dimarts, de juliol 31, 2007

El mandat no ha començat bé


Escric aquestes ratlles quan fa molt poc que Esquerra Republicana ha oficialitzat l'entrada al govern municipal de Torredembarra amb un comunicat als mitjans de comunicació i una fotografia de familia dels "negociadors". Els republicans han tardat més d'un mes i mig a decidir-se a formar part de l'executiu local i els seus dos edils no permeten encara assolir una majoria absoluta. Falta una peça. L'endemà de les eleccions semblava que aquesta peça tenia forma d'Alternativa Baix Gaià

Que ha passat amb els ecosocialistes? Ningú pot dubtar que l'Alternativa va ser un dels grans triomfadors de la nit electoral amb el pas d'un a dos regidors. Han sabut administrar la victòria? Legítimament han plantejat unes condicions que els socialistes no han pogut o volgut satisfer. La més concreta ha estat la persona que havia d'ocupar la regidoria d'Urbanisme. Bé, exactament la que no havia d'ocupar aquest càrrec. Els ecosocialistes no volien Ramon Ripoll, que va ser-ho el mandat passat, i el PSC no ha volgut cedir. S'ha parlat també de filosofia de funcionament d'aquesta àrea, de Muntanyans II i el famós contracte de l'aigua. Les negociacions van acabar fatal.

Esquerra havia defensat en un primer moment que entraven junt amb l'Alternativa al govern o es quedaven a l'oposició. Ho havien calculat malament perquè aquesta formació va decidir continuar fora del govern. En canvi, els republicans s'han decantat finalment per entrar a l'executiu local després d'un fort debat intern. Esquerra té un pes menys important dins el govern que en el mandat passat. S'ha quedat sense Cultura i Obres, però ha guanyat Educació. Manté Comunicació, Patrimoni, Serveis i Turisme. La pèrdua d'un regidor ha estat un important avís. Ho han entès els dos regidors republicans? Ho comprovarem a partir d'ara. L'autisme els podria portar a una catàstrofe electoral el 2011 i tenir cintura a una recuperació difícil però possible.

Però al govern torrenc encara li manca una peça. Amb un regidor n'hi ha prou. Analitzem les quatre opcions. El PP i el PSC han tendit ponts d'entesa força interessants aquestes darreres setmanes però seria estrany veure populars i republicans en un mateix govern. Jo, però, no ho descartaria. L'Agrupació sembla totalment fora de joc perquè PSC i ERC han afirmat explícitament que no volen pactar-hi. Els quatre regidors de CiU serien garantia d'estabilitat, però Massagué sembla haver assumit el seu paper de cap de l'oposició i continua mancant molta química entre certs sectors convergents i socialistes. La quarta opció és tornar a negociar amb l'Alternativa.

Un panorama força complicat. El resultat de les darreres eleccions ha acabat sent molt enganyós. Menys forces representades al plenari, més regidors per les candidatures més votades, consolidació de les formacions del darrer govern… i s'escull l'alcalde de la llista més votada perquè no té majoria absoluta, negociacions eternes i a mig juliol encara hi ha un executiu en minoria. Terreny adobat per a la inestabilitat política i a les mocions de censura. Algú s'ha parat a pensar que està en joc el progrés d'un municipi per sobre dels interessos purament partidistes i els egos i rivalitats personals?

NOTA: Aquest article està escrit ja fa uns deu dies i surt publicat al número 117 el Diari de la Torre

14 comentaris:

Anònim ha dit...

estos de ERC, lo que hay que hacer, para comer caliente, nuestro pueblo en manos del PSOE y nadie tiene cojones a sacarlos, todos quieren chupar, pero sin asumir responsabilidades. ¿Lo quieres mas claro sr. salvat?

Anònim ha dit...

QUINE MANIA TENS DE DIR QUE L'AGRUPACIÓ ETA FORA DE JOC. eSTÀS COMPLETAMENT EQUIVOCAT I EL TEMPS T'HO DIRÀ

jordi salvat ha dit...

Amics anònims,

El PSC ha estat el partit més votat i el que ha obtingut més regidors en les darreres eleccions municipals i el que ha aconseguit formar una majoria més sòlida de govern (que no majoria absoluta), O el que és el mateix: les altres forces i sobretot la segona més votada -CiU- no han aconseguit bastir una majoria alternativa. Per tant és legítim que els socialistes governin i tinguin l'alcaldia, igual que si hagués estat CiU qui hagués sumat majoria. Continuo pensant que aquest no era el moment d'ERC per entrar en un govern en minoria, però és una opinió discutible. I ara que ha entrat o es fan notar al govern o se'n van cap a la catàstrofe electoral.

Sobre l'Agrupació. Hi ha un partit que els pot situar enmig del tauler de joc, que és l'Alternativa, amb l'ajuda imprescindible del PP. Però una entesa Suñé-Toda, encara que amb els Muntanyans II pel mig, deixaria al·lucinat més de la meitat de Torredembarra.

Anònim ha dit...

