dilluns, de març 26, 2007

Lluis Llach radicalitza nacionalment Esquerra?


Ha estat un cap de setmana marcat per l'adéu dels escenaris de Lluís Llach. Per uns dies, el noi de Verges ha desbancat el noi del Poble Sec, que a vegades sembla el "cantant del règim". Jo no sóc seguidor de Llach i he observat el seu comiat des d'una distancia prudencial. L'estiu passat vaig assistir a l'únic concert del Llach que he anat en la meva vida. Va ser a Torredembarra mateix i aquell dia vaig comprendre que es tracta d'un dels grans no només de la música sinó de la cultura catalana. La mitjana d'edat de l'envelat era alta. La majoria de gent se situava entre els 40 i 65 anys i la colla que vam anar estàvem a la franja baixíssima. Els meus pares també hi eren. Simptomàtic. El concert tem va agradar i fins i tot alguna cançó em va emocionar sobretot veient com ho vivien la majoria.

Han passat uns mesos i Llach ha complert amb l'adéu anuunciat. Vaig veure les quatre o cinc darreres cançons del darrer concert, retransmès en directe per TV3. I el bany de masses posterior, abraçant-se a seguidors i un munt de consellers de la Generalitat. Hi eren la Geli, el Nadal, el Baltasar, el Puigcercós, la Serna, l'Huguet… També el Montilla i el Maragall. També el Guardiola, la Maria del Mar Bonet o l'Ariadna Gil. Llach no va voler cantar l’Estaca, però el públic ho va per "a capella". Brutal! I quan van començar a cridar "Independencia Independencia". Pell de gallina! On m'he fotut! Devia dir el Montilla.

I l'endemà diumenge escoltem d’un dels principals dirigents d’ERC, Xavier Vendrell, vice-secretari general de coordinació interna, que Esquerra està disposada a pactar amb Convergència i Unió i fins i tot a fer president Artur Mas, si el dirigent de CiU es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació aquesta mateixa legislatura. Molts s’han quedat de pasta de moniato. A Nicaragua deuen estar contents i a Convergencia flipen bastant. Es tracta d’un brindis al sol? O d’una maniobra per atraure els sectors de militància més propers a Carretero, que dissabte va dir la seva al Consell Nacional? O és el comiat de Lluís Llach que ha afectat "nacionalment" Esquerra?

Doncs no veig tan descabellada la proposta. Si el Tribunal Constitucional redueix l'Estatut a la mínima expressió, fins i tot e deixa inferior al del 1979, s'obrirà un nou escenari en la política catalana. Si amb el PSOE en el govern de l'Estat no s’han pogut aconseguir uns mínims pel que fa a l’autogovern potser haurà arribat el moment de fer un pas ferm endavant. Transformem el desencís en fermesa. CiU i ERC sumen majoria al Parlament i tot indica que s’haurà d’utilitzar. O només serà que el Vendrell se li ha "escalfat" la boca i estem davant d’un miratge polític?

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Lluís Llach és més que Lluís Llach. Va tenir el seu paper important en la constitució del 1er tripartit doncs -crec que va ser a El Periódico- quan encara no estava res determinat va fer unes declaracions favorables a l'etesa Erc-Psc-psoe. Ara no les recordo, però aquest fet fa facilitar bastant les coses.

Personalment penso que cal anar més enllà d'aquest cafè per a "todos". En Montilla haurà de pendre nota... no del que jo penso -és clar- sinó de les declaracions de Vendrell.

Antonio ha dit...

Voldràs dir "el noi del Poble Sec", no? Que el del Poblenou és un altre! No saps què diu el segon manament? No mencionaràs el nom d'El Último de la Fila en va!

De la resta, reconec que el Llach és un personatge que em resulta força pesadet, tot i que tampoc no m'arriba a caure antipàtic, i he de dir que també el crec una mica símbol d'una determinada ideologia. Vull pensar que el Montilla era suficientment llest com per saber on es ficava.

Poca cosa més. L'Estatut que tant us capfica es veu molt llunyà des d'aquestes terres. Amb el nostre (empassat per la força) i amb el nostre dia a dia ja en tenim prou...

sdas ha dit...

Esquerra fa molt poc temps que ha pactat amb el PSOE i amb ICV. Crec que aquesta maniobra d'esquerra respón a intentar esgarrapar uns quants vots més a les municipals, si el que volien era assolir més autogovern, catalanisme etc... ho haurien d'haber fet alhora de pactar i no, després d'haber pactat amb el Montilla, anar dient de fer referendums. Si esquerra fos independentista no hagués pactat mai amb el partit socialista, ara el que intenten és netejar la imatge tacada que ha quedat d'esquerra.

2 x 2 = 4 ha dit...

Són curioses les etiquetes que has posat a l'article: "música" i "política catalana".
Jo crec que aquests dos conceptes no haurien d'anar de la ma. La música no és un invent per fer política, ni la política s'ha de recolzar en la música per ser més popular.

Anònim ha dit...

Quin estrany condiment li van posar a la salsa dels calçots que Xavier Vendrell es va prendre diumenge? Ai, aquests de Reus!

Per cert, sóc l'únic que pensa que Vendrell té cara de director de camp de concentració nazi?

Anònim ha dit...

Sobre l'anterior comentari, la política està a tot arreu, a la música, al futbol, arreu. POlítica ho és tot, i qui no ho vulgui veure és que viu en un món paral·lel (ara, en aquest món paral·lel s'hi viu molt més tranquil, també ho dic).

Sobre en Llach, a mi tampoc m'agrada especialment, però el respecto molt. Crec que la prova de foc que demostrarà si en Llach és un tiu diferent és si cumpleix la paraula donada de retirar-se. Qualsevol que vegi la moguda que s'ha muntat amb el seu últim concert voldria aprofitar-ho per fer calés. Espero que no ho faci perquè amb els vins de Porrera té el ronyó ben cobert.

I sobre les declaracions del Vendrell: No em semblarien malament fetes en un altres context; si no portessin 4 mesos al govern, si no ho hagués dit 24 hores després que Carretero els hagués cantat la canya per la manca de nacionalisme valent, i el pitjor de tot, si no faltessin 2 mesos per les eleccions municipals. Però si tens els nassos de plantejar el que ens agradaria a molta gent, com a mínim aguanta el repte fins el final, no t'escagarrinis al dia següent... Per mi han fet el ridícul!!

Albert Solé

Anònim ha dit...

Lluís Llach radicalitzar esquerra??? Au va vinga! Si van maquillar l'estatut sortint amb una llengua afiladissima que coi hi ha de fer ara el Lluís Llach... menys cortina de fum i més fruits.

http://www.cup.cat