dissabte, de juny 28, 2008

Cròniques de l'altra banda (XIV)

Els vallencs i les vallenques s'ho saben muntar bé per Sant Joan. Fan festa el dia 24 de juny com tothom però també el dia 25 perquè és la Festa Major de la ciutat. Com el 23 era dilluns ja tenim un pont de cinc dies i els més agosarats empalmen deu dies seguits de festa agafant-se el dijous i divendres. Jo he aprofitat per fer l'aqüeducte de cinc dies i he treballat només dos dies. Dijous vaig anar a Mont-ral per a una trobada que tenia prevista de feia setmanes amb l'alcalde, en Pere Venrell.

Mont-ral no arriba als 200 habitants però té un terme municipal considerable, de 34 km2, i sis nuclis diferents. Des d'Alcover hi ha 12 quilòmetres fins el nucli de Mont-ral a través d'una carretera plena de corbes però encantadora de passar-hi si no tens massa pressa. Quan vaig arribar a poble, a dos quarts de cinc, no feia tanta calor com a Valls però deu n'hi do. S'hi respirava tranquilitat. Un parell de famílies disfrutaven de la sobretaula al carrer, amb els nens jugant. A Mont-ral ja hi havia estat i té un encant especial. S'hi pot fer escalada, rutes en bicicleta, excursions amb xiruques i cantimplora, i relaxar-se... Però jo hi anava a treballar.

Amb l'alcalde vam parlar dels problemes de recepció de certs canals de TV o de trucades telefòniques, en vies de solució. O això sembla. El turisme rural va agafant importància i els diferents nuclis van experimentant millores amb l'ajuda de la Generalitat i la Diputació. Les vistes des de dalt del poble, al costat de l'esglesia, és impressionant. Veus nuclis com Farena, a 7 o 8 quilòmetres, o masies aïllades. I aquest petit paradís està tan aprop del cor del Camp de Tarragona.

De tornada vaig passar per la Facultat de Jurídiques de Tarragona. El Col·legi de Periodistes presentava un interessant estudi sobre el sistema comunicatiu del Camp de Tarragona. Hi ha conclusions inquietants com que som la demarcació que llegeix menys diaris -amb un important percentage pels rotatius esportius- i un pes important de la llengua castellana. Es va parlar molt del sentiment d'identitat del Camp de Tarragona i de les oportunitats que ens ofereix l'arribada de la TDT. Una proposta de l'estudi és la creació d'un canal de TDT que abasti tot el Camp de Tarragona. Llàstima que sigui legalment impossible. I és que com més temps passa més es veu que la planficació de la implantació de la TDT no s'ha fet gens bé. Un altre dia en parlarem una mica més. Per cert, arribarà la TDT a Mont-ral?

1 comentari:

Anònim ha dit...

David Arias de Indicador de Economía ya tiene blog, no te cortes y visítalo
http://ariaseltonto.wordpress.com/