El que falta a la Torre es valentía e imaginació, les ansies de cadirot amb el estipendi consegüent, han portat a ERC a aquesta dificil situació.
Mai les presses ni la por son bones companyies.
Actualment els dos regidors de ERC son totalment prescindibles encara que ells no ho creguin, tal com van les coses a dia de avui, seria millor pensar de fer un projecte amb CIU, ABG, ADT, GIT.
Imposible? només tenen que llegir-se els programes electorals i veuràn les similituts.
A Abg tenim el dret d´ exigir transparència, participació,diàleg i de no aguantar la prepotència, ni condicions que creiem que el PSC i els seus personatges sinistres aprenents de Maquiavel com Jiménez,Ripoll,Granjel i Cia volen que ens empassem sense més. Ja no diguem la manipulació amb els mitjans d´ informació ni temes d´ urbanisme entre altres moltes coses.
Que seria millor, en lloc de l´Agrupació que fos ERC? Evidenment, que sí, pero les presses , la falta de coherència, la por a quedar fora de la cadira i com no, les pressions del PSOE a la regidora Gasull, han portat a ERC a ser la titella de aquest govern sense sortides si no es amb el recolsament del PP, el que per ERC es si mes no, difícil de explicar i justificar davant els seus votants cada vegada mes dessabuts i a mes a mes els projectes i noves idees dels socialistes no tenen res a veure amb els d´ ERC .
Si es conseguís una negociació de compromisos ferms amb un pacte realment en el que ADT
es comprometés a que el primer fos Torredembarra i es deixés d´ interessos privats, sería
possible posar al PSC-PSOE contra les cordes i els hi fariem un gran favor, la cura d´ hu-militat sempre es bona i a l´oposicio tindríen temps per fer-la.
En quant a ERC tindría temps de buscar la coherència que els hi falta; i aprofitar el temps per
redecorar la seva`` casa´´.
La gran incògnita per la meva part es CIU, el flaquer.
No es la convergència de sempre
i aquí la lògica se m´en va. Aquest senyor per els escrits que fa als diaris es mes aviat, crec jo, progresista- nacionalista i jo el faria mes a gust i millor formant equip amb ERC i ABG però avui per avui això no es possible, demà? Estem a la Torre demà no ho sabem, tot canvía massa sobint massa depressa sense pensar que el poble paga les consecuències.
En quant al GIT, al Santi tant li fot, ell ja te el cadirot .
Socio-Vergència? No gràcies ,que hi farem , com aquell gamarus que vol ser ministre amb l´ equip de govern a la capital del regne i l´altre soci cap de l´oposicio a casa ?.
A mes, com el que esta passant actualment a ERC i ICV a casa nostra, es pagar el plats trencats i els socialistes es van posant les medalles i tot el que fan ells esta be i el que surt malament ho fan i en tenen la culpa els rucs dels seus socis de govern. Tenen la maquinària de la manipulació ben engrassada i els mitjans de comunicació els hi estan fent el joc, tant a nivell local com municipal.
Sera per el presupost de propaganda al mitjans? No ho se pero pot ser.
Com veieu les coses de la política siguin municipals o estatals estàn que fan fastic i els votants ens mengem el cervell perque anem a votar i es cert que es el mal menor pero MANDA HUEVOS¡¡
Per cert del PP, com que no en tinc ni idea i si es veritat que a canvi d´ ajudar puntualment al equip de govern li han donat un lloc al consell d´administració del port d´ entrada i després de cada ``coseta´´pot acabar la legislatura com el Zaplana ,Rato i Acebes, llàstima que aquests es guayen les garrofes fent una política que ells creuen mol coherent i si mes no, estàn a l´oposició i per mols anys, per mi si poden quedar sempre.
Pero al fi i al cap segons ells son consequents amb ells mateixos i no es venen per un plat de llenties com fa un altre no? Sr.Oviedo- Muntayans II-Aigua-Brosses-Tanatori…
Al final de la legislatura gimnàs i caraoque propi, no sigues ruc. Tu lo Vales Pepe¡¡
Finalitzant, tenim una oposició amb nou regidors que si traballent units amb consens, honradesa, diàleg i amb ganes de fer el be per la Torre poden inclús plantegarse una moció de censura i que no pateixin si un regidor fa el tonto sigui per interessos propis o per pressions, sempre quedara el GIT.
Em pregunto ,cuan durara ERC en el govern amb aquesta situació tan delicada?
Aguantara el Santi veient lo que se le avecina?
Y la pregunta si el blat cada dia es mes car, quan pujarà la barra de pa?
Quan faràn els del PSC la jugada mestra, si la poden fer i no es massa tard?
Jordi et proposo que fagis una enquesta-porra per quan durarà
l´ actual equip de govern
tal i com està a hores d´ara ?
Adeusiau.

Anònim ha dit...

No es que l'Agrupacio estihuifora de joc, el problema, bueno que no es problema, es lo natural, es que a l'Agrupacio no la vol ningú. I aixo es normal doncs qui talla el bacalla es la Toda, els demes no pintan res de res. Torno al lema de l'Agrupacio, " qui paga mana ".

