dimecres, de febrer 28, 2007

Nervis, nervis, nervis


Les eleccions municipals s'acosten i en l'atmostera política torrenca s'està carregant de tensió i nerviosisme. Incertesa és la paraula clau i nervis la conseqüència. En poques setmanes han de quedar definides les candidatures i en algunes formacions hi ha batalles internes molt dures i en altres dubtes molt profunds per la composició exacta. A més, en aquestes eleccions ha sorgit un nou element, que tot i que la gran majoria de torrenques i torrencs n'estan al marge, és un bon indicador: els blocs. Torredembarra ja en té mitja dotzena i entrar-hi -n'hi ha d'anònims i n'hi ha que no ho són- és una manera de saber coses i veure com està l'ambient.

Hi ha partits que ja fa dies que tenen decidit el cap de llista. Altres, quan estic escrivint aquestes línies, encara no ho tenen clar. El PSC és qui ho ha tingut més fàcil per triar l'alcaldable. Qui millor que l'actual alcalde? La resta de la llista també és molt continuïsta, amb els actuals regidors en els llocs preeminents. Com els socialistes aspiren a treure més de quatre representants estan convençuts que aportaran alguna cara nova al plenari. Però a Can Jiménez no hi ha tan optimisme com fa uns mesos. Està siguent un darrer tram de mandat molt dur. Sort de les inauguracions!

Convergència i Unió ha estat el primer en obrir la seva seu electoral, però la Nit de Caranaval van patir un atac vandàlic amb pintura en aquest local que s'ha de condemnar sense cap mirament. CiU espera remuntar després del descens del 2003. I hi vol fer amb Daniel Massagué, una cara nova -o no tan nova perquè ja la tenim molt vista als mitjans municipals- de cap de llista i un altra de número dos, Pere Font, que després de veure com l'assemblea local no el votava com alcaldable s'ha conformat amb ser l'escuder. Que ha passat? Per què les setmanes després de quedar descavalagat del número u estava molt emprenyat. Algú algun dia m'ho haurà d'explicar. Erò ja sabem que en la política passen aquestes coses.

Esquerra Republicana ha editat la seva primera revista d'una nova etapa donant a conèixer el seu cap de llista i la feina feta al govern. En el difícil joc d'equilibris que és aquest partit a Torredembarra sembla que ja tenen definida la llista, força renovada excepte Gerard Ciuró i Montse Gassull, que puja al segon lloc. ERC i CiU competiran pel segon lloc, ja que sembla complicat que puguin arrabassar la primera posició als socialistes. L'alcaldia ja és una altra història. Potser d'aquí venen els nervis socialistes.

Si seguim en els partits tradicionals, on hi ha cacau de veritat és el PP. Potser quan surti aquest article ja està definit el/la alcaldable. Tot indicava que el número dos de la llista popular del 2003, José Oviedo, rellevaria Anna Marín com alcaldable, però aquestes darreres setmanes ha quedat en entredit aquesta successió. S'ha parlat de Dalmau, un polític jove, o que Marín repeteixi. Facin el que facin un regidor el tenen assegurat però segon continua complicat. Alternativa Baix Gaià aspira a un segon escó. Serà complicat. Lluís Suñé, molt centrat ara en la seva faceta d'assessor el grup parlamentari d'ICV a Barcelona, repetirà de cap de llista. Ara ja no tindrà el factor sorpresa. Haurà de tornar a mobilitzar el vot antisistema i unir-lo a l'"inicativero" per poder aspirar a un compligat segon escó.

Entrem en l'espai polític independent. El VUT ja és història. El seu cap de llista, Octavi Solé, torna a CiU. Déu n'hi do els anars i venirs d'en Solé. Ja veurem com es comporten i on van a parar els més de 400 vots que aquesta formació va aconseguir el 2003. Altres membres de la candidatura del VUT del 2003 han anat a parar a l'Agrupació Democràtica Torrenca. Aquesta nova llista està jugant molt fort, amb un butlletí que apareix cada un o dos mesos i que reparteix estopa a tort i a dret. Ningú se'n salva, excepte ells. O recollint 2.000 signatures contra les zones blaves i penjant cartells irònics pels carrers de Torredembarra sobre el tema. Quan escric aquestes línies encara no tenen cap de llista. Tenen diversos candidats, entre ells Maria Dolors Toda, l'actual regidora del grup mixt, una figura molt controvertida. L'ADT vol aportar aire fresc a la política torrenca i no acaben de tenir clar com encaixar aquesta peça. Corren el risc de que l'aire fresc acabi viciat i la gent no el vulgui respirar.

