divendres, de febrer 09, 2007

Oleguer, el futbolista incòmode


La notícia d'aquest final de setmana és la rescissió del contracte de patrocini que la marca esportiva Kelme mantenia amb el defensa del Barça Oleguer Presas. La raó és l'article publicat al diari basc "Berria" i el setmanari "Directa" en què sota el títol "La bona fe" Presas no deixa en massa bon lloc el poder judicial i l'Estat de dret. L'he llegit i no el trobo tan fort com per provocar una acció unilateral com la de Kelme. Però en aquest món en què vivim de pensament únic entra en la lògica. I és clar que l'estat de dret de què "gaudim" actualment té zones fosques. No recordem el GAL, o el cas de l'Èric Bertran o les detencions d'independentistes el 1992 perpetrades per Garzón? Són els primers casos que em venen al cap. En podeu afegir més.

Oleguer Presas és un futbolista atípic. Acostumats a la frivolitat els galàctics o a la certa apatia de la majoria de jugadors blaugranes. El normal és l'ambigüitat de Puyol, Xavi o Valdés. No es mullen. I ho veiem bé. Però primer va ser Guardiola, que sorprenia a tothom perquè llegia Martí Pol i era amic de Lluís LLach. Ara tenim l'Oleguer, que escriu -llegiu "Camí d'Ítaca"-, opina, es mulla... Si a Guardiola el podíem situar entre Convergència i Esquerra, el defensa sabadellenc estaria més a l'esquerra, a l'òrbita de la CUP i els moviments antisistema i declaradament independentista. I què? Hi pots estar d'acord o no, però se l'ha de respectar. La llibertat d'expressió està per damunt de tot o de gairebé tot -i l'article d'Oleguer no està dins del gairebé-.

Ara començarem a parlar de boicots a Kelme i alguns faran pujar Oleguer als altars del catalanisme. Cal? Poser sí. Però a mi cada vegada em fa més mandra la situació actual del nostre país. Si és el boicot del cava és Madrid 2016. Sinó són les seleccions catalanes que només poden participar internacionalment en esports de segons o tercera fila és que volen retallar encara més l'Estatutet que vam aprovar el juny passat. Voleu dir que encaixem a l'Estat espanyol?

I havia començat parlant de l'Oleguer.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo soc dels que crec que cada vegada fa més mandra això de ser espanyol.Els catlans o ens passem la vida demanant perdò per no ser com ells o intentant reformar-los per ens accceptin tal com som. I encara tenen la barra d'acusar-nos de nacionalistes per demanar el que ens pertoca de dret. O és que un pel fet de nèixer espanyol, per exemple no ha de patir per una selecció del que sigui ja ho te inclòs amb el neixement o per que es respecti la seva llegua , ja tènen parlament de veritat que fa decrets i lleis orgàniques que el protegèixen i així podiem seguir. Ostras quina mandra em fa això de ser espanyol, no em surt a compte.
I per rematar-ho tenen un tribunal constitucional amb judges excaps provincials del movimiento i no passa res, a amic però si has treballat fent informes per administracions democràtiques les lleis permeten recusar-te.

Ostres quina mandra.

Unknown ha dit...

Ser català i intentar exercir com a tal no sempre és senzill.

M'agrada molt aquella cançó de La Trinca: Com el far West no hi ha res...

Jo tampoc és que sigui un comrador habitual de Kelme, crec que potser unes bambes qan tenia 10 anys...

En tot cas penso que cal respectar la llibertat d'expressió. De Juana Chaos tindria que estar a casa seva doncs ja va complir la condemna, i Oleguer doncs -com bé dius al post- ha de poder opinar lliurement.

Anònim ha dit...

Jo crec que Catalunya sí encaixa dins l'Espanya plural (en molts aspectes) que jo concep; els que no m'encaixen són els que encara mantenen les visions 'grandes' i 'libres' i omplen el cel de globets 'rojigualdas' i es posen la mà al cor quan sona l'himne. Em fa fàstic veure com tensen la corda, de vegades per pura ignorància, perquè deuen creure que les llengües que es parlen a la Península a banda del castellà s'han inventat per fer la punyeta, o que la gent se sent diferent per pur caprici.

Crec que aquest tensament de corda genera un lògic rebuig com a resposta, a banda que determinades manifestacions de l'independentisme català em semblen tan ridícules com les exaltacions patriòtiques espanyolistes. I a major falta d'enteniment, major tensió.

