de plantar davant del PSC quan la Generalitat, o l'Estat prenguin alguna decisió que els convingui a ells però no convingui a TGN?

Els sociates sou tan fatxes, tan prepotents, que quan us repliquen dieu que us insultin. TGN estarà millor sense vosaltres.

Amb "esa derecha que insulta a Catalunya" pacta el PSC quan li convé (Vendrell, Pallaresos...).

I a veure si escrivim en català, que estem a Catalunya. Alejandrito, lo teu és Ciudadanos, home. I no et preocupis tant pel que et tocarà si guanyeu, algun lloc lliure de bidell o de reponedor a Santa Tecla sempre te'l trobarem.

Anònim ha dit...

Bego,

No busquis més excuses. El teu candidat refusa el cara a cara amb Aregio per por a que quedin al descobert les seves mancances personals i de lideratge.

Només calia veure la cara i gesticulacions al debat al 33 per veure que moltes vegades no sap ni el que diu, o pitjor, diu mentida, i que no sap dialogar ni refutar arguments.

Sincerament crec que seria una desgràcia per Tarragona tenir com alcalde una persona que defuig el debat democràtic i que demostra moltes mancances de valentia i lideratge.

Respecte les desqualificacions personals que apuntes sobre el "teu" candidat, si us plau, prou demagògia, busca qualsevol diari atrassat que els socialistes us heu lluit amb tota mena de desqualificacions i burla cap a Aregio. Us heu tornat bones persones de cop i volta? Quin cinisme Begoña, quin cinisme !!!

rafael ha dit...

Jordi, siento mucho no poder asistir a este cara a cara, coincide el horario con una ayudita que hacemos con una TV local a unos amigos de una población cercana a Barna, ya me contaras o informaras sobre como a ido..no permitas que nadie se pase del tiempo establecido y si alguien se pasa unos segunditos que estos favorezcan a los partidos nacionalistas.. recuerda que el reloj lo tienes tu.. ellos estarán acalorados y nerviosos, unos segunditos de aqui y otros de...me entiendes verdar?.Suerte y besitos

Anònim ha dit...

Tripartitwatch:

17/05/2007

ALERTA: CUINAT EL TRIPARTIT A TARRAGONA
El periodista tarragoní Frederic Porta s'està guanyant uns calerons com a presentador d'actes en campanya. No li queda res més, després d'haver estat cap de comunicació del Fòrum 2004, amb un èxit perfectament descriptible.

Però el plat fort de Porta no és la coherència (ni la trasmissió de partits de futbol, com saben els qui el pateixen la locució en català dels partits del Barça al PPV de Canal Satélite).

Desprès d'haver presentat a bombo i platerets el candidat socialista a l'alcaldia de Tarragona, José Félix Ballesteros, ara farà el mateix amb el d'ERC, Sergio de los Ríos. A qui votarà Porta? Nomès es pot votar un cop, com sap fins i tot ell. Quina és la millor opció per Tarragona?

Només hi ha una explicació: en realitat, Porta presenta dos actes del mateix partit: el Tripartit. El Tripartit a Tarragona ja està cuinat, i per això tant és votar PSC com votar ERC. Tot va a la mateixa capsa: la del PSOE-PSC montillesc. Queda clar: a Tarragona, votar ERC és votar PSOE.