I acabem amb el GIT, que ha viscut unes darreres setmanes mot mogudes, amb l'aparició a les seves reunions d'un vell conegut de la política torrenca, l'exalcalde convergents Santiago Segalà. Les últimes informacions apunten a què un altre Santiago, de cognom Ardèvol i un dels regidors revelació d'aquest mandat, serà el cap de llista. Però Celestí Salort encara no ha dit l'última paraula i jo no descartaria res. Continuo declarant-me admirador de Salort en el sentit de la seva supervivència política i de mantenir el protagonisme i el paper d'àrbitre de la política torrenca 16 anys després de perdre l'alcaldia. Ho tornarà a ser el 2007?

21 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Salva,
Avui m'han dit que Jm Andreu, l'expresident del Nàstic anirà en llistes del Psc de Tgna. En saps alguna cosa?

jordi salvat ha dit...

Hola,

Aquest rumor fa ja unes setmanetes que circula. No et puc confirmar res. L'Andreu i el Ballesteros són amics. L'Andreu molt bé no ha acabat amb el Nadal. Recordem el melodrama de fa unes setmanes. Al PSC li aniria molt bé un fitxatge com aquest. Ara, Andreu no es pot dir que sigui socialista. Són pinzellades que donen una idea que no és una opció descabellada veure Andreu a la llista del PSC, però ho veig complicat.

No ens queden massa dies per sortir de dubtes.

Anònim ha dit...

Ara començo a entendre la història entre Nadal il'Andreu, evidentment encara més les interessades declaracions de Ballesteros. El més trist que tot tres han jugat amb el Nàstic.

Imagina

Anònim ha dit...

Referent al cap de llista del PP, han comentat que José Oviedo no vol pressentar-se com a cap de llista per temes professionals, i que li ha encomanat a Dalmau que sigui ell el cap de llista, i encara continua dubtan.
Marin a l'expectativa per si no vol presentar-se Dalmau.

Anònim ha dit...

Una pregunta ¿Podría ser que la indefinición de la Señora Toda para ir o no de uno en el ADT, tenga alguna cosa que ver, con que debe estar al caer la sentencia, que la podría inhabilitar para cargo público durante una temporadita?
Si tu no lo sabes que me conteste el listillo del fantasma, que parece que vive con ellos o que come de ellos, perdón que come con ellos.

Anònim ha dit...

De buena tinta sé que los motivos que tiene para presentarse o no, tienen que ver con su situación personal (más bien familiar) y el hecho de que l'agrupación quiere presentar un programa y una manera de funcionar que ella tendrá que assumir como cap de llista si quiere estar ahí. La cosa que tienen dentro va por ahí. Veremos...

jordi salvat ha dit...

La sentència podria inhabilitar-la, efectivament. I pot pesar en la decisió. El que passa és que l'ADMC era ella i uns quants més. L'ADT són uns quants i ella. I és alguna cosa més que una lleugera diferència semàntica.

L'ADT es vol presentar com una nova forma de fer política i aquesta filosofia potser no acaba de lligar amb una candidata que en quatre anys s'ha cremat molt.

rafael ha dit...

Respuesta al anónimo que dice que como de la agrupación o vivo con ellos.
Querido anónimo, quiero decirte o contestarte dos cosas: La primera, que desde los catorce años combinaba trabajo y estudios, porque procedo de una familia muy humilde y no tenia mas remedio que hacerlo de esta manera,y asi me formé,actualmente me gano la vida trabajando como todo el mundo en una profesión muy digna y que para nada tiene que ver con la de algunos vende-mantas que se dedican a la politica,con esto no quiero decir que todos los politicos son iguales,¿verdad que me entiendes?.La profesion a la cual me dedico me da para vivir y comer cada día.
En segundo lugar, aparte de vivir y comer,mi profesión me permite pagar la hipoteca de la casa en que vivo, todo de lo mas normalito,
no como otros que a los dos años de ejercer un cargo publico, les permite, cambiarse de casa,y regalarles a cada uno de sus hijos una vivienda mas que digna, con esto creo que te quedara claro la diferencia que existe, de los que viven del poder y otros de su trabajo, espero que con la información que te doy,deduzcas en que grupo estoy yo.besitos tontin.

Anònim ha dit...

Fantasma, te pasas, para opinar de las situaciones personales de las personas tienes que conocerlas, y tu estas insinuando que alguien esta metiendo mano en la caja, a no ser que tengas pruebas, se más respetuoso.

Anònim ha dit...

No ens portem a enganys, l'ADT està llençant la casa per la finestra, amb butlletins, festes, balls, xocolatades etc.

Tot això val un fortunon i amb tots els respectes els quatre arreplegats que hi ha al darrera de l'ADT no s'ho poden pagar.

Qui està finançant l'ADT és la sra. TODA, i hi ha una dita irrefutable que diu que qui paga mana...

l'ADT es TODA, i si no va de cap de llista serà per algun motiu, pero no dubteu que ella mourà els fils de l'ADT a l'ombra, i tot el que està invertint s'ho voldrà recuperar si arriba al poder, com ja va fer el 2003.

