dilluns, de febrer 04, 2008

Arriba el Superdimarts


La carrera cap a la Casa Blanca arriba aquesta setmana a un moment crucial amb l'anomenat 'Superdimarts', una jornada en què una vintena d'estats votaran els seus candidats demòcrates i republicans en les eleccions primàries. Aquesta mena de marato electoral va començar fa molts mesos i en aquest mes de gener s'han simplificat fins a quatre els noms de possibles inquilins del Despatx oval a partir del gener de l'any vinent.


En el bàndol demòcrata Barack Obama i Hillary Clinton es disputen la nominació després que el tercer en discòrdia, John Edwards -candidat a la vicepresidència el 2004 amb John Kerry-, hagi renunciat després de quedar massa cops tercer. Obama i Clinton arriben empatats. Ara guanyo jo, ara guanyes tu. S'han arribat a barallar mot, però ara semblen haver enterrat la destral de guerra.


En el Partit Republicà també han quedat dos candidats amb possibilitats de ser el candidat a la Casa Blanca. Entre els de l'Elefant si que hi ha un favorit, el veterà John McCain, que ha agafat la capdavantera en la majoria de primàries. El guanyador a Iowa, l'expastor baptista Mike Huckbee, s'ha desinflat gradualment, i el carismàtic alcalde de Nova York l'11-S, Rudolph Giulani, s'ho va jugar tot a Florida -no he acabat d'entendre la seva estratègia- i es va estavellar de mala manera. S'ha retirat i ara dçona suport a McCain. El senador de 72 anys es juga la nominació amb l'exgoverndor de Massachusets, Mitt Romney, que intentarà batre el favorit.

Dimecres ja sabrem amb gairebé tota seguretat els dos aspirants a la presidència dels Estats Units. McCain ho té força ben encarat -igual que el Madrid a la Lliga de Primera Divisió, però el senador també pot perdre com els blancs aquest dissabte- i els demòcrates han de triar entre l'stablishment, la continuació de la dinastia Clinton o el canvi que encarna Obama. Pot decantar la balança la sensació que Hillary pot enfrontar-se amb millors condicions al candidat republicà i ho pot fer amb Obama d'aspirant vicepresident. El tiquet a l'inrevés sembla improbable.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aposto per un convat final Obama vs McCain. I parlant d'apostar, a la teva super enquesta del blog (l'adjectiu súper ho dic per la durada), aposto per Catalunya ràdio. De bon rotllo i amb molt de carinyu, ja ho saps, quan la canviaràs?
Guantxo.