divendres, de febrer 16, 2007

Nadal, el seu estil i la seva època


Aquest dijous pel matí he escoltat l'entrevista que Xavier Bosch li ha fet a l'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, a Rac-1. Anunciada el dia abans en mitja pàgina al "Diari de Tarragona", intenta crear una certa espectació. M'ha decebut una mica. He trobat un Nadal molt tranquil, educat i molt en el paper de polític en un final d'etapa. Però n'ha deixat anar alguna com que està convençut que si es presentés tornaria a guanyar les eleccions, tal com se'n fa ressò elnotari.com, que ho magnífica i en fa un drama de dimensions shakesperianes que podria acabar amb Aregio traït pel seu teòric mentor. Anècdota o no? Com diu el tòpic, tot depèn del cristall per on es miri.

Nadal ha guanyat quatre eleccions municipals (19991, 1995, 1999 i 2003) i s'ha mantingut com alcalde disset anys i mig, des d'aquella moció de censura de l'agost de 1989. Ha governat amb majoria absoluta, pactant amb el PSC o pactant amb el PP. Ha interpretat a la perfecció el paper d'"enfant terrible" de CiU, posant Tarragona per davant de tot, enfrontant-se al seu partit quan aquest governava la Generalitat. La seva enemistat amb Xavier Sabaté és gairebé èpica. Són el ying i el yan, l'equilibri de poders de la galàxia tarragonina. Elices i Dolors Comas són altres protagonistes de batalles antològiques amb l'alcalde tarragoní.

Joan Miquel Nadal ha sabut trepitjar els barris, on hi ha uns vots necessaris per ser alcalde de Tarragona. Per la seva estructura social, Tarragona hauria de tenir un alcalde socialista com Reus, Girona o Lleida. Ja el va tenir, però el PSC no el va saber o poder mantenir. I menys recuperar-lo. Hi ha hagut un accident, que és Joan Miquel Nadal, que ha enarborat la bandera de l'independentisme o ha defensat els toros i ha confessat la seva debilitat per Rocío Jurado quan li ha convingut.

Nadal té un cantó fosc. Per exemple, la seva relació amb la premsa és molt millorable. Molts es queixen de la seva mala educació, fins i tot insolència. La sensació que està de tornada de tot s'accentua com més s'apropa el final del seu mandat, que s'ha endarrerit més d'un any per les picabaralles entre Unió i Convergència. Com tots els personatges que passen a la història -perquè Joan Miquel Nadal i Malé hi passarà- l'encara alcalde de Tarragona té llums i ombres. I al final les llums brillaran més que les ombres.

En aquest llarg final del seu mandat, el cas de Terres Cavades hi té un gran protagonisme. Nadal diu que n'ha après molt -ho ha repetit aquest dijous a Rac-1- i que encara no ha dit l'última paraula, però a ningú se li escapa que en aquest afer va perdre el seu gran escuder durant 15 anys, Àngel Fernández. Ningú s'ha fet càrrec d'aquest paper des del 2004, quan Fernández va dimitir. El Nàstic i tot el conflicte amb Josep Maria Andreu -el president de l'ascens a Primera- també deixa un mal regust en aquest final d'etapa. I Nadal també n'ha parlat a Rac-1, criticant la pretemporada i la poca professionalització del club. I ja dóna el descens per gairebé fet. Ha estat dels moments més interessants d'una entrevista que, almenys, a mí, per l'entrevistat i l'entrevistador, no ha complert les espectatives.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

A mi el que em va més gràcia és quan Nadal va valorar les opcions de Tarragona a ser Capital Europea de la Cultura l'any 2016. Va explicar reiteradament que les possibilitats de Tarragona passen pels "descartes" de les altres ciutats. Sí senyor. Quina ambició!

sdas ha dit...

No he pogut escoltar la entrevista però m'hagués agradat molt. Realment Nadal ha sigut un gran alcalde i estic d'acord amb el que dius, farà història, és un personatje que no passa indiferent i ha demostrat saber convèncer a la gent.
Ara, com que no es presenta més pot fer declaracions incendiàries perque no li deu importar tant el resultat electoral, ara Nadal es retira com un gran alcalde que ha guanyat les quatre últimes eleccions a les que s'ha presentat i marxa sense que ningú l'hagi pogut derrotar i és per això que m'imagino que abans d'acabar el mandat farà alguna que altre declaració d'aquestes que fan soroll.

Anònim ha dit...

Aquest divendres s'ha conegut que Mariano Rajoy (sí, sí!) vindrà a Tarragona dimarts per promocionar la precampanya d'Alejandrito Fernández. Salvat, sembla que des del PP et llegeixen atentament. No els aconsellaves un rellançament urgent de la seva campanya? Doncs aquí ho tens: Rajoy, Piqué i Rafa Luna a Tarragona.

Anònim ha dit...

Com l'enquesta dels socialistes donen la victoria a ciu pactant amb pp, Nadal surt ara amb això. Només per això, l'Aregio ha de ser alcalde i que es foti nadal. Aques home me´s que de partit sembla que sigui d'altres sigles jmn

jordi salvat ha dit...

En els grans personatges polítics hi ha una perversió que és que el milor que els pot passar és que el seu successor sigui del partit contrari. Encara els magnifica més perquè els dóna un plus més enllà de les sigles. Per exemple Jordi Pujol o alcaldes com el Farré de Sabadell i altres d'ICV que quan ho han deixat el PSC ràpidament ha obtingut l'alcaldia.

A Tarragona pot passar el mateix. Si Ballesteros és alcalde la figura de Nadal pot sortir més reforáda. Si en canvi el succeeix Aregio, aquest, amb les mateixes sigles, el pot millorar. Almeys en alguns aspectes.

Sobre el PP, és normal que vingui Rajoy. El vot del PP a Tarragona és molt de parit i això servirà per donar-los una mica de trempera. Per cert, Martorell encara no ha presentat la seva candidatura...

sdas ha dit...

Se'n sap ben poca cosa del partit de la Martorell, al Tarragona municipal hi ha un article d'ella però no tenen ni web i si no es presenten avia't faràn ben poca cosa. Tot i que la Martorell queia molt bé crec que la gent del Partit popular seguirà votant al PP i com més tardin en presentar candidatura menys faràn i la divisió del Partit Popular pot afavorir molt a que el tripartit sumi a la ciutat.
Per cert, se'n sap alguna cosa de ciudadanos, crec que encara no han fet publiques les llistes.

Anònim ha dit...

diuen que Mallol es presenta d'independent a les llistes de psc. En sabeu alguna cosa?

jordi salvat ha dit...

Mallol sempre s'ha declarat socialista. I ho diu. El rumor que es passaria als socialistes va sortir a mitg mandat. Em sembla que ho va treure el Diari de Tarragona. Jo aquest rumor el descartaria.

La pregunta és: Mallol anirà a la llista d'Aregio? S'admeten apostes.

sdas ha dit...

S'ha declarat socialista? I que fa a CiU?