Sincerament, crec que no costa tant veure que les coses no són sempre blanques o negres, i que dins del gris hi ha molts matisos. I una cosa més: penseu que a l'Estat hi ha altres territoris amb personalitat forta que no tenen l'alt grau d'autonomia que té Catalunya. No ho vull deixar caure com a consol estúpid, sinó perquè sigueu conscients de tot el que ja teniu guanyat, i que altres no tenen. Almenys us van donar l'oportunitat de votar el vostre nou Estatut. Ací, per obra i gràcia de l'article 143 de la Constitució, ens hem hagut de tragar el que els qui han volgut i que el principal grup de l'oposició va acceptar sense més ni més.

I espere que ningú associe la ciutat on Kelme té el seu domicili social amb fòbia cap a un territori. Per favor, no caigueu tan baix com els oients de les arengues radiofòniques 'coperes'.

susanna navarro ha dit...

La meva opinió sobre el de Sabadell (Oleguer):
Si investiguem sobre la seva trajectòria, torbarem que aquesta persona,s’ha manifestat, independentista, progressista i d’esquerres.
Ha manifestat també que estava en contra de la guerra d’Irak, dels Skin head i de la forma capitalista de la globalització mundial, fa declaracions sobre la vaga de fam en un diari Basc de De Juan Achaos, criticant així l’estat de dret a Espanya i ja tots sabem que ha passat amb el seu patrocinador, i l’excusa que aquest dona per justificar que ja no té el seu patrocini, alguna cosa similar, a que ells patrocinaven a un futbolista i no ha un polític. EH?
Sobre el primer punt, jo que soc Catalanista i no independentista, el respecto, crec en l’estatut per defensar la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres costums i el dia que la majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, votin en favor de la independència, jo hi estaré d’acord.
Sobre les seves opinions en contra dels diversos temes, també hi estic d’acord i sobre les seves declaracions, lo del seu patrocinador no ho entenc, jo no sabia que per opinar formaves part de la classe política, així qui no és polític? Tots mes o menys tenim les nostres opinions. Si comencéssim a analitzar les sentencies Judicials, crec que ningú entendríem res i si no busquem informació sobre el senyor Farruquito i la seva sentencia, per dir algú...
En definitiva, crec que el no compartir totes les idees, no és motiu per assenyalar a les persones i marginar-les, pot ser aquest és el nostre gran defecte, si no penses igual que jo, ja no tens dret a la vida. LLEIG, MOLT LLEIG

sdas ha dit...

Jo crec que l'Oleguer no només és un futbolista, també és una persona i hauria de tenir tot el dret d'expressar el que pensa però ja sabem el que passa en aquests casos. Realment De Juana Chaos és un assassí, però un assassí que ha complert la seva comdemna porta un munt d'anys a la pressó i està empresonat actualment per haver escrit uns articles (una de les poques coses que es pot fer a la pressó). Potser s'haurien de replantejar canviar aquesta esplèndida constitució i no fer "trapicheos" per mantenir a un home que ha complert la seva comdemna a la pressó.
El poder judicial s'està guanyant molt mala fama i és completament merescuda, realment sembla que no hi hagi cap mena d'independència d'aquest poder i els jutjes apliquin les sentències en funció dels seus ideals i no del que determina la constitució, un altre exemple sería el que ha passat amb l'estatut, han acceptat el recurs presentat pel PP sinó tinc mal entés.
L'Oleguer en un moment determinat va decidir no amagar la seva ideologia i no ho trobo tant extrany tot i ser una persona "famosa", hi han molts cantants que es polititzen i les discogràfiques no han retirat pas del mercat els seus discs... Però clar, s'ha de veure qui està al darrere d'aquesta empresa. Avui l'Oleguer ha rebut el suport de l'afició del Camp Nou i no crec que aquestes accions el facin callar.

jordi salvat ha dit...

Han donat suport a Oleguer Presas 18.172 internautes a la campanya engegada per Vilaweb i que van tancar aquest diumenge. Jo també vaig firmar.

I un altre apunt. La COPE va burxar aquest diumenge el davanter del Llevant Salva Ballesta, conegut per les seves simpaties per l'Espanya eterna i els grups d'extremadreta, fins que aquest va dir que li té més respecte a una merda de gos que a Oleguer. Però Ballesta és un bon xiquet per als mitjans de la Brunete mediàtica. Per a mi, i per a molts de vosaltres, no és més que un feixista amb un cervellet ben petitonet incapaç d'escriure articles com els de l'Oleguer.

Anònim ha dit...

Viva la libertad de expresión, sin faltar a nadie ni insultar se pueden decir muchas cosas, en tanto los nacionalistas españoles (como es el caso de Salva) pueden insultar libremente.
No comparto la independencia de Cataluña en pleno siglo XXI, pero dicutire o debatire con quien haga falta el que puedan pedirla quien crean en ella.