Anònim ha dit...

totalment d'acord amb aquest ultim comentari. i a més afegeixo que l'agrupació o adt té el mateix tarannà populista i demagògic que l'admc: fiquen cullerada en tota polémica dient allò que a la majoria li agradaria sentir. d'això s'en diu oportunisme i voler entrar a qualsevol preu al poder i diría que el pitjor que li pot passar a una democràcia es tenir un govern d'aquest estil.

Anònim ha dit...

Salvat ha caigut a la trampa de l'ADT fer creure que la Toda és un més, quan ella ha montat el tinglado des del darrera, i pagant-ho tot.
Aneu a les antigues oficines de la Toda al c/ Francec Macia i ja hem direu a qui heu trobat treballant!
I entendreu que la llibertat de l'ADT respecte la Toda no existeix.
No són polítics són especuladors

Anònim ha dit...

Siguiendo al último anonimo, creo que tiene razón al no catalogar a algunos del ADT como politicos, ellos mismos lo dijeron "No somos politicos", logico, viven del tocho. Como que la memoria es muy traicionera, recordais al Franmat, pues ahora es lo mismo, pero puesto al día.

Anònim ha dit...

De buena tinta, en el PP hoy por hoy, el Dalmau no ira de cabeza de lista (cuestiones familiares).

jordi salvat ha dit...

Amics,

Crec que alguns aneu una mica equivocats a l'hora d'interpretar les meves paraules. La Toda no és una més a l'ADT. És una part molt important. Les festes i els butlletins no són gratis. Algú ha de posar els quartos. Però per aconseguir un bon resultat electoral, l'ADT estudia que la Toda -cosa que serà difícil- no vagi al davant. I és que està molt vista i ja no té l'efecte sorpresa del 2003. Recordem que el seu pas pel govern va ser nefast. Però també té la seva parròquia! i 500 vots o 600 i un parell de regidors l'ADT els pot aconseguir.

Anònim ha dit...

El vot util seria la manera de acabar amb tanta tonteria.

jordi salvat ha dit...

Que és el vot útil a Torredembarra?

Anònim ha dit...

Voto útil es el que se produjo votando a la TodaADMCactualADT, la gente queria pista de patinaje, hòstia si patinaron, entraron patinando y salieron igual, todavia patina, y entre ellos estan empapelados en el juzgado, preguntenle a su numero dos. Votar hoy a la TodaADTantiguaADMC seri un voto inútil. Ya que sabemos ahora que querian la pista de patinaje para el pueblo, sino para patinar ellos sólos. Pues que patinen solos!

Anònim ha dit...

Año 2003 gobierno de CIU-VUT-GIT-ADMC.
Se presenta el proyecto de un edificio en la AV. Lluis Companys, cerca del CAP, el proyecto lo firma el arquitecto "X", la promotora, una relacionada con la Toda.
Pocos meses despues, el Ayuntamiento contrata a un cordinador de urbanismo, sabeis quien es, pues "X", que regidor es el resposable del area de Urbanismo y Servicios, la Toda.
Problemas con el edificio, solución en los Juzgados, resultado empate técnico, esta mal el edificio, pero costaria tanto reparar el daño al Ayuntamiento y no produciendose perjuicios a terceros, quede como esta. Salomonico el Juez, pero moralmente alguien me puede explicar como nos comemos la actuación de "X"

Anònim ha dit...

Fantasma, que pasa es que los politicos no pueden pedir hipotecas. No provienen de familias humildes. No curran cada día.
En lo que si tienes razón es en el alias con el que te presentas, te viene ni que pintado.

Anònim ha dit...

PP.- El Oviedo, no quiere. El Dalmau, no puede, y la Marin esperando verlas venir.
En el PP, hay un ambiente "tropical" de cuidado, veremos como se salen.

ADT.- Es posible como dice el Jordi Salvat, que la Toda no vaya al frente de este nuevo proyecto urbanistico, perdon, politico, pero seguro que aguantará el andamio, que lo sustenta.

VUT.- Especie en vias de extinción.

ERC/PSC.- Calma chicha, los problemas internos se mantendran tapados, no es momento de ninguna noche de cuchillos largos. La disciplina de partido obliga, igual despues de las elecciones tenemos sorpresas.

GIT.- Asistiremos a una lista con el Salort en un puesto testimonial, y con una mujer de número dos.

CIU.- Caras nuevas, ideas viejas, la pregunta es si conseguiran encantar de nuevo a los desencantados.

RARA AVIS.- El Octavi a CIU, pero ojo, el Crespo (antes ADMC) puede aparecer en alguna lista.