Qualsevol pacte, pero abans PP que l'Agrupacio.

Salut,

Anònim ha dit...

TODO LO QUE NO SEA-PSOE-ADT-PP-GIT,NO FUNCIONARA. LOS DE LA TORRE NO APRENDEIS SI NO ES A GOLPES.
DUDO QUE JIMENEZ LEA A MAQUIAVELO SI APRENDE A LEER QUE SIENDO SOCIATA LO DUDO,LO MAS A MARIO PUZO,EN SU LIBRO MAS VENDIDO EL PADRINO QUE SERA SU LIBRO DE CABEZERA.
SEÑOR REGIDOR DE LA OPOSICION LE HARE UNA OFERTA QUE NO PODRA RECHAZAR¡¡.JA JA JA

Anònim ha dit...

erc-2+abg-2+git-1+psc-5:10
erc-2+git-1+ciu4+adt-2:9
abg-2+git-1+ciu-4+adt-2:9
ciu-4+erc-2+abg-2+git-1:9
ciu-4+abg-2+adt-2+git-1:9
psc-5+adt-2+git-1+pp-1 :9
psc-5+ciu-4 :9
psc-5+ciu-4+git-1:10

Si erc ni abg volen estar juns, ni volen estar amb adt ni en el pp com ens o fem?. I lo que faltaba ara de debo abg tampoc amb psc.
ni ciu vol saber res del psc.
PSC-5+ADT-2+GIT-1+PP-1:9

rafael ha dit...

Querido Jordi,quiero decirte que en el supuesto caso, de que los socialistas se encontraran en la oposición ( con la misma representación que CIU )y dandose las mismas circustancias que hay hoy día..los socialistas formarian gobierno con quienes sean, llamense, ADT, CIU, ABG,PP, da igual.
Tengo una sensación, son los unicos que no tienen miedo ni complejos y pienso que en un pueblo como la Torre, ninguna union entre partidos, tiene que dejar alucinados a nadie, como tu dices, se trata nada mas de negociar y acercar posturas, en torno a un modelo consensuado de la Torredembarra que queremos, no hay nada mas, lo demas son complejos y tonterias que perjudican a nuestro pueblo.
Tampoco quiero decir, que se transija en posturas muy opuestas, como ha sido el caso de ABG con el PSC=PSOE, lo que quiero decir, es que si hay cinco partidos, se llamen como se llamen y tienen en común una posible idea o bien un modelo, de como mejorar nuestro pueblo, su obligación pasa, por gobernarnos, aunque esto represente cargarse la alcaldia o la lista mas votada; Repito:Los socialistas no lo dudarian, en un supuesto caso. besitos

jordi salvat ha dit...

Fantasma,

Quan et presentes a les eleccions és per governar. Si ho pots aconseguir has d'anar a totes i és el que fa fet el PSC, ERC i el GIT. L'ABG estan més còmodes a l'oposició que al govern i més mentre duri el tema Muntanyans. És Ripoll un problema o l'han fabricat ells? CiU sembla haver apostat per estar quatre anys a l'oposició i intentar assaltar l'alcaldia el 2011. El PP té gsnes d'entrar al govern, però amb ERC allà dins... I l'ADT busca crear una aliança amb CiU i ABG amb els Muntanyans de fons. Decidirà Oviedo?

Anònim ha dit...

Mira Jordi et puc dir, millor dir garantir que l'aliança ADT amb CIU es i sera del tot impossible.

Salut,

Anònim ha dit...

a l'ultim anonim dir que en política tot es possible.

Es dir que l'Agrupació no pinta res y de les 8 opcions en 4 esta l'agrupació.

Els ponts en política es poden veura i formalitzar de moltes formes, no tant sols per governar.

L'agrupació de moment, crec, esta jugant molt be les seves cartes, es una opinió totalment personal i vist desde la barrera.

Anònim ha dit...

Evidentment, que si et presentes és per governar, però jo afegiria que sota uns mínims i si aquests no es cumpleixen, que has de fer?

Anònim ha dit...

"Sobre l'Agrupació. Hi ha un partit que els pot situar enmig del tauler de joc, que és l'Alternativa, amb l'ajuda imprescindible del PP. Però una entesa Suñé-Toda, encara que amb els Muntanyans II pel mig, deixaria al·lucinat més de la meitat de Torredembarra."

Quanta demagògia Jordi!

La Toda no ha fet res pels muntanyans, però si rectifica el problema el teniu els d'ERC és que estareu sent menys ecologistes que un partit immobiliàri per que heu venut els Muntanyans pel cadirot. És el que hi ha, i no feu autocritica. Els socialistes NO són d'esquerres! A veure si ens ho fiquem ja al cap!

Anònim ha dit...

per cert!. l'abg simpatitza amb esquerra, però ja no pot aguantar més l'actitud antiecologista del equip de govern.

som valents? o fem el ridicul?